1

Temat: 690 sm ciemny olej, opiłki i lekkie szarpanie

Witam!Wczoraj przed zimowaniem zalałem Dziobala nowym olejem. Odpaliłem, rozgrzałem silnik, wyłączyłem by sprawdzić poziom i ewentualnie dolać. W szybce widać, że olej jest ciemny a moim zdaniem powinien byc taki jak z butelki...Dodatkowo na magnesie śruby spustowej i sitach było sporo opiłków. Moto bierze jakies 300-400 setek oleju na 1000km. Od jakiegoś czasu delikatnie szarpie podczas jazdy a podczas ostatniej przejazdzki zblokowala mi sie skrzynia pomiędzy 4 i 5 biegiem i musialem sie zatrzymac i troche sie pomeczyc zanim zredukowalem.  Szarpanie to może być wina łańcucha ale po tej przygodzie ze zblokowaniem to już nie wiem co myśleć. Btw w tym sezonie wymieniłem sprzęgło więc ma przejechane 5 tyś. Moto ma przebieg 20 tyś i żadnego remontu jeszcze nie przechodził. Jakieś pomysły Panowie?

2

Odp: 690 sm ciemny olej, opiłki i lekkie szarpanie

kuman7 napisał/a:

W szybce widać, że olej jest ciemny a moim zdaniem powinien byc taki jak z butelki

Nigdy nie będzie taki jak z butelki bo zawsze wymiesza się z resztkami starego. Co do reszty to radzę rozebrać silnik bo jak skrzynia się raz zablokowała to już pewnie jest w niej coś nie tak i za jakiś czas objawi się poważniejsza awarią.

3

Zablokowanie skrzyni to nie zbyt dobre wieści. Opiłki stalowe biorą się zazwyczaj z kół zębatych, wodzików, tarcz i przekładek sprzęgłowych.
Olej pomieszał się z pozostałym w silniku. Nie dasz rady spuścić całego oleju. Zawsze coś zostaje.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

4

Z tym olejem to tak nie do końca ze powinien byc ciemny. Nie wiem jak w lc4 ale u mnie w rfs po ok 8mth olej praktycznie w okienku jak z butelki:)))

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

5

Dzinkss kto to wie o jakim oleju mówisz Ty, a o jakim autor tematu.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

6

Majster128 napisał/a:

Dzinkss kto to wie o jakim oleju mówisz Ty, a o jakim autor tematu.

Poprostu o oleju;)

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

7

Jeden szybko zmienia barwę, drugi długo pozostaje w nominalnym kolorze.

WWW.MOTO-KORN.PL

8

Majster128 napisał/a:

a o jakim autor tematu.

Zalałem Motorexa 10w60 zgodnie z manualem. Kuźwa jeszcze zaczęło ciec spod pompy sprzęgła, na szczęście zestaw naprawczy drogi nie jest:) Co do silnika to chyba zrobie od razu generalke i powymieniam wszystko co trzeba skoro mówicie, że lepiej rozebrać i sprawdzić co jest bo jak już będzie rozebrany to szkoda tego nie zrobić tym bardziej, że po następnym sezonie z pewnością trzeba będzie znów zajrzeć do środka bo jednak przebieg będzie już spory:) Dajcie znać na co zwrócić szczególną uwagę i na czym nie dziadować tylko wymienić na nowe. Sam tego robić nie będę ale ale warto zasugerować majstrowi kktóry będzie przy tym grzebał...

9 Ostatnio edytowany przez gierwi (2014-09-28 15:24:07)

A jaki masz przebieg? Właśnie doczytałem. Z różnych źródeł wynika że to żaden przebieg dla tego silnika, ale różnie to bywa. Czekamy na relację. Tylko rzetelną z trzymaniem się tolerancji fabrycznych.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

10

Dobra moto wreszcie po przebojach poszło do mecha. Robię full serwis, oprócz silnika, zawiecha przód i tył. Przeloty do regeneracji i felgi do doipieszczenia. Silnik wyciągnięty, zaczynamy zabawę! Przebieg 19800 - na dzień dobry łańcuszek rozrządu i napinacz do wymiany. Resztę co i jak napiszę jak wrócę do PL czyli w sierpniu. No i wyszło na to że nie sprzedaję jednak chociaż zainteresowanie "uszkodzonym" było spore :) Lewa w górę!

11

To ja bym dodal jeszcze do tego przebiegu tak z 50kkm. :)

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

12

Signe napisał/a:

To ja bym dodal jeszcze do tego przebiegu tak z 50kkm. :)

Bez przesady - wszędzie plomby jeszcze są, śruby nie ruszane :)

13

Wierzysz w ten przebieg przy fakcie że rozrząd do wymiany? :) To że plomby są to o niczym nie świadczy.

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

14

Pokaż te plomby.

WWW.MOTO-KORN.PL

15

Signe napisał/a:

Wierzysz w ten przebieg przy fakcie że rozrząd do wymiany? :) To że plomby są to o niczym nie świadczy.

W przebieg wierzę tylko w swoim aucie bo mam od nowości ;D Z napinaczem jak się nie mylę to w tym silniku jest różnie. Mój trzeba wymienić, jaki jest stan łańcuszka to nie wiem  bo nie pytałem. Wymieniam napinacz to i łańcuszek, o ślizgach nic mi mój magik nie wspomniał więc przyjmuję, że są ok.