1

Temat: Nowy tłumik do drz.

Witam. Przymierzam się do kupna nowego tłumika do mojej drz-tki i mam mały problem, a mianowicie: chciałbym zyskać na tej wymianie ze 2 kucyki, żeby był trochę lżejszy no i oczywiście lepszy efekt dźwiękowy niż jest do tych czasz. Mam pytanie czy wymiana samej końcówki da te rzeczy o których wspomniałem powyżej, czy będę musiał wymienić także cały układ wydechowy. Na innych forach czytałem, że wymiana całości wiąże się z przerabianiem i regulowaniem gaźnika, czego w szczególności chciałbym uniknąć. Jak ta wymiana ma się do mocy silnika (czy zbiera się on z mniejszych obr., itp.) oraz czy nie szkodzi to w jaki kolwiek sposób silnikowi. Tłumik który sobie upatrzyłem to FMF powercore 4.
Chętny do sprzedaży tego właśnie tłumika proszę o kontakt na nr. 796-336-386.
Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Suzuki DR-Z 400sm

2

Odp: Nowy tłumik do drz.

Żeby uzyskać te ok 2konie może co nieco więcej  musisz wymienić kompletny układ wydechowy do tego dysze w gaźniku i zrobić otwór w airboxie, sam się zastanawiam nad tym zabiegiem. Miałem okazje słyszeć i jechać na drz 400sm z FMF powercore 4 z powerbombem super to chodziło na tym wydechu i trochę lepiej jechało :)...

3

Jeśli moto będzie dostawało tyle samo paliwa (bez regulacji gaźnika) to dlaczego miało by być mocniejsze?
Każda przeróbka która ma zwiekszyć moc wymaga regulacji :) Zrobisz jeszcze 3x3 i założysz powerjets i będzie efekt mocno widoczny :) Wydech bez regulacji nic nie da.

Husqy SMR-R 450

4

Łukasz125 napisał/a:

Żeby uzyskać te ok 2konie może co nieco więcej  musisz wymienić kompletny układ wydechowy do tego dysze w gaźniku i zrobić otwór w airboxie, sam się zastanawiam nad tym zabiegiem. Miałem okazje słyszeć i jechać na drz 400sm z FMF powercore 4 z powerbombem super to chodziło na tym wydechu i trochę lepiej jechało :)...

Jeszcze pytanie czy te tłumiki chodzą tak przyjemnie dla ucha, czy dudnią że słychać mnie będzie z 4 km:), a w ogóle czym różni się powercore od powerbomb?
Pozdrawiam.

Suzuki DR-Z 400sm

5

Powercore to tłumik, a powerpomb to kolektor

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2012-07-17 23:57:23)

FMFa słychać z 2km, może trochę przesadzam ale mój jest bardzo głośny.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

7

Dokładnie FMF powercore 4 z powerbombem słychać z daleka jesteś 3km od domu i mama lub dziewczyna wie że ma nastawiać na obiad bo wracasz. Ale wydech fajnie chodzi chodź hacker mówił że jego kumpel miał też ten wydech u siebie to nie dało się za nim jechać tak głośno :)...

8

Z tym jechać to po prostu nie można być z kimś w linii prostej bo naprawdę urywa łeb nie miłosiernie.
Jeżeli jedziesz z boku to jest ok.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

9

u siebie posiadam fmf powercore 4.1 i ma bardzo przyjemny dzwiek dla ucha - gdzies na forum umiesiclem nagrania jego pracy. co do glosnosci to nie jezdze jako pasazaer ani nie jezdze za soba ;)

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

10

FMF troche kosztuje. Może lepiej by było zamówić wydech z rm-motors? Robią tłumiki na miare i o ile mi wiadomo są one przelotowe czyli po regulacji da Ci troche więcej mocy ;]

11

A co myślicie o pełnym wydechu yoshimura rs-2 ciągle się zastanawiam czy jest sens wydać tyle kasiury... na drz400.pl pisze że to wydech w pełni homologowany?? 96db i że w komplecie jest też db killer co jeszcze bardziej go wycisza?

12

Mam taki wydech. Jak poczytasz na forum tydzień temu zabrali mi dowód za niespełnienie normy hałasu.

Nie ma dedykowanego DB killera.

[url]http://www.yoshimura-rd.com/t-replacement_inserts_offroad_atv.aspx[/url]

Ja musiałem dorobić.

DRZ 400 SM

13

z drz400.pl:

YOSHIMURA RS2
Ze względu na stosunkowo nie wysoką cenę jest to jeden z najczęściej stosowanych wydechów w DRZ (szczególnie w USA). Jest wykonany w całości ze stali nierdzewnej. Poziom głosnosci też nie jest wysoki (96dB) w związku z czym jest to wydech w pelłi homologowany. W zestawie dostepny jest dB killer, który czyni wydech jeszcze cichszym. 

czyli nie sprawdzone info mają ;P... dzięki Marwoj

14

Mam wersję karbonową.

Znalazłem na thumpertalk odpowiedź z Yoshimury, że można przypasować DB killera z RS2 do innych moto, ale nie gwarantują poziomu głośności.

DRZ 400 SM

15

pytałem Dzinksa bo miał rs2 w swojej DRZ i pisał że miał db killera oryginalnego to nie wiem jak to jest, ponoć moto z tych wydechem dobrze chodzi :-)..