Temat: "Leniwe" tłoczki hamulca - SMC 690
Odpowietrzyłem ostatnio przedni hebel w SMC 690. Problem w tym, że tłoczki z jednej strony są dosyć leniwe. Tzn. tłoczki wewnętrzne (od strony prawej) odginają tarczę, ale nie na tyle, żeby to w ogóle hamowało. Tłoczki zewnętrzne (lewe) ruszają się na tyle leniwie, że nie dotykają praktycznie tarczy. W efekcie klamka jest bardzo miękka, a hamulec nazwałbym raczej "spowalniaczem". Klamka pracuje wzorowo, ale tylko jak tarcza jest poluzowana na śrubach (nie jest w samym środku zacisku przez co oba tłoczki ją dociskają). Jest jakiś sposób na ożywienie tłoczków bez rozbierania zacisku? Jakieś pasty? Płyny?
Hebel na pewno dobrze odpowietrzony. Długo myślałem, że to kwestia odpowietrzenia, temu też odpowietrzałem wlewając od góry, od dołu strzykawką, odpowietrzałem pompę na 2 różne sposoby, oraz odpowietrzałem na prostym przewodzie poza moto. W każdym wypadku zero powietrza w płynie. W desperacji mierzyłem nawet grubość tarczy (który była ok, klocki również). Oczywiście cały zestaw (pompa, przewód, zacisk) oryginalne.
Z góry dzięki za cenne rady ;D