1

Temat: Husqvarna SMS 630

Siema.
Coraz bliżej sezonu, pozbyłem się swojej Suzi więc coraz intensywniej przykładam się do zakupów. Jadę dzisiaj przejechać się oraz sprawdzić w serwisie stan w.w. Husy.

[url]http://olx.pl/oferta/husqvarna-sms-630-supermoto-2011-ktm-husaberg-CID5-IDbZ4p1.html#0d2902d96b[/url]

Zdążyłem to i owo poczytać więc wiem, że jest to sympatyczna maszyna ale znowu dzwoniąc po serwisach, usłyszałem negatywne opinie ze względu na dostępność części itd.  Na pewno po jeździe próbnej podjaram się na tyle, że moja racjonalna ocena pójdzie się j**ać :)  Na chwile obecną jednak zastanawiam się (i liczę tym samym na wasze opinie) czy warto brać Huse czy może lepiej poszukac SMC 690 albo choćby LC4 640? Do LC4 jest pełno części oraz są one w miarę powszechnie dostępne, co do Husy, obawiam się o drogie utrzymanie, bo w końcu to SM a nie turystyk, gdzie można jeździć 20tys. bez bólu głowy...
W skrócie: czy Husa jest rzeczywiście na tyle dobra, że mimo drogiego utrzymania, warto ją brać zanim ktos mnie nie wyprzedzi czy może jednak spokojnie poczekać na jakiegoś KTMa?
Piona.

2

Odp: Husqvarna SMS 630

Bierz husqvarne i ciesz się - przez to że moto mało popularne cena jest zajebista (tyle siana ludzie wołają za stare drezyny).
W serwisach mają złe opinie o wszystkim co ma silnik (pojedź kupić używane auto z mechanikiem to każdy model obrzydzi).
SMC jest wałkowane i polecane przez wszystkich do porzygu (nie wiem czy moto aż tak dobre ale już mam go dość jak reklam listów do M na tefauenie).

dabljuer250x

3

Moim zdaniem smc lepsze - będzie dużo mocniejsze od huski.

4

Co na pewno mogę stwierdzić, to fakt, że wizualnie Husa zdecydowanie przebija dziobaka. Oczywiście moim zdaniem, bo pewnie dziobak ma więcej zwolenników. Dla mnie nie ma porównania co do estetyki wykończenia.
Smc o ile lepsze, o tyle droższe, bo już w granicach 20tys. ...stąd właśnie mój dylemat, bo jeśli rzeczywiście dostępność podzespołów  do Husy jest znikoma, to ta różnica w cenie może zwrócić się przy eksploatacji. Jako, że nie jestem mechanikiem, rzucam to bardziej w formie pytającej do Was. 
Co do mocy, to i tak będzie moje pierwsze SM więc powinno być wystarczająco ;)

5

Huska ma interwały zbliżone do LC4, w utrzymaniu nie będzie jakoś mega droga, jak będziesz nakurwiał to zmienisz trochę częściej olej niż jest zalecane i tyle. Nie nazwał bym tego drogim utrzymaniem, wiadomo że to nie Bandit ale jak będziesz doglądał wszystkiego na czas to się nie zawiedziesz.

TERROR KITTY CREW

Nienawiść do skuterów tak zostałem wychowany.

6

[url]http://otomoto.pl/oferta/ktm-smc-660-cm3-sm-supermoto-ID6yi8W5.html[/url]
Ją bym to brał bez zastanowienia, wyjebal się na huske i bierz sprawdzone 660 a te dodatkowo odpicowane fest.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

7

Też stałem przed takim wyborem jak Ty i kupiłem Dziobaka w wersji R. Moto jest lżejsze oraz mocniejsze od Husqy 630. Poza tym w tej wersji prowadzenie motocykla jest genialne. Mam porównanie do 630 i może wygląd fajny ale jednak z wykończeniem dużo brakuje do dziobaka.

Kupie moto :)

8

Do Huski 630 to chyba nawet więcej gratów jest niż do 610. Przynajmniej jeśli chodzi o plastiki. Co prawda zawsze można sobie zamówić, tyle że czasami trzeba trochę poczekać - np. oryginalny zadupek - pytając w kilku serwisach (demczuk, mleczek i coś tam jeszcze) kazali czekać do września. A więc szału nie ma, ale tragedii też nie. Zawsze można też coś porzeźbić... hehe.

Zastanawia mnie tylko skąd taka różnica wagowa miedzy 610, a 630. Według danych technicznych prawie 20kg.

W Husqvarnie przypuszczam, że nie spodoba Ci się przełożenie 1-szego biegu, zwłaszcza, że Husqvarna ma słaby dół i ciągnie gdzieś tak mniej więcej od połowy zakresu więc trzeba dużo mieszać biegami ;) Pamiętam jak wróciłem do domu od @andrzeja szczęśliwy po zakupie sprzętu - myślałem, że lewa dłoń to mi odpadnie. No ale tak to jest jak się wcześniej jeździło FMX-em, gdzie jak się zapięło 5-tke to można było jechać i jechać nie dotykając sprzęgła ;) Z tego co widzę, w tej nowej jest już hydrauliczne - ciekawe jak się spisuje.

Husqvarna TE/SM 610i.e

9

raku napisał/a:

[url]http://otomoto.pl/oferta/ktm-smc-660-cm3-sm-supermoto-ID6yi8W5.html[/url]
Ją bym to brał bez zastanowienia, wyjebal się na huske i bierz sprawdzone 660 a te dodatkowo odpicowane fest.

12 lat i 8300km a niżej informacja
"Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność ogłoszenia." 
W ogóle ta oferta mimo wszystko wydaje mi się podejrzana. Jedyne co by się zgadzało w tym wypadku to cena w stosunku do rocznika, jeśli jest już taki wygłaskany.

10

bielu000 napisał/a:

Z tego co widzę, w tej nowej jest już hydrauliczne - ciekawe jak się spisuje.

Hah i tu właśnie pies pogrzebany. Jak się okazało, ktoś przede mną oglądał i podczas przejażdżki coś się stało ze sprzęgłem. Jak na moje albo za mało płynu albo pompka. Dowiem się dopiero jutro, bądź podczas weekendu. Do tego czasu pewnie przerzucę połowę internetu w celu szukania jakiejś alternatywy.

11

Znajomy z forum również sprzedaje huske z tym ze ma przy niej x2 termigoni, gada marzenia, prawie nowy motocykl. zobacz sobie zdjecia, wiecej info masz w dziale giełda :) [url]http://imgur.com/a/uhKoH[/url]

12

Dzięki za info Bosshoss.
Jako ew. alternatywy planowałem szukać czegoś do 15tys. ale wiadomo jak to jest z poszukiwaniami i przy okazji wskoczyło mi coś takiego:
[url]http://olx.pl/oferta/aprilia-dorsoduro-750-supermoto-pl-salon-idealny-CID5-IDc0fuX.html#:ac884ef32e[/url]
Mało słyszałem o tym modelu ale robi wrażenie. Chyba przyjrzę się bliżej.

13

Gonzoluz napisał/a:

Dzięki za info Bosshoss.
Jako ew. alternatywy planowałem szukać czegoś do 15tys. ale wiadomo jak to jest z poszukiwaniami i przy okazji wskoczyło mi coś takiego:
[url]http://olx.pl/oferta/aprilia-dorsoduro-750-supermoto-pl-salon-idealny-CID5-IDc0fuX.html#:ac884ef32e[/url]
Mało słyszałem o tym modelu ale robi wrażenie. Chyba przyjrzę się bliżej.

Spoko, ale jeśli lubisz sobie powariować tz. polatać na kole to ci odradzam apke, ponoć tego nie lubią i sie zacierają.