Temat: Zawór wydechowy w silniku bez zaworu. Projekt i wykonanie.
Witam Serdecznie
Buduje cylinder praktycznie od podstaw i zdecydowałem na zastosowanie zaworu wydechowego sterowanego serwem.
Mam problem w zaprojektowaniu takiego zaworu, na początku chciałem wykonać go tak jak jest to w KTM 380, jednak brak informacji i wymiarów zdecydowanie utrudnia mi zaprojektowanie takiego zaworu.
Myślałem nad czymś w rodzaju wysuwanego języczka jednak nie z góry a prosto z tyłu cylindra, jako że posiadam 2 okna wydechowe takie rozwiązanie pozwala mi na użycie jednego języczka przy 2 oknach.'
Bardzo było by mi miło gdybyście podali swoje pomysły i przemyślenia, cylinder pochodzi z simsona. Roztoczony pod wymiar 60mm (wymiar zewnętrzny tulei) a wymiar wewnętrzny tulei to 55mm co daje w simsonie pojemność około 120ccm. Zestaw okien 2 wydechowe, 4 płuczące i 2 bost porty prosto z membrany. Oczywiście mam już wyfrezowany cylinder na membranę jak i zawór wydechowy. Jutro mam ostatni dzień praktyk na obrabiarkach przed świętami dlatego chciałbym już wykonać ten zawór.
Miejsce na zawór to: 42mm wysokości, 58mm szerokości i około 40mm długości. Patrząc od tyłu cylindra.
Będę wdzięczny za wszystkie informacje.