1 Ostatnio edytowany przez stasiu (2013-08-15 14:49:04)

Temat: KTM 690 SMC pęknięty wężyk od paliwa

Witam

Mam taki mały lub duży problem z częścią podającą paliwo w moim SMC 2008
Wróciłem po małym locie, ściągając kask poczułem paliwo. I jak się przyjrzałem świecąc tu i ówdzie, okazało się że wszystko koło monoshoka jest wilgotne od paliwa (połączenie w pozycji 8 między wężykiem a łącznikiem w miejscu zacisku wg. załączonej specyfikacji fuell pomp) a poza tym na gwincie (również monoshoka) był olej z silnika (nie mam pojęcia skąd gdyż w silniku pełen stan), ale dałem sobie spokój gdyż było już za późno, za ciemno.
Dnia kolejnego porozkręcałem półeczkę, zdjąłem filtr (stożek) - kolejno przygiąłem wspominany zacisk założyłem filtr, odpaliłem i...
Masakra, wspominany wężyk (pkt 8 ze ponizszego zdj.) pękł gdzieś pośrodku gdyż paliwo sikało prawie na 3 metry oraz nasączyło się ponownie w miejscu połączenia wężyk-łącznik co wczesniej dociskałem ;) (teraz się cieszę że podczas ostatnich tarć łokci się nie zapaliłem hehe)
Ale do rzeczy

Czy na tym wężyku ma być aż takie ciśnienie, czy może jakiś powrót z pompki się zasyfił?? Wcześniej nigdy mi się nic nie sączyło a pęknięcie w miejscu gdzie nie ma żadnego przetarcia to chyba rzadkość w zbrojonym wężyku??

Ktoś coś takie może przechodził, ...?

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/801/37qj.jpg/]http://img801.imageshack.us/img801/2227/37qj.jpg[/url]

KTM 690 SMC

"Chętnie bym Cię pocałował, ale masz suche i wymiętolone wargi - zawsze możesz pocałować mnie w du*pe" Stephen King

2 Ostatnio edytowany przez szakul123 (2013-08-15 19:31:05)

Odp: KTM 690 SMC pęknięty wężyk od paliwa

obstawiam że ze starości stracił swoją elastyczność(właśiwości). Zmień na nowy wraz z zaciskami i powinno grać

3

Ok. temat do zamknięcia.

Rozebrałem wymieniłem (średnica 8mm wężyka ciśnieniowego zbrojonego) i śmiga. Spowodowane to było obtarciem i zniszczeniem materiału.
Wspominany olej na monoshocku (co mnie dziwi) to pozostałości po wyparowaniu paliwa 98 shel (jakieś ścierwo na tych naszych stacjach)

Pozdrawiam

KTM 690 SMC

"Chętnie bym Cię pocałował, ale masz suche i wymiętolone wargi - zawsze możesz pocałować mnie w du*pe" Stephen King

4

dziwna sprawa u ciebie, bo ja jak zobaczyłem u siebie to ten przewód ledwo co sie rusza na boki

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250