1

Temat: Jak samemu trenowac jazde na SM

Jak wiecie jestem swierzym kierowca moto, moje doswiadczenie sprowadza sie do kursu prawa jazdy,  zakupilem SMC i teraz bede probowal to ogarnac.
Moze podpowiecie czerpiac wiedze ze swoich doswiadczen , ja moge sam sie szkolic w technice jazdy? Chodzi mi o konkretne cwiczenia jakie moge sobie wykonywac w bezpiecznym miejscu.

KTM 690 SMC-sprzedany:)
Szukam-kupie Honde CR-CRF w pelnej specyfikacji SM odpicowana cena do 35tys

2

Odp: Jak samemu trenowac jazde na SM

jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć ;)

3

wiedzialem:))))

4

Jazda w terenie potem sporo pomaga w obcykaniu maszyny na asfalcie, pamiętaj o tym :)
Kroczek po kroczku będziesz przechodził przez kolejne bariery :) Polecam też tor lub parking.

-----------------------------
XT500 -> 625SMC -> WR426 -> EXC200 -> Hornet 600 -> CBR 954RR -> Speed Triple 1200 RS

5

dobrze też pośmigać z kimś, kto ma większe doświadczenie, podpowie Ci jakie błędy popełniasz, co masz poprawić itd...

6

bo nie ukrywam,ze chcialbym zapierdalac a nie sie wlec.....

7 Ostatnio edytowany przez kusloncu (2012-05-13 23:14:27)

Ja polecam tor i teren, nie dość ze nie stwarzasz tam dużego zagrożenia to możesz się sporo nauczyć i nie chce Ci sie potem tak po mieście zapierdzielać (przynajmniej ja tak mam). Fajnie jest śmigać z kimś szybszym lub na mocniejszym moto naśladujac go sie uczysz :) Ważne zeby nie patrzec w sposób "skoro na filmiku ktos potrafił to ja tez moge"

Husqy SMR-R 450

8

Powtorze sie, ale... Ksiazki i filmy "the twist of the wrist" :)

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

9

Na YT masz duzo filmikow instruktarzowych. Gdzie latasz, moze w okolicy masz jakis tor ?

10

jezeli jest to twoj pierwszy sezon na moto, to IMO nie ma co myslec o zapierdalaniu...
Malymi kroczkami szlifuj swoje umietnosci i czerp radosc z jazdy.
I tak dosc mocno zaczynasz, patrzac ze SMC na pierwsze moto...

Ja po przesiadce z DRZ na SMC od nowa uczylem sie jezdzic na moto... choc nie powiem, doswiadczenie nie jeden raz uratowalo dupe.

potwierdzam co pisal Peka, jazda po terenie, slizgi po trawie itp. bardzo wspomagaja oswojenie z maszyna.
No i zmniejszaja prawdopodobienstwo zrobienia sobie krzywdy :)

HAVE FUN !!

Huska 701 '17

11

A skąd jesteś w ogóle? Bo jakbyś był z okolic Lubuskiego to byśmy sobie mogli razem polatać.. Ja też w sumie doświadczenie raczej marne ale ciągle się uczę ;-) Powoli oswajam się z maszyną i prędkością. Staram się nie unikać jakichś polnych dróg, szutrów bo tam jednak sporo można wyciągnać. Pomimo że jeżdze jakieś 3 miesiące to widzę postępy z dnia na dzień - ot wcześniej miałem trochę awersje do rond - teraz nauczyłem się wystawiać girę i szuram sobie nogą pyrkając na rodku 5-6 dyszek. Przyjdzie czas jeszcze na powerslajdy, iskry z podnozek etc. Już widzę że gdyby przyznawano odznaki jak dla skautów za dane osiągniecia to dostałbym "Mistrz Prostej" :D Zapierdalać na maks manetkę (całe 140 km/h :D )to potrafie ale wiem że w jezdzie nie tędy droga :D

12

raczej nie posmigamy, bo mam do Ciebie jakies 1000km:))

13

Poogladaj i posluchaj sobie tych pierdółek... :)
[url]http://www.youtube.com/user/TheOffroadfanatic/videos[/url]

"If you do what you love, nothing can hold you back."

14 Ostatnio edytowany przez JERY (2012-05-15 23:00:01)

Wkurzaja mnie te filmiki od tego goscia. Tak naprawde niczego nie wyjasniaja i niczego nie ucza. No moze przesadzam, ale takie mam odczucie. Np. bunny hop. Koles zajebiscie jezdzi. Przeskakuje row bez zajakniecia. A ten koles z chujowym akcentem tylko "widzicie jak on to zrobil? widzicie jak latwo przeskoczyl ten row? " No widze, ale co to zmienia jak i tak nie wiem jak to zrobic. Zamiast rozebrac to na czynniki pierwsze, to wyglada to jakby sie chwalili jak to zrobic , ale i tak nie powiedza jak. Co ze sprzeglem, hamulcami, gazem? kiedy? w jakiej kolejnosci? Dupa. Mi te filmiki niewiele pomagaja.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

15 Ostatnio edytowany przez Muki (2012-05-15 23:19:00)

heh ja za to z kazdym filmikiem liczylem na cos bardziej "zawansowanego" ale po kilku częściach nic takiego sie nie pojawiło. Teraz jest 12 czesci i nadal srednio ciekawe...no ale moze turbo poczatkujacy rajder cos z tego łyknie.
Prawda jest taka ze najlepszym rozwiązaniem jest po prostu kupic beczke wahy i jezdzic jezdzic i jeszcze raz jezdzic...

Pzdr...

"If you do what you love, nothing can hold you back."