Temat: Chcę kupić moto w którym OC skończyło się w październiku.
Witam,
Tak jak w temacie, w moto OC skończyło się w październiku.
Czy będę musiał płacić jakąś karę ?
Jeśli tak to jak dużą ?
Jakieś problemy z tego wynikają ?
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Chcę kupić moto w którym OC skończyło się w październiku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Tak jak w temacie, w moto OC skończyło się w październiku.
Czy będę musiał płacić jakąś karę ?
Jeśli tak to jak dużą ?
Jakieś problemy z tego wynikają ?
Pozdrawiam
Ciebie interesuje tylko OC od daty kupna pojazdu, reszta to problem poprzedniego właściciela.
Teoretycznie tak, tylko boje się że może to przeskoczyć na mnie a nie mam pieniędzy na płacenie gratisów dla naszego państewka..
Koleszka kupił chevy caprive 5.0l v8 i OC nie było od roku ponad ( samochód stał w garażu i się kurzył )
Ubezpieczyciel chciał mu dojebać 1700 zł za brak ciągłości. Koleszka zeskanował umowę kupna, puścił do ubezpieczyciela i płacić musiał poprzedni właściciel :)
Czyli jak, niektórzy mówią że będzie kara, drudzy że nie, trzeci że nie będzie nawet problemu.. ?
Motocykl ma ubezpieczenie OC tylko nie opłacone.
Po kupnie warto w ciągu 30 dni wypowiedzieć polisę sprzedającego i zawrzeć nową.
Ogólnie ubezpieczenie OC możesz sprawdzić na tej stronie:
[url]https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1[/url]
Dobrze wiedzieć gdzie jest ubezpieczony ten motocykl i znać numer umowy ponieważ w innym przypadku będziesz miał problem wypowiedzieć polisę OC sprzedającego.
Tutaj masz fajny artykuł:
[url]http://www.ubezpieczenie.com.pl/kupno__sprzedaz_auta_obowiazki_stron_krok_po_kroku/111,262,3.html[/url]
Na początku roku zmieniły sie przepisy.
Ubezpieczenie możesz wypowiedzieć w dowolnym momencie trwania umowy i naliczają do dnia złożenia wypowiedzenia, lub zwracają za niewykorzystany okres jeśli było opłacone z góry.
Moto wcale nie musi mieć oc nieoplaconego, bo od dnia wejścia w życie poprawki do ustawy ubezpieczenia nie przedluzają sie automatycznie.
Nie ma tez juz czegoś takiego jak 30 dniowy okres wypowiedzenia.
Ciągłość ubezpieczenia leży po stronie poprzedniego właściciela.
Nie obawiaj sie żadnej kary. Ubezpiecz moto z ta samą datą co umowa kupna i pełen chill.
Jak wyżej.
Temat wałkowany wielokrotnie.
Akurat lubuję się w motocyklach WSK i raz kupiłem motocykl co nie miał płaconego OC przez 7 lat.
Dowiadywałem się w pewnych źródłach i ja mam mieć OC z datą na umowie.
Czyli kupiłem i od razu do ubezpieczalni i wypisują nową polisę od zera jak w przypadku kupna nowego samochodu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Chcę kupić moto w którym OC skończyło się w październiku.
Wygenerowano w 0.048 sekund, wykonano 73 zapytań