1

Temat: Rejstracja Full Cross'a?

Czy da się zarejstrowac full cross'a? Słyszałem różne wersje, jedna z nich mowi, że można zamontować swiatła itp, uzyskac homologacje i zarejstrować... i tu pojawia sie moje pytanie, czy sie da? i gdzie sie ew. udac po uzyskanie homologacji? (na stacje diagnostyczną?)

2

Odp: Rejstracja Full Cross'a?

aaa dodam jeszcze, że moto sprowadzone z USA.

z tego co wyczytalem do rejstracji potrzeba:

Fakture (dowod zakupu)
Wykaz że motor był spoza UE (i dlatego nie ma homologacji UE - tak przynajmniej ja to rozumiem...)
Wykaz z przeglądu, że spałnia normy (czyli badanie ze stacji diagnostycznej wystarczy?)

może to ktoś z was potwierzdzić?

3

Też bym chętnie swoją Yz zarejestrował :)
Generalnie sporo zachodu z tego co słyszałem/czytałem. Części do instalacji elektrycznej do kupienia są, więc tu nie problem. Pytanie czy można zarejestrować nie mając papierów inaczej niż jako SAM.

Łukasz "Dragilla" Sacha #17

4

jak się dowiecie to dajcie znać :)

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

5

można na SAM'a- nie jest to trudne, tylko trochę kosztuje. Jak? [url]http://www.autobaza.pl/static/informator/procedury/procedury-rejestracji-pojazdu/pierwsza-rejestracja-pojazdu-ktorego-marke-okresla-sie-jako-sam[/url]

6 Ostatnio edytowany przez dragilla (2010-11-27 15:29:57)

SnowMoto napisał/a:

można na SAM'a- nie jest to trudne, tylko trochę kosztuje. Jak? [url]http://www.autobaza.pl/static/informator/procedury/procedury-rejestracji-pojazdu/pierwsza-rejestracja-pojazdu-ktorego-marke-okresla-sie-jako-sam[/url]

Error: The requested address '/static/informator/procedury/procedury-rejestracji-pojazdu/pierwsza-rejestracja-pojazdu-ktorego-marke-okresla-sie-jako-sam' was not found on this server.

Ale nie o to chodzi, bo takich "tutoriali" to na necie jest troche.
Chodzi o to, czy to jest realne w praktyce, bo w teorri to wiadomo, że się da.
W końcu crossy nie bez powodu nie mają homologacji i powodem nie są bynajmniej światła czy koła (opony). Tu chodzi również o emisję spalin - crossy jakoś nie mają katalizatorów.
Dlatego pytanie brzmi czy jakaś stacja diagnostyczna przepuści takiego crossa ze światłami i kołami SM z drogowymi oponami.

7 Ostatnio edytowany przez cross (2010-11-27 15:36:46)

dragilla napisał/a:
SnowMoto napisał/a:

Error: The requested address '/static/informator/procedury/procedury-rejestracji-pojazdu/pierwsza-rejestracja-pojazdu-ktorego-marke-okresla-sie-jako-sam' was not found on this server.

Ale nie o to chodzi, bo takich "tutoriali" to na necie jest troche.
Chodzi o to, czy to jest realne w praktyce, bo w teorri to wiadomo, że się da.
W końcu crossy nie bez powodu nie mają homologacji i powodem nie są bynajmniej światła czy koła (opony). Tu chodzi również o emisję spalin - crossy jakoś nie mają katalizatorów.
Dlatego pytanie brzmi czy jakaś stacja diagnostyczna przepuści takiego crossa ze światłami i kołami SM z drogowymi oponami.

w wawie pewnie nie ale u mnie na przedladzie patrzy tylko czy swiatła swieca i czy rejestracja jest ;d

prosciej jest kupic rame z jakiegos moto z papiorami  przebic numery i heyahho cieszyc sie zarejestrowanym moto

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

8

Nie wiem jak jest z crossami ale mój kuzyn ma quada Kawasaki KFX 700 i też sam załatwiał homologację sobie to trochę pracochłonne to było. I tak miał trochę ułatwioną sytuację bo ten model oryginalnie ma światła i załatwiał tylko kierunki, lusterka i światło cofania. Ale co do motocykli to i tak są inne wymagania.

http://bikepics.com/members/bolekzko/

Honda XR 125 > Suzuki DRZ 400 SM > Suzuki DRZ 400 SM > Husqvarna SM 125 S > Suzuki DRZ 400 ESM > i znowu nic ..

9

Cross, po pierwsze to takie przeglady to tylko przeglady takie okresowe... Jeśli chodzi o przeglądy rejestracyjne, czyli te pierwsze w kraju to tutaj ciężko coś załatwić, bo diagnosta podpisuje się krwią, że moto jest sprawne.
A co do opcji z kupnem ramy to wszsytko jest fajnie dopoki jeżdzisz bezwypadkowo.  Ale jak coś się stanie i ktoś zobaczy,  że jest coś nie halo, to jak tylko wyjdziesz ze szpitala to pójdziesz do więzienia. To już lepiej jeździć bez rejestracji :)

10

pierwszy przegląd to bajka podbijasz do stacji mówisz jaki to motocykl pan sprawdza dane w necie dane i podbija pieczątkę o ile inne dokumenty się zgadzają.

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

11

Szczególnie w przypadku sama... eh... Chętnie skorzystam z usług takiej stacji.

12 Ostatnio edytowany przez tegma (2010-11-27 22:27:37)

motocykla crossowego nie można zarejestrować na SAM ponieważ ma znaki identyfikacyjne, a jak je zatrzesz to idziesz siedzieć jak sie wyda, ponieważ jest to ukrywanie znaków identyfikacyjnych. Rame trzeba pospawać samemu :(

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

13 Ostatnio edytowany przez wyrzyk969 (2010-11-28 19:04:07)

2 lata temu udało się kumplowi zarejestrować sx 450 i na sx 450 ;] potrzebował:

- faktura zakupu (nie umowa tylko musi być faktura)
- zaświadczenie z policji o tym że pojazd nie jest kradziony (muszą być numery ramy)
- oczywiście ubrać go w lampki i badania mieć
- dobrze by było mieć legitkę sportową bo to pewnie też coś daje a kolega miał pezetmotu to okazał
- dobry argument dlaczego... kumpel tłumaczył że startuje w enduro i potrzebuje mieć zarejestrowane i opłacone moto gdyż jest to wymagane w tych rajdach bo częściowo porusza się po drogach publicznych.
parę pisemek i oświadczeń i się udało ;] nie wiem jak w innych miastach ;]

kosztowało go to około 700 zł

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology

14

Jak chcesz to zrobic w Warszawie prawdopodobnie ci sie nie uda.
Na Bemowie na 100% ci sie nie uda.
Tam WK stara sie być świetszy od papieża.
przećwiczone.

to pisałem ja: Reklamacje Reklamacji.
płomień tańczący na kurhanach wrogów.