1 Ostatnio edytowany przez jaski_sm (2010-01-25 17:45:17)

Temat: Co na tor na początek?

Witajcie, pojeździłem trochę Derbi Sendą 70ccm (kilka tysięcy km), chcę teraz zmienić moto.
Chciałbym coś stricte torowego, żeby można było się wywracać :) więc bez kierunków, lusterek itd.
Nie mam doświadczenia w sportowej jeździe - co powinienem zabrać na dobry początek?
450ccm ma tę zaletę, że można już kupić w wersji SM i latać bez przerabiania (SMR).
250 4t - wymagałoby przeróbek, 125/150 2t - tak samo.
Co wybrać do zabaw na torze, żeby jazda sprawiała przyjemność, a nie przypominała rodeo? :D (jeśli to możliwe na początku :D )
Przy czym chcę jeździć dla siebie, nie myślę w ogóle o zawodach, nie mam
tak wojowniczego charakteru  :lol:
Myślę nad nowymi sprzętami.

Krótko mówiąc, co najlepsze na początki na torze  :/ ? 450 da się opanować?
Boję się, że WR250X czy DRZ będą na torze zbyt ciężkie i zbyt delikatne.

2

Odp: Co na tor na początek?

Wiele osób jeździ DR-Z na torze i dają rade.
Jeśli coś pomoże to o DR-Z [url]http://www.supermoto.pl/2009/10/suzuki-dr-z-400-sm/[/url]
A tu o WR 250 X [url]http://www.supermoto.pl/2009/10/yamaha-wr250x-mala-a-cieszy/[/url]

[url=http://www.night-race.pl/index.php?ref=23007][img]http://www.night-race.pl/images/baner.png[/img][/url]

3

W teście supermoto w MOTOCYKLU wr 250 X na torze była wolniejsza tylko od KTM 990 SMR i KTM 690 SMC. Fakt że pod profesjonalistą, ale "skoro on może to i ja dam radę" :)

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

no sory ale jak yamaha mogła by byc szybsza od kTm'a takie myslenie powinno byc karalne ;D

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

5

cross napisał/a:

no sory ale jak yamaha mogła by byc szybsza od kTm'a takie myslenie powinno byc karalne ;D

Masz rację KTM zawsze szybciej sie PIERD..LI

Pozdrawiam
Piotrek #13
YZ450F SUPERMOTARD

6

Kup WR 450  latasz po torze i po mieście znam sztuki które maja ponad 20.000km i wyglada na to że zrobią kolejne 20.000km  :D

Pozdrawiam
Piotrek #13
YZ450F SUPERMOTARD

7

KTM 690 SMC 63 kucyki, 140 kilogramów, latasz po ulicy i po torze dla amatora wystarczy, przeglądy co 5000 km a nie co 10 godzin. Same zalety (chyba :D ).

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

8

Panowie co wy, Śmietnik robicie. Ja latałem jeden sezon nawet niecały 125 2T jako początkujący i polecam bardzo. Narazie jest to największe SM jakim miałem okazję jeździć. Mocy mi jeszcze nie brakowało bo nie potrafiłem do końca wykorzystać tego czym dysponował silnik Cagivy (32 KM). Jak kupisz wyczynowa 125 ( ja miałem motocykl na ulice wiec mniej wysilony) to wiele sie na niej nauczysz. I nic nie stracisz :) 
PS KTM'a najłatwiej jest trafić na kołach SM, Gas Gas'y też sie trafiają :)

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

9

Nie wiem czy warto kupować 125ccm, ja się przesiałem z 70-tki na 125 i dużej różnicy w mocy nie odczułem. Fakt nauczyć można się sporo, po torze też można spokojnie latać, ale po 2 tygodniach już brakuje mocy. Osobiście kupiłbym drz-ta (a jak lepiej ogarniesz SM to zawsze możesz się przesiąść na wrf 450 albo kata). Ale to wszystko zależy od Ciebie. Ile będziesz jeździł ile możesz przeznaczyć na utrzymanie motocykla itd.

Yamaha DT 125x

10

Widzę że kolega z Poznania, po jakim torze chcesz latać? po dużym czy kartingowym? bo od tego trzeba zacząć...

11

No spoko ale jak widze masz w profilu "Yamaha DT 125x", miałem okazje sie przejechać na takim wynalazku i faktycznie Yamaha jest jak dobry motorower. Ma mało wysilony silnik przez co mozesz przejechać 40 000 km, a w cagivie 15 000km. Jest bardzo duża różnica między motocyklem drogowym (cywilnym, nie wiem jak to inaczej to nazwać), a motocyklem wyczynowym.

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

12

No tak ale utrzymanie bardziej wyżyłowanego 125, będzie większe niż np drz-ta który i tak będzie miał lepsze osiągi. No i przy 2T masz muła na niskich obrotach.

Yamaha DT 125x

13

Ale za to 125 jest bardzo lekka i poręczna. Ja jestem zdania że dobra 125 starczy na początek ale decyzja i tak zależy od Ciebie no i gotówki jaką dysponujesz.

14

Widzę, że od czasu, jak się tu zarejestrowałem, przybyło trochę użytkowników, nie spodziewałem się takiego odzewu  ;)

@supermotox - myślę o kartingowych. Czy dobrze pamiętam, że w Poznaniu polatać można na kartingu 30min/dzień motocyklisty, a takich dni jest koło 10 - 15 w roku? Jeśli tak, chyba wycieczki do Zielonej Góry będą nieodzowne. Czy może Gostyń funkcjonuje? Dojazdy do Zielonej to busem bym mógł rozwiązać... Tylko znowu ile można jeździć  :rolleyes:

Słyszałem ostatnio, że karting na Torze Poznań ma się uniezależnić od toru głównego, nie wiem czy to prawda, jeśli tak, może zrobiliby coś a'la Wallrav - wjeżdżasz, płacisz i jeździsz ile chcesz...  :rolleyes:

15 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-01-26 17:55:53)

125 moze jest mało praktyczne jesli chodzi o takie latanie na codzien ze wzgledu na silnik 2t , ale na nich mozna sie bardzo duzo nauczyc i są przyjemne , Radzio twój film z jazdy widziałem chyba na you tube , zaraz go znajde .

[url]http://www.youtube.com/watch?v=fW2pmjtUPmA[/url]

To twoje?

motoslide.com