1

Temat: Jaką sm 125 wybrac 4T

Witam po bardzo dlugiej przerwie.
Kiedys nosilem sie z zamiarem kupna sm 50 cc,ale jakos wyszlo i kupilem rs tuono.W sumie pasi mi to moto,ale jednak brakuje tej swobody,zjazdu na polne drogi czy smigniecia na gumie bez obawy ze walenie zawiasem o glebe jej zaszkodzi.Teraz za miesiac mam egzamin na kat A1 i powoli rozgladam sie za jakims supermoto w tej kategori.

Wybór bylby prosty gdybym chcial 2T.Ale niestety.Duzo jeżdze i poprostu nie wyrobilbm na wache (z kieszonkowego ni huhu xD),pozatym lubie smigac troche turystycznie,trasy ok 500 km w jeden dzien.

Wiem ze SM nie naleza do najwygodniejszych moto,ale mam twardy zadek wiec tego sie nie boje.Najwazniejsze to dla mnie tania eksploatacja i bezawaryjnosc.No i zeby dawala troche tej zabawy.Myślalem nad MZ sm,ale na allegro nie ma nic ciekawego.Mój budzet to 6,góra 7 tys zl.
Prosilbym o propozycje sm 125 4T.Mile widziane LC.

Pozdrawiam

2

Odp: Jaką sm 125 wybrac 4T

Poluj na MZ, nie ma teraz to bedzie za tydzien :) Lepszego motocykla w tej klasie chyba nie znajdziesz.

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

3

Troche sie boje o częsci do tego.Na allegro jest jedna z 2007,ale są dwa ALE:
-nie ma oryg. lakieru i naklejek-jest pomalowana na pomaranczowo i logo ktm walniete,boje sie ze byla po szlifie,

-zablokowana do 80 km/h,a nie wiem skad i za ile dostane odblokowany modól ;/

Ogólnie jest to udana konstrukcja?Chodzi i glownie o silnik,z reszta bez problemu by sobie mógl poradzic.

4 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2012-01-07 13:02:11)

%#%@#

motoslide.com

5

Heh,wiem wiem,cierpliwosc poplaca.Mam w sumie jakies póltora miesiaca na znalezienie moto(zreszta jeszcze mojego nie sprzedalem) wiec nie ma pospiechu.Wiem ze pospiech jest złym doradca.Jeżeli gdzies natknelibyscie sie na ładna sztuke dajcie info ;)

6

125 w 4t szłu to nie będzie, dopiero teraz zaczynają robić dobre motorki SM w 4t, najnowsza Derbi Senda DRD SM 4T 4V (www.derbi.com) ale tego nie ma nawet jeszcze w PL, starsze do turystuki Honda Varadero 125 SM, silnik w układzie V dwa cyle,

Jest jeszcze XT125X, ale to w zasadzie DT50 z większym silnikiem, DT125X 2t ale nie pali aż tyle co np. husqvarna czy KTM, a jest mocniejszy od 4t i wygodny

Braaaping!

7

Barteksm napisał/a:

Mz tak jak radzio powiedział bedzie najlepszym wyjsciem , o częsci też sie nie bój.

Miałem MZ 125 SM replica CUP, właściwie to  nawet dwie, jedną z nich mój 13-letni bratanek w 2005 latał w pucharze mz supermoto, wygrał go wtedy KACZOR. Co do MZ SM jest to niezawodny i niezniszczalny motocykl, na poczatek idealny, części do niego są bezproblemowo osiągalne np. w Bielsku-Białej u p.Romana Siry (był dealerem tej marki w Polsce).
Najprawdopodobniej nie kupisz moto z salonu w Polsce, w 2005 sprzedało się ich jedynie 11 sztuk, z czego 7 jeżdziło na torze. Przyczyną tego była pojebanie wysoka cena tego motocykla. Tak czy inaczej polecam Ci ten motocykl.

8

Co do varadero-bylem na nie bardzo mocno nastawiony,ale-juz wczesniej mialem kupic SM,kupilem sportowo-turystyczny i nie do konca mi odpowiada,jak kupie viadro znowu bd mi brakowac tego fanu bo to turystyczna krowa.
Mam takie pytanie-byly wypuszczane wersje bez naklejek?Bo bardzo duzo widzialem z gołymi plastikami i teraz nie wiem czy te na allegro są juz z przygodami czy poprostu takie byly

Nad ta sie zastanaiam troche http://www.(...)html

Orientuje sie ktos jak z odblokowaniem tego?Ponoc modól odblokowany ok 600 zł,i ze niby sa jakies chipy na odblokowanie po ok 100 zł (ale co do tego pewien nie jestem).Jak ktos sie w tym orientuje to prosilbym o oswiecenie mnie.

9

Jaki wygodny, chce miec wszystko na gotowe... hehe :P
Poszukaj w gogle, na www.bikepics.com Za mało jest tych motocykli żebyśmy Ci cos o nich napisali. Jak zabierasz sie za supermoto to naklejki są takie ważne? 125 jest to jeszcze mała pojemnosc jak i 50, motocykle i motorowery w tak małych pojemnosciach są z reguły najbardziej potrzaskanymi sprzętami, przechodzi to z rąk nastolatka do rąk dzieciaka który jeździ/ uczy sie jeździc i gleby/ ślizgi są na porządku dziennym. Wiec nie przejmowałbym się że nie ma naklejek czy oryginalnego malowania. :)

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

10

Hehe,nie taki wygodny ;P Czaje google juz troche czasu i widze ze duzo mz tek tak ma.Bardziej martwi mnie odblokowanie,w polsce malo o tym slychac,a po niemieckiemu i angielskiemu tez srednio smigam wiec ciezko mi cos znaleźc na ten temat xD

11

dziku135 napisał/a:

widze ze duzo mz tek tak ma.Bardziej martwi mnie odblokowanie

Mzka fabrycznie nie jest w żaden sposób zblokowana na czas docierania, obowiązuja standardowe reguły docierania silnika. Miałem polski manual, nie było tam żadnych takich bzdur 
Mieliśmy dwie mzki kupione w Polsce od polskiego dealera i wiem co piszę.
Widziałem ten opis w allegro o zblokowaniu i w związku z tym prędkość max to 80 km/h. To motocykl jest szrot a nie jakaś tam blokada.

12

Ta jest z niemiec,a tam czesto 125 sa blokowane do 80 km/h,pozatym pisalem z tym kolesiem i gadal ze moze sprzedac juz odblokowana.Ale póki co czekam jeszcze bo widze ze sie pojawiaja nowe sztuki na alledrogo.Jedna nawet fajne,ale 125/50,a nie po to robie prawko zeby jeździc z przekretem.

Cza miec nadzieje ze sie trafi ładna sztuka za ten czas.Macie jakies uwagi na co zwracac uwage przy oględzinach?Praca silnika itp.Widze ze kilka osób mialo tu dluzsza stycznosc z tymi mz wiec pewnie bd wiedziec czy ma/jakie ma slabe punkty.

13 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2012-01-07 13:01:58)

%#%@#

motoslide.com

14

Taa,a czesci kupie za wszy i drobny lupiez(swoja droga najpierw musialbym wychodowac) :P .

15

kupujesz motor to już zaczynaj chodowac wszy , tyle ci powiem hahaha

motoslide.com