Temat: Czy ogarne ktm 525 exc?
Potrzebuję porady czy, ewentualnie na co zmienić drz 400 sm
Jako posiadacz wyżej wymienionego "motura" po około 2 miesiącach mam chęć wymienić moto na coś innego(powody są niżej), aktualnie w głowie siedzi mi ktm wymieniony w temacie ale boję się czy dam rade go okiełznać :/
(tutaj będzie herezja o jeździe w terenie)
Głównym powodem wymiany jest ostrzejsza jazda na kostkach w terenie - podjazdy pod zbocza itp. Niestety drza słabo się spisuje pod moją masą około 105 kilo+pełny rysznsztunek terenowo bojowy sprawiaja że cięzko mi nadążyć za kumplami. Podjazdy pod zbocza też nie są specjalnie lubianie przez moją suzi :) A ja znów nie lubie jej podnosić bo po każdym upadku jakaś coraz cięża się robi, chyba piach gdzieś zbiera... ;)
Dziś szalałem na kumpla yamaszce wr250f i dla mnie szok, moto samo jedzie, skręca jak ze wspomaganiem, wybacza błędy, wstaje do pionu po dodaniu gazu, a drz niestety nie jest tak przyjemna i łatwa w prowadzeniu :(
I teraz najważniejsze - chcę nadal pozostać przy zabawie supermoto :) dlatego szukając co nieco zastanawiam się na 525 exc + koła supemoto + koła enduro
Głównie bym śmigał supermoto, brudasy to mniej więcej co sobote na żwirownie i raz na miesiąc lub dwa wyjazd w jakiś ostry teren.
Czy może być jakiś lepszy wybór? - nie liczę opcji z posiadaniem różnych moto bo to nie wchodzi w gre :)
Powody wyboru KTMa 525
- z tego co poczytałem to teoretycznie ma dobrą żywotność ze względu na stosunek mocy do pojemności
- podobno nie jest aż takim bydlakiem jak go malują - moc w zakresie 48-56 koni w zależności od pomiarów
- dobranie odpowiednich zębatek powinno zmniejszyć agresywność z pozostawieniem zapasu mocy
- wydaje mi się że powinien dobrze ciągnąć na zębatkach drogowych w terenie, w sensie bez wiekszego dławienia ;)
Co radzicie?