Temat: co robicie ze zużytym olejem?
no właśnie Panowie, co robicie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » co robicie ze zużytym olejem?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no właśnie Panowie, co robicie ?
Powinni przyjmować w serwisach, gdzie wymieniają oleje.
Mi zawsze utylizował brat, który pracował w takiej firmie, ale nie wiem, czy zdarzały się przypadki, że ktoś przynosił.
U mnie, olej z ostatniej wymiany, na razie czeka sobie w bańce, aż się ona zapełni.
Nie ktore warsztaty ogrzewaja w ten sposob pomieszczenia o ile maja stosowny piecyk to z checia przyjma kazda ilosc
ja zbieram przez cały sezon i zawożę do punktów które je utylizują - oleje, filtry, płyn z chłodnic, farby rozpuszczalniki itp.
kosztuje to chyba 2zl za 5litrów ale nie lubię zaśmiecać środowiska.
[url]http://www.odpady.poznan.pl/index.php?poz=&pid=11111244[/url]
Maluję płot. Aby nie wyrzucać i nie zaśmiecać.
Polecam stację benzynowe, które muszą posiadać pojemniki na opakowania po oleju. Kiedyś widziałem taki zbiornik na Orlenie i spytałem czy mogę wrzucić tam olej motocyklowy. Gościu odpowiedział, że nie ma problemu, jeżeli za jednym razem nie zapełnię całego pojemnika :-) Oczywiście jest to bezpłatne, a taki Orlen nie może pozwolić sobie, aby te oleje wyrzucić na śmietnik.
Pozdrawiam
tak spytałem bo zawsze podrzucałem koledze z warsztatem który to gdzieś zdawał, teraz kolega wyjechał a docieram nowy silnik w klasyku, 4 littry po 300km, 4 litry po 1500 km zaraz będą 2 bańki się walały po garażu, jakbym miał piec albo płot... :)
ja leje na węgiel którym w okresie zimowym palę w piecu
ja leje na węgiel którym w okresie zimowym palę w piecu
ekolog
Nie ktore warsztaty ogrzewaja w ten sposob pomieszczenia o ile maja stosowny piecyk to z checia przyjma kazda ilosc
Dokładnie tak :)
No i ekologia syta i wilka cały, czy jakoś tak. Wiele warsztatów jest tak ogrzewanych. Bliżej zimy fora zapełniają się od próśb o zużyty olej. Wystarczy rozejrzeć się po swojej okolicy i znaleźć tylko swego odbiorcę :D
Zbieracie tak cały sezon, a zimą mu wywozicie (by nie rozdrabniać się z 3 litrami) ;)
*
Większość warsztatów ogrzewa się piecami w których nie można palić olejem przepracowanym.
Jeżeli chcesz to sprawdzić to podkabluj taki warsztat i uwierz mi, że już w nim palić olejem nie będą.
Spalanie oleju nie jest ani legalne ani ekologiczne.
Wiem bo handluję takimi piecami.
haha... nie jest bardziej nieekologiczne niż stary Autosan, czy Ikarus MZA (komunikacji miejskiej)
Gadka o ekologi to tylko dobry sposób by zmusić ludzi do ciągłych wydatków na modernizacje tego co już istnieje (ku uciesze firm dystrybuujących tą "ekologię)
Jedna wielka ściema :)
By uspokoić "ekologów" zapewniam wszystkich, iż wiem co to czysta planeta i specjalny pojemnik na zużyte baterie. haha
Nie śmiecę, szanuje matkę planetę, do sklepu chodzę z torbą wielokrotnego użycia... ale nie kupuje ekologicznego bełkotu ;)
dukesebo +1 Tak samo jak te wszystkie DPF-y i EURO5 a samochody przez ponad 100 lat istnienia nie wyemitowaly tyle dwutlenku wegla co jednorazowy wybuch wulkanu na islandii he, Ale kazdy "ekologia ekologia"
HAHAHA. Nie moge sobie Ciebie wyobrazic seba, jak popylasz do sklepu z taka porozciagana szmaciana tytka :D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » co robicie ze zużytym olejem?
Wygenerowano w 0.046 sekund, wykonano 62 zapytań