Temat: crf 450 2008 - szarpanie na klamce sprzegła podczas zmiany biegu
Witam wszystkich.
Mam wątpliwości co do pracy sprzęgła w mojej CRF 450 2008r.
Już wcześniej o tym pisałem, ale temat się nie wyjaśnił i będę męczyć dalej. Sory.
Na włączonym silniku, na luzie, przy wciskaniu klamki i puszczaniu nie ma żadnych szmerów itd.
Przy ruszaniu sprzęgło ładnie pracuje. Nie szarpie, nie ma żadnych dziwnych dźwięków itd.
W trakcie jazdy można wysprzęglać i wszytstko jest ok.
Natomiast podczas jazdy, po wciśnięciu sprzęgła i zmiany biegu, NA KLAMCE sprzęgła jest wyczuwalne bardzo wyraźnie szarpniecie.
Czy to jest normalny objaw ?? Czy należy zajrzeć do sprzęgła?
Ponoć w silnikach motocyklowych, ze względu na konstrukcje skrzyni biegów ( zębatki o prostych zębach i sprzęgłach kłowych), można bez większych szkód, zmieniać biegi w trakcie jazdy bez sprzęgła. W mojej Crf faktycznie można wahlować biegami bez sprzęgła, od góry do dołu przy dowolnych obrotach i prędkości. Więc wygląda na to, że skrzynia, wybierak itd jest ok. Natomiast zastanawiam się (a nie rozbierałem jeszcze silnika od crf), czy przypadkiem w CRF nie ma automatu włączającego sprzegło na czas zmiany biegu (takie coś jak np w jawie ts350) ???
Wiecie może coś na ten temat ???
To by częściowo wyjaśniało to szarpanie na klamce....a z drugiej strony nie pamiętam, żeby w jawie było takie szarpanie .....
Dajcie znać jak to u was w CRF jest.
Pozdrawiam