1

Temat: Normy spalania oleju KTM LC4

Pytanie do posiadaczy LC4-rek , bądź osób które miały styczność z tymi sprzętami.
Jakie są normy spalania oleju np. na 1000km czy też od wymiany do wymiany?
Dzięki.

KTM 625 SMC

2

Odp: Normy spalania oleju KTM LC4

Ostatnio na 6kkm dolałem 200ml.  Z tym, że niedawno tłok zmieniałem.
Jakby brał ponad 200ml na 1000 km to już bym się martwił. Zwykle LC4 które mają problemy z pierścieniami zaczynają wyrzucać dużo oleju do odmy.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

3

A wcześniej przed zmianą tłoka ile Ci brał oleju?
Zapytam w ten sposób moje moto ma przelatane 17kkm,  przejechalem nim od zakupu ok. 1kkm dziś dolewalem oleju cos ok. 80ml.
Czy taka wartość mieści sie w normie czy powinienem juz cos pomyśleć nad wymiana tloka?
Dodam, ze nie kopci, pali od strzała nawet po dłuższym postoju i jezdzi bez zarzutow.

KTM 625 SMC

4

Trochę więcej jeśli jeździłem nim w upałach i autostradach (n.p. Chorwacja) - tak do 150ml/1000 wtedy. W PL przy codziennym użytkowaniu właściwie nie dolewałem, więc szacuję, że w granicach 50ml/1000. Z tym, że tłok zmieniałem bo nagle pękł a nie z powodu konsumpcji oleju czy braku kompresji.
Wcześniej miałem silnik prawdopodobnie z padniętymi pierścieniami który potrafił wyrzucić praktycznie każdą ilość oleju do odmy.

Na Twoim miejscu bym się nie przejmował teraz, tym bardziej, że po raptem 1kkm ciężko dokładnie określić zużycie.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

5

Radziu qrwa nie wymyślaj tylko zapierdalaj  ^_^

W singlu do 100ml/1000km to norma.

joł

6

Mario zapierdalam, ale wole pogłębiać swoją wiedzę, to są ważne kwestie, a Ty nie masz dla mnie czasu :P

fxrider dzięki za pomoc i cenne wskazówki :)

KTM 625 SMC