W takim razie ja bym się na Twoim miejscu zastanowił nad np. Husqvarną 610 SM tylko coś w rocznikach 2006+ bo chyba od tego był nowy model. Jest w dziale Giełda/Sprzedam nawet jedna dość fajna i w Twoim budżecie. Sam jak byłem na kupnie to brałem ją pod uwagę - nie jest zbytnio ciężka, i mocy Ci w niej nie braknie. A ostatnio widzę właśnie, że są w dość fajnych cenach. Yamahe WR owszem znajdziesz pewnie do tej kwoty, ale raczej to będzie 400 lub 426; ewentualnie 450 na brudasach. Z KTM-ów to mógłbyś się rozglądać za jakimś LC4 640, idzie zima więc może akurat trafi się jakiś dobry egzemplarz za fajne pieniądze. EXC to za 10k zł raczej nie znajdziesz. A może bardzo popularne Suzuki DR-Z 400? Na upartego można by szukać jakiegoś egzemplarza do 10k zł. Dobrze by było jakbyś sprecyzował czy szukasz wyczynówki czy czegoś bardziej cywilizowanego, jakie przebiegi masz zamiar robić? Gdzie jeździć - miasto, trasy? Jak częste interwały serwisowe (wymiana olejów, filtry, regulacja zaworów) Ci pasują?
Husqvarna TE/SM 610i.e