Temat: Problemy z MZ SM 125
Mam kilka problemów z moją MZ, którymi powoli się zajmuję. Największym z nich jest praca silnika, jak się doda od razu więcej gazu to się dusi, zamiast ładnie się wkręcić na obroty, dodam, że jak ją kupiłem to było wszystko ok. Następnie, najbardziej wkurzający problem, motor lubi sobie zgasnąć po zatrzymaniu. Póki się jedzie wszystko jest dobrze, a jak się zatrzyma na wciśniętym sprzęgle to czasem zgaśnie, strasznie to denerwuje w jeździe po mieście, jak na około pełno silników pracuje to nawet nie słychać, że motor mi zgasł. Często jest też problem z odpaleniem, trzeba sporo nakręcić rozrusznikiem zanim odpali, ja już się przyzwyczaiłem, że trzeba odpalić z lekko przekręconym gazem, ale wiem, że tak nie powinno być i muszę rozwiązać ten problem. Nie mając pomysłów, ani zbyt dużej wiedzy na temat silników, zwiększyłem trochę obroty, żeby było trochę lepiej i jakoś się męczę. Jak do tej pory zastanawiałem się nad wyczyszczeniem całego układu paliwowego, regulacją zaworów, innych pomysłów nie miałem. Będę wdzięczny za pomoc.
PS. Jak zakupiłem motor jakiś czas cieszyłem się idealną pracą silnika, ładne wolne obroty, wkręcanie się itp... a po jakimś czasie zaczęły się problemy. Jest jeszcze sprawa biegów, które czasem nie wchodzą i trzeba poprawiać, problem jest ze zmianą z 1 na 2 i z 5 na 6. Tak samo jak poprzednio, z początku skrzynia działała idealnie.
"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"