Temat: dr-z 400 SM, LC 4, Honda XR 650, yamaha xt660x, husqvarna 610
Siemandero,
Post będzie dłuższy, ale myślę, że dobrze wytłumaczę o co kaman.
JA:
Wzrost: 182
Waga: 91 -jak się mocno nawpierdzielam :D ;)
Doświadczenie: za małolata motorynki, WSKI, komarki (kilka lat śmigania na patencie). Nie mogę takiego doświadczenia brać całkowicie na poważnie, chociaż coś było.
Przeznaczenie:
Kręcić się wkoło komina (ostatnio mieszkam dalej od Wrocka) + dojechać do Wrocławia z 2-3max razy w tygodniu ok. 80 kilometrów. Doskonalenie techniki (przewiduję zapisanie się na szkolenia w temacie podniesienia bezpieczeństwa).
Koniecznie:
Pancerne silniki. Nie chcę liczyć zabawy i fun'u w mth, tylko w kilometrach.
Generalnie zastanawiam się mocno nad supermoto i w pierwszej kolejności ciągnie mnie do dr-z 400SM. Dlaczego? Bo takim motorkiem można zjechać z trasy, pośmigać w mieście i dojedziesz kilkadziesiąt km w miarę komfortowo –w zależności od motura ;-) No i myślę, że na początek nie zerwie mi doopy.
Nie chcę rasowego enduro/crossa, bo remonty w nich co kilkanaście/dziesiąt motogodzin to jest jakiś kuźwa śmieszek dla mnie (koszty utrzymania).
Dlatego rozważam takie maszynki:
Suzuki dr-z 400:
-może być kiepsko w trasie 80km (w jedną stronę)
XTX 660
-trochę ciężki klocek, żeby pośmigać po lesie, ale po łąkach da radę
KTM LC 640
-tutaj czytałem, że są przypały z różnymi silnikami i rocznikami
Husqvarna 610SM
-ponoć narowisty dzik i może nie będę w stanie go opanować początkowo
Wady suzuki:
-szczytowa prędkość 140km/h, więc słabo na trasę i dla mnie była by to w sumie jedyna wada motocykla
-zmulony
-mało wygodny na dłuższe trasy
Zalety:
-pancerny silnik (jeśli dbasz)
-zmulony (na początek jest to dla mnie wada i zaleta)
-niska masa własna: 140 kg
Wady Yamahy:
-wysoka masa własna 170kg,
-słabo ze śmiganiem po wyboistych drogach pseudo-leśnych, ze względu na masę
Zalety yamahy:
-komfortowa na dłuższe trasy,
-V max 170kmh, więc przelotowa myślę 140km/h będzie ok
KTM: jest półśrodkiem, ale częściej trzeba serwisować ponoć. Waga ok. 160kg, bardziej dynamiczny. V MAX ok. 170.
Jakie macie pomysły sugestie?
P.s. Też dogaduję się odnośnie tej sztuki (wstępne rozmowy) może znacie i coś wiecie więcej (w załączniku zdjęcia). Rocznik 2007, ponoć książka serwisowa w Czechach prowadzona do 2015roku. Teraz ma nalatane około 20k km. Co o niej sądzicie?
[url]https://drive.google.com/drive/folders/14tam8K56YYIcFtND9WaOTZQKeuoSAUWZ?usp=sharing[/url]