31

Odp: Jak zacząć przygodę z SM ??

Szczerze to chyba nie wytrzymam 3 lata czekać na kupno motoru. Mój kolega kupił yamahę dt 125x za 6900 w bardzo dobrym stanie technicznym jak i wizualnym, więc może jak też poszukam znajdę podobny sprzęt :) A o kasku i bezpieczeństwie zawsze będę pamiętał !! A może dogadać się ze znajomym który często jeździ do Niemiec aby tam mi poszukał interesującego mnie motoru ?? Co o tym myślicie ?? Bo w Polsce teraz coraz więcej osób sprowadza i sprzedaje w Polsce drożej :/ Z góry dzięki !!

32

Erło jest drogie więc nie wiem czy bedzie opłacało sie ciagnac cos z niemiec, w dodatku musisz wydac jakies 800 zl na koszty rejestracji + ewentualne koszty transportu motocykla do Polski. Jedynym plusem zakupu z Niemiec jest to, że motor nie jeżdził po polskich drogach i w polskich rękach :] Teraz i tak 3/4 motocykli z allegro jest sprowadzonych z zagranicy wiec przy zakupie warto dowiedziec sie ile motor jeździ po polsce. Pamietaj zeby zostawic troche grosza na kupno ubrań, sam kupiłem tydzien temu motocykl a dzis jak patrze na kilka "zadrapan" na moim ciele z wczorajszej przejazdzki na stacje benzynowa bardzo zaluje, ze nie kupiłem tanszego motoru ale z kombinezonem!
Pozdro!

33

Heh, no tak na allegro praktycznie każda deta jest z niemiec i drogo sobie liczą za nią, kiedyś rozmawiałem z takim kolesiem co właśnie z niemiec załatwił sobie yamaszke właśnie dt 125 x i wyszło mu jakoś ok 6.000 za stan idealny co prawda używane ale wygląd i stan nówka jak z salonu :P Ale teraz i tak załatwiać transport to juz dodatkowy koszta a euro chodzi jakoś po 4.30 około nie jestem pewien. No dobra ale będę szukał takiej yamahy dt 125 x :) Jakby ktoś natknął się przypadkowo na taką ofertę a cena w okolicach 8.000 zł to bardzo proszę o kontakt :)

Nie będę pisał nowej wiadomości więc napisze w tej, ale na allegro wszedłem i zacząłem szukać czegos dla mnie i natknąłem się na dwa ciekawe sprzęty. Czyli MZ 125 SM 2005r. i Aprilia MX 125.

MZ'ta :
http://www.allegro.pl/item670992432_mz_125_sm_supermoto_2005.html

Aprilia:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1396123

Co prawda moją uwagę przyciągnęła bardziej MZ'ka niż ta aprilia ale nie wiem co lepsze. Może mi ktoś poradzić ?? Mz trochę tańsza i za te 700 zł mógłbym od razu kupić kask i jakiś strój. Ale doradźcie mi bo nie wiem :P

34

Bierz 2-suwowa aprilke. Tez sie zastanawiałem kiedys nad taka MZ ale ona jest słaba. Sam jeżdziłem na podobnym silnku jaki jest w tej aprilce i wiem ze przy dobrym zawieszeniu nie bedzie problemu z wheelie.

35

No ta aprilia fajna :D Zawsze mocniejsza niż mz w 4t i tak szybko mi się nie znudzi moc :) Czyli ostatecznie lepiej brać aprilke ?? Aha a jaki strój brać ?? Kask i gogle to nie muszą być specjalne ale np. buty, jakieś spodnie i bluza brać takie rzeczy, buzer itp. ?? Pozorny zawsze ubezpieczony życie najważniejsze, ale to jak brać to z jakiej firmy ?

36

Ja mam bluzę i spodnie thora do tego buzer datexa i nakolanniki o'neal i jestem mega zadowolony :) Co do moto to bierz 2t Aprilka i Husqvarna moim zdaniem jedynie powinny wchodzić w grę.
Chyba że weźmiesz jakieś supermoto o pojemności 50cc. Tu bym polecał Derbi Sende. Sam ujeżdżam taką i jestem bardzo zadowolony :)) Zawias z przodu Marcochi, 2 tarcze z przodu, tył zawias gazowy paioli, Naprawdę jak na pierwsze moto daje radę. Po wakacjach sprzedaje więc jak coś to uderzaj śmiało.
Pzdr

37

Nie już wolę kupić aprilie 125 niż derbi 50 kiedyś myślałem ale za szybko mi się znudzi :/ A na taki przeciętny strój to ile trzeba wydać ??

38

# Kask 500 (jeśli do enduro to gogle + 100)
# Kombi średniej klasy badz kurtka + spodnie 1000-1500 zl choć kupisz komplet tez za 500
http://www.allegro.pl/item654591159_nowy_komplet_kurtka_spodnie_cordura_motor_quad_xl.html
# Buty 500 choć warto zaiwestowac w buty z wymiennymi wkladkami na podeszwach co oczywiscie zwieksza cene
# rekawice 100

Mozna tez isc inna droga zakladac buzer (zbroje) + jakies ochraniacze na nogi do tego buty i cos na wierzch i smigac tez i tak. Komplet ochraniaczy kupisz juz za 500 zl

39

No ja bym kupił zbroję, ochraniacze na nogi już mam więc nie będę kupował nowych one są na kolana i piszczele, kupie kask i gogle, i może jakąś bluzę i spodnie. Aha i oczywiście buty :) A z jakiej firmy polecacie buty ?? Bo strój kupię z ufo, kask i gogle z fox'a zbroję z acerbis, ale buty i rękawice to nie wiem z czego :P Znalazłem ciekawe ale nie wiem czy dobre, wiem że jak się patrzy to niezłe.
Link :
http://www.allegro.pl/item675224129.html
A buty znalazłem takie, ale też nie wiem czy dobre :
http://www.allegro.pl/item671205194.html

Nie muszą być od razu jakieś pro, ale fajnie by było żebym tak szybko tych rzeczy nie musiał zmieniać bo się na szwach potargało czy coś xD

40

Witam. Tak czytam, czytam i postanowilem sie odezwac. Przedstawie Ci i zgromadze wszystko co wyczytalismy plus moje wiadomosci. zaczne od 125tek. Wystepuja w 4takcie, np MZ 125 sm, XT 125 X, jakies starsze Hondzinki made to SM, charakteryzuja sie wiekszym momentem niz 2t ale mocy 2 razy mniej (ok 15-20 km), plus generalnie mniejszy fun. w dwutaktach wyrozniamy np. MX 125, Yamahe DT 125 R, ok 25-30 KM na nieciekawym zawieszeniu, YZke (40 KM), crossowka, trzeba przerabiac. inne fulle ok 40 KM- RM, SX, KX. wystepuja tez wyczynowe enduraki z instaacja elektryczna, gdzie przerobka jest prostsza, np EXC, EXE, YZ na USA. Ewentualnie polec w hard 250 w 4t, w zadnym wypadku 2t bo nie bedzie z Ciebie co zbierac, np yz, rmz, kxf, wr. Sam latam WR w 450 ale jak wiedza wszyscy to juz hardcorowa opcja, nie na pierwszy powazny motocykl. jesli chodzi o ciuch sredniej klasy, polecam skore na dol ok 1500 zl i zbroje na gore, ok 500 zl plus kask np z fiberglassu, ok 600 zl. Do tego buty, rekawiczki polecam krotkie, skorzane z Carbonem, sa w ofercie alpiny, rst, thora. Wszystko nalezy przymierzac. Pozdrawiam.

"... charakteryzują się całkowitym brakiem poszanowania prawa ..."
"... są to na ogół szaleńcy ..."