31

Odp: Jak samemu trenowac jazde na SM

tabul napisał/a:

tutaj niektórzy myślą że umiejętności da się kupić

źle mnie zrozumiałeś. Oczywiście, że tak nie myślę.
Gdybyś poszedł na jakiś super profesjonalny kurs/szkolenie też byś musiał sporo więcej zapłacić niż za np. wykłady na państwowej uczelni. Niestety takie tematy nie mało kosztują (np. jakieś tam sieciowe cisco coś tam... - też miałem w planach).
Jeden wyda na fajki, koks, panienki. Ktoś sobie tego odmów i wyda np. na kurs gotowania... :-)

Green

32

Temat brzmi jak trenować samemu, czyli bez większych kosztów chłopaki. :)

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

33

Generalnie trenowanie samemu jest do kitu. Lepiej latac chocby we dwoch, a idealnie jesli ten drugi jest szybszy.
Jesli juz lata sie samemu, bo nie ma tego drugiego, to polecam laptimer.
Bez tego jest ciezko ocenic (w zasadzie jest niemozliwe) czy dany przejazd byl szybszy, czy zmiana w tym okrazeniu poprawila czas czy tez byla bez wplywu.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

34

Racja, jak trenować samemu :-)
Można przestudiować Twist-a obie części, zabierać ze sobą tu i tam i przerabiać rozdział po rozdziale... na 100% będzie to efektywne zagospodarowanie czasu i  lepsze to jak gdybanie na sucho.
Można też obejrzeć film nie jeden i próbować naśladować... :-) też będzie to odnosiło na bank jakieś pozytywne efekty.

Niemniej jednak pod okiem specjalisty wyszkolonego i doświadczonego odniesie się lepsze efekty.
W szkole jest nauczyciel, na uczelni wykładowca, na siłowni trener w robocie szkolenia itd itp.
oczywiście można się samemu wszystkiego nauczyć. Samouków jest cała masa :) niemniej jednak niema to jak ktoś palcem pokaże to i owo i wspomoże w takiej nauce.

nie żebym był jakimś guru czy specjalistą, ale mi osobiście lepiej się zdobywa wiedze jeśli ktoś mi w tym pomaga.

Green

35 Ostatnio edytowany przez tabul (2012-05-16 20:51:25)

gel3k nie bierz tego do siebie, takie moje 33 letnie obserwacje... pewnie mam nieco spaczone spojrzenie na świat, gdyż mnie nigdy nie było stać na żadne kursy, wszystkiego musiałem się sam nauczyć, internet i książki i naprawdę jak się chce to można, np linux ;) cisco też byś sam ogarnął jakbyś miał dostęp do sprzętu, tylko przyszli pracodawcy patrzą na te certyfikaty i inne takie... ja mam średnie ale znam informatyków z wyższym, którzy routera zwykłego nie ogarniają ;) ehh te studia, cały czas się zastanawiam czego oni tam uczą poza chlaniem ;)

36

tabul napisał/a:

gel3k nie bierz tego do siebie, takie moje 33 letnie obserwacje... pewnie mam nieco spaczone spojrzenie na świat, gdyż mnie nigdy nie było stać na żadne kursy, wszystkiego musiałem się sam nauczyć, internet i książki i naprawdę jak się chce to można, np linux ;) cisco też byś sam ogarnął jakbyś miał dostęp do sprzętu, tylko przyszli pracodawcy patrzą na te certyfikaty i inne takie... ja mam średnie ale znam informatyków z wyższym, którzy routera zwykłego nie ogarniają ;) ehh te studia, cały czas się zastanawiam czego oni tam uczą poza chlaniem ;)

czy spaczone masz spojrzenie czy nie? nie mi o tym decydować. spojrzenie/racja jest jak dupa - każdy ma swoją ;-D
moje obserwacje co prawda nie są aż tak długie bo jeszcze 3 się z przodu nie pojawiła, ale wiele mi nie brakuje.
pewnie, że można linuxa ogarnąć - z pewnej perspektywy nie jest skomplikowany. cisco, junipery, alcatele- też jest pełna dokumentacja w sieci... możesz za pomocą youtuba nauczyć się judo, karate, sumo i być mistrzem w counter strike, quake. dawać lekcje gestlerowej itd :)
chodzi mi o to, że szybciej jest się czegoś nauczyć jeśli ktoś Ci pokazuje błędy i za pomocą konstruktywnych rad powie jak je zniwelować.

Green

37

tabul napisał/a:

dobrze też pośmigać z kimś, kto ma większe doświadczenie, podpowie Ci jakie błędy popełniasz, co masz poprawić itd...

to napisałem w drugim poście w tym temacie;)
zgadzam się z Tobą, ale trzeba jeździć jak najwięcej ;)

38

tabul napisał/a:

zgadzam się z Tobą ;)

ja z Tobą też :P

Green

39

Szkolenie to dobra inwestycja. Warta kazdych pieniedzy. Z dobrym trenerem nauka idzie w ekspresowym tempie. Samemu to mozna kupe zrobic, a nie sie nauczyc DOBRZE jezdzic. Potem jezdza takie potworki na scigach. Stopy "na kaczke", moto pionowe, dupa zwieszona, glowa za owiewka... ale slider przytarty. A jesli ktos nigdy nie pracowal z profesjonalnym trenerem, to lepiej niech wcale nie pisze, ze szkoda na to kasy bo taka opinia jest nic nie warta dla mnie. Jesli ktos trenowal pod okiem trenera, i takie szkolenie mu nic nie dalo, to zdanie takiego czlowieka bede szanowal, bo przynajmniej wie o czym pisze.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

40 Ostatnio edytowany przez tabul (2012-05-16 22:21:43)

JERY napisał/a:

Samemu to mozna kupe zrobic, a nie sie nauczyc DOBRZE jezdzic.

JERY ale pisz za siebie bo może Ty nie potrafisz, ale niektórzy nie potrzebują trenerów aby zapierdalać... Jeden się samemu nauczy, a drugi nawet z trenerem nie ogarnie, wszystko zależy od człowieka, chęci, no i trzeba to czuć;)

po za tym zdefiniuj DOBRZE jeździć...

41 Ostatnio edytowany przez JERY (2012-05-16 22:28:22)

Gwarantuje Ci, ze gdybys mial okazje popracowac z trenerem, to mocno bys sie zdziwil ile bledow robisz i ile sie mozna nauczyc w bardzo krotkim czasie. Moze troche przesadzilem tym zdaniem ktore zacytowales, ale pisanie ze profesjonalny trener, nie jest wart pieniedzy przez kogos kto nigdy z takim nie pracowal, to poprostu bzdury. A jesli taka osoba doradza innym, ze to strata kasy, to juz mnie poprostu wkur....

42

Ale ja się zgadzam że czyjaś pomoc pomaga, ale nie pisz że bez niej się nie da... Bo wszystko się da, tylko trzeba chcieć !

43

Owszem pomaga. Ale pod warunkiem, ze taka "bardziej doswiadczona" osoba potrafi jezdzic i potrafi swoje doswiadczenie przekazac. A jesli jeszcze rozumie i potrafi wyjasnic dlaczego tak a nie innaczej i jakie sa skutki takiego albo innego dzialania, to juz w ogole luksus.

44

Dzisiaj własnie doswiadczylem swojej pierwszej konkretnej jazdy po zmroku... moze dlatego ze to moj pierwszy sezon przezywam to jak mrowka okres ale to co sie przewija od 3 stron to najlepsza nauka jest sama jazda i wyczucie maszyny. mozna powiedziec ze troszke przypadkowo moim pierwszym moto stal sie SM ale od kiedy pamietam to zawsze bylem rzucany na gleboka wode a nie na mielizne :)

LC4 640 2003

45

no opowiadaj co sie dzialo po tym zmroku...:)

KTM 690 SMC-sprzedany:)
Szukam-kupie Honde CR-CRF w pelnej specyfikacji SM odpicowana cena do 35tys