Temat: Mod YZ 426 na SM
Z racji tego, że panuje ostatnio moda na mody a zwłaszcza wr 426, również i ja postanowiłem podzielić się z wami efektami mojej pracy. W moim przypadku na warsztat wjechała Yamaha Yz 426 "Zosia" ;) Na początek kilka zdjęć z przed przeróbki:
Chodź tak na prawde początki przeróbki zaczęły się jeszcze przed wykonaniem tych zdjęć ;)
Ok, zaczynamy więc od począdku.
Etap 1 - Elektryka + bajery
W pierwszej fazie moim celem było przerobic crossa na enduro, aby w ogole mogła jezdzic po ulicach. Zacząłem więc od instalacji elektrycznej i rejestracji.
Od podstaw została zrobiona kompletna instalacja elektryczna (swiatła mijania, drogowe, kierunkowskazy, pozycyjne, stop, klakson) całość w technologi LED aby zminimalizować pobór prądu gdyż całość podłączona jest pod akumulator bez dodatkowego zasilania z alternatora.
Początkowo był problem z zainstalowaniem tylnych kierunków ponieważ przeszkadzał w tym tłumik (stąd ten dodatkowy stelaż)
Deska rozdzielcza własnej produkcji :D
Pomysł na umiejscowienie aku podpatrzony z modelu 450 a dokładniej ze zdjęć w temacie kolegi Bahama. Wielkie dzieki i pozdro dla Ciebie ;)
UWAGA, UWAGA Jeśli znalazłby się ktoś na forum kto pomógł by mi z podłączeniem tego pod alternator zapraszam do mojego drugiego tematu: [url]http://forum.supermoto.pl/topic23717-swiatla-do-yz426.html[/url]
Dodatkowo w początkowym etapie przystosowania "Zosi" do ruchu ulicznego zamontowane zostały handbary, nóżka oraz przykręcone do wypiaskowanej i pomalowanej proszkowo ramy, podnóżki dla pasażerki :D (rzadkość w cross/hard enduro ale przecież nigdy nie wiadomo kogo bedzie trzeba podwieźć) ;)
O mały włos zapomniał bym dopisać o jeszcze jednej ważnej rzeczy która została zmieniona w 1 etapie przeróbki. Mianowicie taką wisienką na torcie był kranik paliwa od WR. Mała rzecz a cieszy. Doceni go tylko ten który wybrał się w dłuższą trasę bez rezerwy paliwa :P
CDN...