1

Temat: Honda XR650R kilka pytań

Witam jestem tutaj nowy wiec proszę o wyrozumiałość ;)
Więc tak planuję kupić od niedawna Hondę  XR 650 R w przedziale cenowym okolo 11 000 zł
Moje pytania
Na co powinienem zwrócić przy zakupie takiego sprzętu ?
Czy są to mocne sprzęty tak jak piszą na forach  czy nie do końca ?
Na  allegro na chwile obecną są taki 3 czy 4 czy w sezonie jest większy wybór w tym modelu ?
Może polecicie również inny jakiś dobry motocykl  tego typu ? ,

2

Odp: Honda XR650R kilka pytań

Uwagę trzeba zwrócić na wszystko! Silnik ciągnie jak lokomotywa, waży dalej za dużo ale wypada lepiej od LC4 pod tym względem. Silnik wymaga wymiany oleju co 1000km-1250km + reg zaworów. Jak dbasz to podobno silnik nie do zajechania:). XR650R nie jest zbyt popularnym motocyklem na naszym rynku, czy w sezonie czy poza sezonem motocykli w ofercie jak na lekarstwo. Części trochę jest, ale i tak pewnie bez UK lub DE ebay się nie obędzie.

Alternatywą dla XR650R będzie KTM LC4. Sam niedawno nie mogłem się zdecydować pomiędzy LC4 i XR650R. Wybór padł na LC4 ze względu na zadbany egzemplarz który wpadł mi w ręce.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

3

Miałem ten sam problem i nadal  myślę ze go mam bo LC4 bardziej prawdopodobnie awaryjne ale za to bardziej dostępne części i więcej jest ich . znowu Honda to honda ;) mam  sentyment do HONDY ale czy będzie to dobry wybór to nie wiem . Boję się że ciężko będzie kupić w dobrym stanie i może być problem z częściami .

4

po pierwsze to przywitalnia wita

do xrki sa wszsytkie czesci w karaju dostepne i nie wiem w czym widzicie problem. sprawa komplikuje sie jedynie w przypadku akcesorjow, ktore najlatwiej i najszybciej jest sciaknac z uk lub usa. co do lc4 to jak dbasz tak masz. zadbanych xr'ek u nas jak na lekarstwo.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

5

ale w przedziale 11 000 zł wyrwę w dobrym stanie czy tylko będę mógł kupić ładna ? a mechanicznie jak się trafi ? Musze się przyznać że nie miałem styczności z tego typu sprzętami .

6

XR650R w wersji SM za 11k hmm marne szanse według mnie. W wersji enduro myślę że dasz radę coś sensownego za 11k wyrwać.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

7

Nie ma reguły myślę. Szukaj, może znajdziesz coś ciekawego...
Xr650r to motocykl wart zachodu co by nie było.
Z drugiej strony lc4 to "łatwiejszy" wybór, więcej motocykli na allegro, dużo w supermoto, sporo części. Przemyśl sprawe

8

Sporo porównań się pojawia XR i LC4, jeździł ktoś na jednym i drugim? Jestem ciekaw jak wypadają w bezpośrednim porównaniu. Z tym, że myślę tu o LC4 na gaźniku Keihina, bo robi dużą różnicę.

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

9

znając życie kupie co się trafi ale z tego co czytałem to w KTM LC4 to cały czas są jakieś problemy a o hondzie tego nie słychać co prawda Hond mniej to i mniej poruszeń na forach .

10

RR napisał/a:

Sporo porównań się pojawia XR i LC4, jeździł ktoś na jednym i drugim? Jestem ciekaw jak wypadają w bezpośrednim porównaniu. Z tym, że myślę tu o LC4 na gaźniku Keihina, bo robi dużą różnicę.

Porównywałem i to była przesiadka z jednego bezpośrednio na drugie. Tylko nie wiem jaki gaźnik miała lc4.
W moich odczuciach:
-lc4 dużo delikatniejsza od XR, honda jest bardziej agresywna
-Xr ogólnie ma większego kopa a z niskich obrotów różnica była bardzo duża
-wagowo na papierze xr jest lżejsza ale w praktyce nie czuć wielkiej różnicy
-lc4 to wibrator a kultura pracy xr jest zaskakująco dobra
-lc4 w oryginale ma dużo lepszy zawias niz xr

11

myślę że będę szukał XRyy ;) ciekawi mnie tylko czy chodź trochę jest większy wybór w sezonie czy lepiej z kimś się dogadać  i żeby ściągną za granicy .

12

Za granicą w tej cenie na kołach SM raczej ciężko będzie coś znaleźć, sam swego czasu patrzyłem na ceny było to koło września/października w granicach 2700-3000 funtów stały sprzęty. Na allegro stoi jeden za 11 500 sprzedawca swego czasu pisał o problemach z gaśnięciem moto i wcześniej stało a 12 800.

13

trudna sytuacja ;/

14

No niestety, łatwo z nimi nie jest... Najtaniej wyjdzie kupić XR w enduro i dołożyć koła sm. Xr zrobione już na sm przeważnie mają wyj**ane ceny...

15 Ostatnio edytowany przez grzegoslaw1 (2013-01-10 09:50:10)

pewnie tak się  zrobi  aby było co kupić i w wersji enduro

Tu jest takie endurko ciekawe w jakim naprawdę stanie jest i trochę już stare .

[url]http://tablica.pl/oferta/honda-xr650r-zobacz-jaki-stan-nie-crf-exc-wr-dr-drz-cr-rmz-yz-klx-CID5-ID1VkYF.html#f0bf8c704f;r:;s:[/url]