1

Temat: Licznik Motogodzin

Witam.

Jako, że w temacie enduro/supermoto i pochodne jestem jeszcze zielony jak trawa na wiosnę chciałbym się dopytać jak to wygląda z takim licznikiem.

Dowiedziałem się, że lepiej operować pojęciem motogodzin niż przebiegiem i stąd chęć założenia takiego licznika w mojej husce.

Prosiłbym o info:
Jak to w ogóle działa?
Czy warto / Czy jest sesn -> Huska sm610 maszyną czysto torową nie jest i w moich rękach raczej nie będzie.
Jeżeli warto to jaki najlepiej?

Na allegro troszkę tego jest i w sporej rozpiętości cenowej. Z czego wynikają różnice w cenie?
Czy tańszy znaczy gorszy ?

Troszkę tego jest, więc prosze o info.
Z góry dziękuję

Huska SM610

2

Odp: Licznik Motogodzin

do 610'tki możesz sobie spokojnie darować licznik moto godzin... rób przeglady po przebiegu jak nakazuje instrukcja i bedzie git ;)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

3

tak też myślałem, że na tym się skończy - dla mnie w sumie taniej - muszę tylko sprawić by prędkościomierz zaczął działać ;P hehe bo innaczej to i przebiegu nie ustale ;P

Huska SM610

4

a jak tam masz optyczny odczyt z tarczy ?

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

5

Jako że nie jestem super-techniczny nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, więc odpowiem tak:

Zegary w pełni elektroniczne - ktoś coś kiedyś wspomniał że pewnie jakiegoś magnesiku brakuje przy kole, ale na ile to prawda przyznam szczerze nie wiem - nie znam się i jeszcze nie mialem czasu sie za to zabrać.
;/

Nie mam czasu iść na zakupu i kupić sobie crashpadów i handbarów - nawet oleju nie mam czasu zmienić i moto stoi na razie w garażu tylko ;/

Huska SM610

6

R3D napisał/a:

Zegary w pełni elektroniczne - ktoś coś kiedyś wspomniał że pewnie jakiegoś magnesiku brakuje przy kole, ale na ile to prawda przyznam szczerze nie wiem - nie znam się i jeszcze nie mialem czasu sie za to zabrać.

Wystarczy sprawdzic czy od zegarow idzie linka do slimacznicy na osi kola przedniego, czy tez do jakiegos czujniczka przy szprychach. Jesli to drugie to czujnik potrzebuje sygnalu z magnesu zamocowanego na kole.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

7

a jeżeli jest to ślimacznica ?

chyba nawet na forum czytałem w którymś temacie, ze te ślimacznice w huskach często nawalają.

jeżeli jest z tym aż taki problem może lepiej bedzie jednak zainwestować w licznik motogodzin?

Huska SM610

8

Jezeli slimacznica to sprawdz przede wszystkim czy linka dziala, czyli  odkrec pancerz linki przy slimacznicy. Pokrec linka, ktora zacznie wystawiac z pancerza i zobacz czy wskazowka predkosciomierza sie rusza. Jak rusza to zdemontuj slimacznice i zobacz "co nie halo". Jak wskazowka sie nie rusza to pewnie linka jest gdzies peknieta.
Jezdzac po szosie lepiej miec licznik przebiegu w km niz w godzinach-wg mnie.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

9

dobra - teraz wyjdzie na jaw moj brak wiedzy w temacie - nie mam wskazówkowego prędkościomierza tylko elektroniczny - obroty, prędkość wszystko pokazuje się w formie cyferek.

jeżeli tak to raczej nie ma ślimacznicy ?

Huska SM610

10

jak jest wszystko elektroniczne to pewnie jest jakiś impulsator

11

hmmm możliwości rosną, a z moją wiedzą raczej nie ogarnę tego sam.
wie ktos gdzie mogę znaleźć jakiś manual serwisowy do mojej huski?
Jak coś znajdę to tylko do rocznika 2006 a wiem ze od 2007 troszkę się pozmieniało w tych motocyklach.

za każde info gdzie mogę szukać będe wdzięczny :)

Huska SM610

12

Albo przy skrzyni masz taki pierdolnik wkręcony albo przy kole, ale to raczej naciągana teoria. Ja bym obstawiał 80% przy skrzyni, śrubka z impulsatorem.

13

Zimno na dworze i ciemno już, ale postanowiłem się nieco rozejżeć.

Po wstępnych oględzinach stwierdziłem że do przedniego zacisku idą 2 przewody - pierwszy oczywiście hamulcowy - idzie prosto do klamki.
Drugi sporo cieńszy przewód elektryczny, podłączony bliżej osi, idzie aż pod czaszkę i tam za małą kostką połączeniową wplata się w wiązke która na chwile obecną jest spięta trytytką.

Przy skrzyni nie udało mi się nic zlokalizować, ale to może być wina kiepskiego oświetlenia i sporego stopnia zabrudzenia motocykla ;/

Jeżeli 2 przewód idący do zacisku nie jest powiązany z pomiarem prędkości to co to może być ?

Huska SM610

14

Może masz ABS ?? :)

15

hahaha ;)

i 11 poduszek powietrznych ^_^

Huska SM610