1

Temat: Jakie kombi/sedan do 25-27k (polska hybryda)

Cześć,
Poszukuję autka bardziej rodzinnego niż 3-drzwiowy golf, budżet do 27k ale tym ma się zawierać instalacja LPG (przyjmijmy koszt 3k).
Najlepiej auto w miarę dynamiczne, z umiarkowanym spalaniem bo będzie jeżdżone codziennie minimum 30km + większe wypady weekend. Moje typy:
avensis - niestety silnika 2.0 nie da rady zagazować w normalnej kasie więc zostaje 1.8 - obawiam się, że mało na takie auto
s60 2.4 bez turbo (albo s40 z mniejszym motorem)
A4/A6 - minus, że w tej cenie wszystkie auta powyżej 10 lat
accord 2.0
auta made in france na razie odpadają ale ostatecznie nie mówię nie
passat również odpada (jedyne uto z vw jakie chciałbym mieć to caravelle ale moja lepsza połówka twierdzi, że za duże na codzień:))

2

Odp: Jakie kombi/sedan do 25-27k (polska hybryda)

Tylko i wyłącznie a4 b6, w niemcowni łatwiej o kombi. Jak będzie miał zdrowe nadkola to pojeździsz.
Gaz przyjmuje bdb, jest też czym jechać, silnik podatny pod mody.
Sam szukałem dla siebie, tylko sedana.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

3

Subaru Forester. Spalanie będzie większe niż w ośkach ale stały napęd daje dużo radości :)

Pozdrawiam,
Piotrek

4

A4 b6 jest ok szczególnie 1.8T mi odpowiada tylko te roczniki, w tej cenie 2003 w dobrym wyposażeniu to max
Forek fajny ale do LPG chyba średnio, tak samo legacy

5

rx8 - da sie gazowac no i rodzinne ;) zawsze mozesz swampa zrobic.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

6

Bmw seri 3 lub 5

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

7

Zobacz też ceny części i poziom skomplikowania zawieszenia, typowe usterki itp

Pozdrawiam,
Piotrek

8

Nie wiem dlaczego skreślasz samochody francuskie... mój poprzedni miał 500 tyś km, obecny ma 240 tyś, moich rodziców ma 300 tyś - wszystkie jeżdżą i mają się dobrze.

W tej cenie nawet bym się chwili nie zastanawiał - Peugeot 407 2.0 lub 2.2 benz. - bardzo dobrze śmigają na gazie.

Żaden inny samochód w takiej kasie nie zaoferuje takiego rocznika, komfortu, wyposażenia, niezawodnej jednostki i antykorozji.

Łatwe i tanie w serwisie - dobrego mechanika co ogarnia peugeoty masz 1km od Skoroszy

full dobrych tanich zamienników, używanych części blacharskich w razie kolizji.

Jedyne czego bym się wystrzegał to dachu panoramicznego.

Także się zastanów, bo kasa o której piszesz atakuje samochody 8lat+ gdzie antykorozja w większości aut się kończy...

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

9

Nie rozumiem również,  dlaczego nie bierzesz pod uwagę passatow. Jeśli przez gust, to ok, ale jeśli przez jakieś stereotypy to jesteś w dużym błędzie. Ojciec ujezdzal od nowości  b6 2.0 tdi 170km z 2008r. Przez 5.5 roku zrobił nim trochę ponad 300k km. Przez ten cały czas problemów nie miał z nim ŻADNYCH oprócz standardowych czynności eksploatacyjnych i wymiany kolektora. Jako szescioletni samochód sprzedany został za śmieszne pieniądze,  bo ludzi odstraszal nieprzekrecony licznik. Spalanie jak to w dieslu - niewielkie, a komfort i przyjemność z jazdy na dość wysokim poziomie. Co prwada jeśli nie znasz prawdziwej przeszłości samochodu to można się czasami na mine wpakować. ..

Kawasaki KX250F

10

bmw i francuzy na razie odpadają, powiedzmy ze względu na wygląd bardziej niż uprzedzenia, opinie itp - po prostu mi się nie za bardzo podobają, a że auto nie będzie wołem roboczym to jest to również ważne:)
passaty b6 chyba wszystkie benzyny to FSI albo TFSI czy coś pochodnego więc instalacja jest 2x droższa minimum

11

levis napisał/a:

Żaden inny samochód w takiej kasie nie zaoferuje takiego rocznika, komfortu, wyposażenia, niezawodnej jednostki i antykorozji.

Tutaj bym mocno polemizował.
Nie jestem fanem Audi, zdecydowanie wolę auta RWD niż podsterowne quatro.
Jednak w kwestii jakości wykonania, materiałów, solidności, komfortu itd. zarówno Audi, BMW jak i Mercedes to zupełnie inna liga. Choćby w Peugocie, Renault czy innej cytrynie klamki były ze złota to jest inna liga i inny świat.

Żeby nie było - troche tych aut już w życiu przerobiłem i jak ktoś pisze, że nie ma różnicy to znaczy, że nie wie o czym mówi i najprawdopodobniej nie ma w tej kwestii doświadczenia. Co innego się przjechać albo posiedzieć a co innego użytkować auto na przestrzeni dłuższego czasu...

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

12

znajdź BMW/audi z rocznika 2007+ z silnikiem 140-160 koni na pośrednim wtrysku, z następującym wyposażeniem:

- tempomat
- podgrzewane fotele
- klimatronic
- ABS ESP ASR
- automatyczne światła
- automatyczne wycieraczki
- el. regulowane fotele z pamięcią
- 4x el. szyby
- rolety przyciemniające

za 27k z gazem, lub 24k bez gazu. Znajdziesz co najwyżej zajeżdżone BMW/Audi z rocznika 2003-

Mówimy o samochodzie za rozsądną kasę, który potem ma być tani w utrzymaniu, a nie kwiatki typu aluminiowe wahacze za 2k rocznie...

No ale koledze nie podobają się francuzy, więc nie ma o czym gadać.

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

13

Mi jak mi ale jeszcze dochodzi tzw. czynnik "lepszej połowy":)
Napisałem, że nie skreślam ale są na końcu listy, BMW skreślam od razu bo w tej kasie nie ma nic sensownego.

14

Levis - jakiś czas temu sam pogonilem e46 coupe żony, (poliftowe '04 albo '05), o znacznie bogatszym wyposażeniu, z dwulitrowym dieslem który po chipie miał prawie 180KM, przelot nie wiele ponad 140k km(z pełną historia w ASO BMW), nie żaden ulep za 23k PLN. Przy czym coupé są zwykle nieco droższe niż kombi czy sedany. :)

Miałem pare Toyot, Opli, Renówek, Bawarek i Mercedesow i wiem co mowię.
Wiem jak spisuje sie te auta od wyjazdu z salonu do przelotu rzędu 130-150 k km. Nie dość, że auta z segmentu premium jeżdżą o wiele przyjemniej, są lepiej wykończone, lepiej wyciszone, bardziej komfortowe to jeszcze do tego są solidniej wykonane.
Dla przykładu - mam teraz F30 z dwulitrowym dieslem. Dziś mija dokładnie 2 lata odkąd wyjechałem nim z salonu. Mam na liczniku 104 k km. Jak dotąd leje paliwo, zmieniam olej, tarcze i klocki(jeżdzę dużo i szybko wiec hamulce nie maja lekko) i nic ponad to... Nie wymieniłem nawet jednej gumki w zawieszeniu. Nie zepsuł sie nawet najmniejszy drobiazg. W Renault, Oplu czy Toyocie przy takim przebiegu zwykle znałem już większość personelu w ich ASO bo sypały sie rozmaite rzeczy.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

15 Ostatnio edytowany przez levis (2015-06-24 13:53:04)

po pierwsze piszesz o nowych furach, po drugie za zupełnie inny hajs - różnica pewnie 80-100k.

znacznie bogatsze ? czyli jakie ? i dopisz pls czego brakowało z tego co ja wymieniłem.

cała bajka kończy się chujowo jak po 8 latach samochód premium zaczyna się sypać i jeden wahacz kosztuje tyle , co komplet zawieszenia do francuza...

Po drugie 104k to żaden wynik - pochwal się, jak przelatasz 250 tyś bez usterki...

W moim francuskim padle, od 160-240 tyś miałem aż dwie awarie - rozrusznika i alternatora oraz wymieniłem 3 cewki zapłonowe - łącznie 1200 pln

Zajebiście awaryjne te francuzy, jak na 80 tyś i 4 lata jazdy...

W Polsce panuje syndrom "Niemieckiej jakości" "Japońskiej bezawaryjności" i długo tak pozostanie. Ja się tylko cieszę, bo dzięki temu zajebiste fury można kupić za dobry hajs...

mi np nie byłoby wstyd jeździć taką 3 letnią peżociną, ale dla niektórych jest to siara i rzecz nie do pomyślenia...

[url]http://allegro.pl/peugeot-301-1-6-salon-polska-26-000km-fv23-sliczny-i5479815617.html[/url]

Wszystko zależy co kto oczekuje od samochodu i jakie ma być jego zastosowanie.

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450