1

Temat: Supermoto do 10 tysięcy złotych

Witam tak jak w temacie, zastanawiam się nad kupnem jakiegoś Supermoto.
- Cena do 10k zł,
- Obowiązkowo homologacja,
- W miarę mała awaryjność,
- Przyzwoita trwałość,

Motocykl do zabawy na mieście, ale też na dłuższe trasy 150-250km - więc z wiadomych względów odpadają typowe wyczynówki - a szkoda.

Szczerze mówiąc to nawet nie wiem na jakie konkretnie patrzeć, bo wcześniej głównie szukałem czegoś wyczynowego ale zwątpiłem, kiedy dowiedziałem się o charakterystyce takiej maszyny.

Trafiłem na coś takiego - [url]http://allegro.pl/husqvarna-smc-610-cc-supermoto-i4069425327.html[/url]
Ale coś mi świta w głowie, że Husqvarny w tych rocznikach miały jakieś problemy, konkretnie chyba coś ze smarowaniem, ale nie jestem pewny.

Jeśli mam rację to co polecacie? Mój typ w kategorii pół na pół to chyba byłby KTM LC4 660, wiadomo droższy, ale według mnie motocykl i do zabawy i w jakąś traskę.

Co polecacie, drodzy forumowicze?
Pozdro i udanej jazdy dzisiaj, bo podobno w Polsce piękna pogoda ;)

Husqvarna TE/SM 610i.e

2

Odp: Supermoto do 10 tysięcy złotych

Lc4 to na pewno, DR-Z ewentualnie :) Zależy ile mocy potrzebujesz :)

Co do Lc4 to 660 ma raku na sprzedaż trochę więcej niż 10tyś. Ale może dozbierasz :)
Albo kupuj 625 ma rozrusznik a trochę odchudzone jest :)

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

3 Ostatnio edytowany przez bielu000 (2014-03-23 17:11:15)

No właśnie jak wygląda ta moc w DRZ-tach, czuć faktycznie ten brak? Nie chodzi mi o to żeby aż rwało na każdym biegu moto (na to przyjdzie czas, jak kupie kiedyś jakąś wyczynówkę) bardziej chodzi o to, żeby spokojnie można było te 120-130 bez większej zadyszki pojechać, z w miarę dobrą reakcją na gaz. Co do 625 uważam, że motocykl generalnie w porządku, nie wiem jak wygląda sprawa z wagą pomiędzy DRZ, a 625, ale przypuszczam, że oba motocykle są podobne wagowo. Obecnie pyrkam sobie na 125, które waży 140kg. Bardzo czuć tą wagę obu maszyn?

//Edit - jeśli KTM-y 625, to od którego rocznika warto patrzeć? --------->dostępność części.

Husqvarna TE/SM 610i.e

4

Co Ty porownujesz 625 do DRZ?! Dostępność części bardzo dobra. Nie jest tak łatwo kupić 625, nie mówiąc o 660.

KTM 625 SMC

5

[url]http://forum.supermoto.pl/topic27541-s-ktm-660-smc-lc4.html[/url]

używana tylko na dojazdy do piekarni XD

READY TO >> TERROR

6

Porównuje tylko dlatego, że + - podobny koszt zakupu. Tą 660 widziałem już dawno i zauroczyłem się w niej. Oby tylko się nie sprzedała jeszcze przez kilka miesięcy to na pewno się za nią zakręcę, póki co kasy by wystarczyło nawet na tą 660 ale niestety najpierw obowiązki później przyjemności, więc póki co moto jest u mnie na razie na drugim miejscu :)

Husqvarna TE/SM 610i.e

7 Ostatnio edytowany przez kik_man (2014-03-23 22:38:49)

jak chcesz robic  trasy  to celuj w 600 ,a jezeli mowa o kacie to predzej dorwiesz zdrowa 640 i wpakujesz fcra niz 660/625. na + ktm to rynek wtórny, czesci masa i aso tansze niz w przypadku japonii. na temat husqvarny sie nie wypowiem bo nie mialem do czynienia nigdy ale nie ukrywam ze sie ostro interesowalem

8

Olaff napisał/a:

[url]http://forum.supermoto.pl/topic27541-s-ktm-660-smc-lc4.html[/url]

używana tylko na dojazdy do piekarni XD

Hahaha - a jaaaak :D

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

9

masz pw jak cos.

Aprilia sr50 ->Sachs ZX125 ->Husqvarna SM125S -> KTM LC4 640 2003 -> HUSQVARNA TE 450 -> CBR 600RR

10

bielu000 napisał/a:

Witam tak jak w temacie, zastanawiam się nad kupnem jakiegoś Supermoto.
- Cena do 10k zł,
- Obowiązkowo homologacja,
- W miarę mała awaryjność,
- Przyzwoita trwałość,

Motocykl do zabawy na mieście, ale też na dłuższe trasy 150-250km - więc z wiadomych względów odpadają typowe wyczynówki - a szkoda.

Opisałeś dr-zetę, więc czemu pytasz o motocykl? :D

I pamiętaj...

Jedź szybko tam gdzie wolno ;]

11

UP Tak przypuszczałem, że opis pasuje do DRZ-Ty ;) A może miał ktoś do czynienia z DRZ-tą oraz LC4 640 i mógłby mi powiedzieć coś o obu motocyklach? W sensie takie małe porównanie, ale z pierwszej ręki czyli wrażenia z jazdy, i na którym jest większa zabawa? LC4 w porównaniu do DRZ ma dość sporą nadwagę jednakże i mocniejszy silnik. Czy mimo iż Kat jest cięższy to ten dodatek mocy rekompensuje tą wspomnianą nadwagę?

Husqvarna TE/SM 610i.e

12

Rusz się z domu, przejedź się jednym i drugim, kup i nie powtarzaj tych samych pytań, oczekując tych tych samych odpowiedzi poraz 1000000

13

DR-Z w serii starczy na 1 sezon. Potem trzeba modzić albo od razu kupić coś mocniejszego.
Jazda w trasę to katorga. Ja się nie zapuszczam więcej niż 40-60km od domu.

Pozdrawiam,
Piotrek

14

nie przesadzajmy, ja na zlocie SM Sudety 2013 zrobiłem jednego dnia 350km, a co mają powiedzieć Ci co byli całe 3 dni pewnie walnęli ok 1k km i byli też na motongach typu 525EXC. Fakt, że dupa troche po całym dniu boli , ale spokojnie do zrobienia taka trasa.

KTM 625 SMC

15

źle się wyraziłem. Jazda w trasie czyi proste odcinki to straszna nuda, bo prędkość przelotowa to 90-110. Przy wyższych prędkościach silnik ma dość wysokie obroty i jak dla mnie nie ma sensy go kręcić. To nie jest sprzęt w trasę jak dla mnie.

Pozdrawiam,
Piotrek