1

Temat: Rejestracja motocykla z Niemiec.

Jako, że nie mogłem znaleźć info na ten temat na forum, to chciałbym spytać: jakie dokumenty z Niemiec są potrzebne do rejestracji motocykla w Polsce? Czy sam brief wystarczy? Umowa kupno-sprzedaż jest podstawą, ale co gdy jej nie ma? Co z dokumentem potwierdzającym wyrejestrowanie motocykla z Niemiec (jak to wygląda w ogóle)?

Pisze na ten temat, bo często spotykam się z ofertami na alledrogo "jest możliwość rejestracji", a gdy dzwonię, to sam brief, albo jakiś inny śmieciasty papier i nic więcej, a na większości forów piszą "potwierdzenie kupna (umowa, faktura), brief, dokument potw. wyrejestrowanie pojazdu"

Sam kiedyś pierwszy motor udało mi się zarejestrować z briefem wyłącznie, ale miałem po prostu farta...

Jak to wygląda od tej uczciwej, legalnej strony?

Będzie 690 niebawem

2

Odp: Rejestracja motocykla z Niemiec.

Dzisiaj dzwoniłem do urzędu - jeśli jest brief dwuczęściowy, to nie jest potrzebny dokument o wyrejestrowaniu motocykla z niemiec, a jedynie jeszcze umowa. Jeśli brief jest jednoczęściowy, to dokument potwierdzający wyrejestrowanie motocykla jest niezbędny. ?

Może komuś przydadzą się informacje :)

Będzie 690 niebawem

3

w niemczech nie wydaje sie dokumentu o wyrejestrowaniu, stwia sie tylko pieczątke w briefie z napisem "abgemeldet " i czy bedzie to brief stary- jednoczesciowy czy nowy dwuczesciowy powinna taka pieczatka byc ale jak wiadomo  kazdy urzad i kazda pani w okienku ma "swoje" przepisy :) a co jesli nie ma umowy ? piszesz ja sobie sam z ostatnia osoba z briefu i gitara :)

525 EXC

4

Ja byłem dzisiaj zarejestrowac swojego 530 i tez odszedłem z niczym... mi brakowało jakiegos Vat-25 którego powinien zapłacic pierwszy własciciel w polsce i ori tablicy rejestr. z niemiec. Tak jak pisze czarnysm610, jesli jest wyrejestrowany to musi byc pieczatka w brifie, tak mi powiedzieli dzisiaj, a jesli nie był wyrejestrowany, to tez zadna tragedia, ale musi byc niemiecka blacha, której ja własnie nie mam :(, Umowa to podstawa, bez tego nie masz szans, ale dlaczego wogóle nie masz umowy? Jak Ty go kupiłes? PS. Z tym pisaniem umowy samemu to bym sie dwa razy zastanowił na waszym miejscu! Mój Wydział Komunikacji         ( PABIANICE ) słynny na cała Polske, Potrafi sprawdzic nawet takie umowy, czy naprawde istnieją, i wtedy przy okienku, jest wtopa!!! Nie wspomne ze potrafia nawet zadzwonic do niemieckiego wydziału komunikacj, w celu sprawdzenia czy oby napewno wszystko jest ok :)

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

5 Ostatnio edytowany przez 77kanzas (2012-07-24 21:17:09)

MartinezKtm525 napisał/a:

Ja byłem dzisiaj zarejestrowac swojego 530 i tez odszedłem z niczym... mi brakowało jakiegos Vat-25 którego powinien zapłacic pierwszy własciciel w polsce i ori tablicy rejestr. z niemiec. Tak jak pisze czarnysm610, jesli jest wyrejestrowany to musi byc pieczatka w brifie, tak mi powiedzieli dzisiaj, a jesli nie był wyrejestrowany, to tez zadna tragedia, ale musi byc niemiecka blacha, której ja własnie nie mam :(, Umowa to podstawa, bez tego nie masz szans, ale dlaczego wogóle nie masz umowy? Jak Ty go kupiłes? PS. Z tym pisaniem umowy samemu to bym sie dwa razy zastanowił na waszym miejscu! Mój Wydział Komunikacji         ( PABIANICE ) słynny na cała Polske, Potrafi sprawdzic nawet takie umowy, czy naprawde istnieją, i wtedy przy okienku, jest wtopa!!! Nie wspomne ze potrafia nawet zadzwonic do niemieckiego wydziału komunikacj, w celu sprawdzenia czy oby napewno wszystko jest ok :)

znany pan naczelnk..........

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

6

masz 14 dni od sprowadzenia pojazdu na wystapienie o nie zaleganiu z podatkiem vat - to bym potraktowal na serio i nie ociagal sie bo kary moga byc dosyc znaczne. co do blach mozesz zawsze napisac oswiadczenie ze moto przyjechalo na lawecie lub ze blacha odpadla podczas transportu i nie wiesz dokladnie kiedy (z tym moze byc wiecej zachodu). oprocz brifa reszta to samo co w uk (przynajmniej ja mialem podobnie jak rejestrowalem samochod z niemiec).

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

7

Sprowadzając dla siebie auto z Belgii trafiłem kiedyś na taki opis: [url]http://forum.opel24.com/topic/46552-Jak-zakoncze-caly-proces-rejestracji-to-go-opisze/[/url]

Może nie chodzi o motocykl :) i nie o Niemcy :), ale autor w przystępny sposób opisuje procedurę rejestracji pojazdu z EU. Mi po lekturze rozjaśniło się trochę na temat VATów, akcyzów, rejestracjów ...

Tak jak napisał vlo: uwaga na urząd skarbowy, bo sypie karami za każdą zwłokę.

drz

8

"Mój" brak umowy był czysto hipotetyczny ;) Ale kupiliśmy moto ostatnio jedynie z "homologacją" (papierek, ze motor powstał, troche danych - jedna kartka z dwóch stron ładnie wypełniona) i w sumie nie mamy do niego umowy (drz 400e), a kiedys trzeba bedzie zarejestrować.. Ale coś jeszcze pokombinujemy, a koledze nie zależy mocno na rejestracji.... A informacje głównie są dla mnie, bo jakoś za 2 tyg biorę husaberga i nie wiedziałem jak wygląda sprawa rejestracji i tych briefów, a wiadomo - każdy sprzedawca chce sprzedać motor za jak najwyższą cenę (czyt. z możl. rejestracji), więc zawsze mówią, że to co ma, to wystarczy, by zarejestrować..

Będzie 690 niebawem

9

Martinez Ktm525- nie barzo wiem jak pani z okienka moze sprawdzic czy umowa jest w niemieckim wydziale komunikacji skoro w niemczech nie funkcjonuje prawnie cos takiego jak umowa kupna sprzedazy pojazdu, nie chodzi sie z nia nigdzie itp , odnosnie braku tablicy piszesz w wydziale komunikacji swistek ze jest jej brak (zagubiona ) i tyle , a ze u nas jest wymagana to 99% ludzi ktorzy sprowadzili sobie pojazd z niemiec pisza sami  chyba ze kupisz moto juz w polce moto od handlarza ktory ma zarejestrowana dzialalnosc to wtedy masz fakture zakupu od niego ale powinien wedle naszego prawa byc  dokument potwierdzajacy zakup od osoby widniejacej w briefie przez chandlarza(aby byla ciaglasc) i znowu  trzeba kombinowac :) ale coz, taki kraj :)

525 EXC

10

czarnysm610, W Pabianicach Pani w okienku moze WSZYSTKO, i ciesz sie ze nie musisz sie o tym przekonac na własnej skórze!!! a na temat zagubionej tablicy to mnie wyśmiali i musze zdobyc org. z niemiec, w przeciwnym wypadku nie zarejestruje swojego Kata w polsce czytaj w PABIANICACH, a o pisanym oswiadczeniu ze tablica została zgubiona nawet nie chca słyszec!!!

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

11 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2012-08-01 10:12:50)

Zapytaj sie PANI w okienku jak sie nazywa i za chwile spytaj gdzie znajdziesz naczelnika wydzialu moze zmięknie :)
u mnie w wydziale sa nawet specjalne druki oswiadczen i tylko wpisujesz dane, przepisy sa jedne na caly kraj , jak naczelnik nie pomoze, to papier od radcy prawnego  powinien zalatwic sprawe

525 EXC

12 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2012-08-01 10:31:51)

Zapytaj panią o podstawę prawną, jak nie powie to wyślij pismo, mają obowiązek odpowiedzieć.

Podpytałem też człowieka, który pracuje przy rejestracji pojazdów jak wygląda sprawa rejestracji  motoru / przyczepki na SAM która fabrycznie wyjechała z fabryki. Powiedział, że teoretycznie rama ma być własnej konstrukcji ale praktycznie wygląda to mniej więcej tak, że pozbywa się tabliczki znamionowej, numeru vin, dospawuje się płaskownik / kątownik / rurkę czy co sobie wymyślicie do ramy i z takim wynalazkiem na stację diag. a stamtąd do rejestracji.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

13

to ja jak kupiłem moto od kogoś z polski i nikt go nie próbował zarejestrować to ten vat ja będę musiał zapłacić od daty wypisania umowy fikcyjnej skoro nie mam oryginalnej z niemiec bo moto miało 5 osób w kraju wcześniej

Dwu rurka ●0●
https://www.facebook.com/Enduroodcinateam?notif_t=page_invite_accepted
https://www.youtube.com/channel/UCYV8bbKRwrZfIIc8wr4fhyA

14

po pierwsze co urzad to obyczaj. przyklad: bialystok ma dwa wydzialy jeden miasto drugi starostwo - w miescie znajomemu nie chcieli zarejstrowac samochodu wiec zarejstrowal na zone w starostwie i nie bylo zadnego problemu. nie chodzi tu o przepisy a o ich interpretacje.

po drugie o druk vat/akcyze/oplate recyclingowa powinna oplacac osoba sprowadzajaca pojazd ale nikt w to nie wnika. przy wypelnianiu swistka wpisz date sprowadzenia odpowiednia (max 14 dni wstecz). a i pamietaj o ciaglosci umow

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

15

aha czyli żadnego podatku nie będę musiał płacić to git

Dwu rurka ●0●
https://www.facebook.com/Enduroodcinateam?notif_t=page_invite_accepted
https://www.youtube.com/channel/UCYV8bbKRwrZfIIc8wr4fhyA