1

Temat: Cześć Przygodo!

Witam Wszystkich! Jestem Maciek, mam 20 lat i mieszkam w Warszawie. Rejestrację na tym forum traktuję jako pewną zmianę w swoim życiu. Ta zmiana to coś o czym zawsze marzyłem. Na samą myśl o nadchodzących chwilach czuję adrenalinę i podwyższone tętno. Od tego momentu na poważnie rozpoczyna się moja przygoda. Przygoda, której chęć rozpoczęcia wzięła się z fascynacji motoryzacją.
16 lat temu pierwszy raz coś się we mnie odezwało. Jako 4 letnie dziecko zakładałem i zdejmowałem klemy w samochodowym akumulatorze bez niczyjego nadzoru i instruktarzu. Za przedszkolaka były momenty, że można było mnie nakarmić tylko w samochodzie, bo tam bez przerwy przesiadywałem. Prawo jazdy kat. B otrzymałem miesiąc po swoich 18. urodzinach, Można powiedzieć, że regularna jazda samochodem trafiała mi się częściej niż innym dzieciom, bo zawsze byłem wyrośnięty i wcześniej niż moi rówieśnicy dosięgałem do pedałów. Moja fascynacja miała jedynie poparcie naukowej wiedzy ojca, który znał odpowiedź na wszystkie moje pytania. Razem z nim naprawiałem też różne rzeczy, ale praktyki związanej z TĄ KONKRETNĄ RZECZĄ, jak również jakiejś aprobaty dla moich fascynacji (wyjmując z tego zwykłe męskie rozmowy "o silnikach") nie było. Ta rzecz to zainteresowanie motocyklami.
W tym temacie spotykam się raczej z oburzonym sprzeciwem, którego wielu z Was na pewno doświadczyło od swoich bliskich ze względu na troskę o Wasze zdrowie. Uważam, że postawienie się w ich sytuacji dodaje mi rozsądku, ale nie wyobrażam sobie rozstania z marzeniami (dlatego fajnie byłoby, gdyby każda z osób, która ma jakieś obiekcje spróbowała jazdy motocyklem). Szczerze zazdroszczę wszystkim, którzy w krótką letnią noc mogą zejść do garażu, kopnąć, usiąść i odkręcić manetkę. Poczuć wolność na dwóch kołach. To właśnie mi się marzy, a Supermoto jest właśnie tego spełnieniem.
Przejdźmy teraz do rzeczy. Mój plan na najbliższy czas? Na przełomie maja i czerwca kurs prawa jazdy kat. A (oczywiście po kryjomu). W międzyczasie dokładne rozeznanie w tematyce, obserwacja i udział w dyskusjach na forum. Później poproszę Was, jako doświadczonych motocyklistów o radę podczas decydowania o wyborze odpowiedniego motocykla, a później... To zależy tylko od tego, jak szybko kupię sobie pierwszy sprzęt. Życzcie mi powodzenia. Jako początkujący liczę na merytoryczną pomoc, wsparcie i wyrozumiałość. Pozdrowienia dla wszystkich zapaleńców, entuzjastów, pasjonatów i miłośników Supermoto!

2

Odp: Cześć Przygodo!

Siemanko, a czemu po kryjomu? u mnie sami mnie zapisali i podali termin kiedy mam iść na kurs ;D
"Szczerze zazdroszczę wszystkim, którzy w krótką letnią noc mogą zejść do garażu, kopnąć, usiąść i odkręcić manetkę. " taa i przy okazji wkur.. kilkunastu sąsiadów ;D

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

3

sąsiadów to ja mam w dupie :) odkręcam i jadę hehe
SIEMANKO

4

czesc

i can do this .. here, hold my beer

5

Powitać ;)

6

Siemanko!

7

Witaj, posiadanie moto też bedziesz ukrywał? :D
Znam ten ból....

Husqy SMR-R 450

8

hej;)

9

taaa nie ma to jak mili sąsiedzi :D
Haha! Pamiętam jak miałem komarka było to z 12 lat temu i wpadliśmy na genialny pomysł Przyrasowania wydżwięku w komarku :D i obcielismu końcówkę tłumika ..a udało się nam to idealnie trafiliśmy w odpowiednią długość ...ze sąsiedzi Oprócz Huku mogli podziwiać Piękną Ognistą Marchewkę! :D No.. ale szybko sie im to znudziło najazdy Policji itp. i trzeba było końcówkę przyspawać z powrotem :|

Witaj:)

Ogień z DuPy !!

10

Koso napisał/a:

Siemanko, a czemu po kryjomu? u mnie sami mnie zapisali i podali termin kiedy mam iść na kurs ;D
"Szczerze zazdroszczę wszystkim, którzy w krótką letnią noc mogą zejść do garażu, kopnąć, usiąść i odkręcić manetkę. " taa i przy okazji wkur.. kilkunastu sąsiadów ;D

kusloncu napisał/a:

Witaj, posiadanie moto też bedziesz ukrywał? :D
Znam ten ból....

Mnie niestety nie zapisali. Lepiej będzie, jeśli się w ogóle nie dowiedzą. A jeśli już mieliby się dowiedzieć, to najwcześniej, jak już będę miał gdzie trzymać sprzęta : ) Z sąsiadami może być problem, ale to dopiero, jak będę trzymał go gdzieś koło siebie.

welna_ napisał/a:

taaa nie ma to jak mili sąsiedzi :D
Haha! Pamiętam jak miałem komarka było to z 12 lat temu i wpadliśmy na genialny pomysł Przyrasowania wydżwięku w komarku :D i obcielismu końcówkę tłumika ..a udało się nam to idealnie trafiliśmy w odpowiednią długość ...ze sąsiedzi Oprócz Huku mogli podziwiać Piękną Ognistą Marchewkę! :D No.. ale szybko sie im to znudziło najazdy Policji itp. i trzeba było końcówkę przyspawać z powrotem :|

Witaj:)

Pamiętam, jak z kumplem kiedyś wybebeszyliśmi dłubanego RIEJU i odpaliliśmy go na jednym z zabudowanych dookoła podwórek. Przyjemność prawie taka, jak w tunelu :)

11

Co powitanie obszerne.

Sam mam 20 lat i uświadomienie rodziców, że chcę motocykl zajęło mi 2 lata.
Można powiedzieć trochę szantażowałem :P
Potajemnie wychodziłem i pożyczałem motocykl od kolegi a czasem po prostu tylko mówiłem im a nawet tego nie robiłem.

Doszli do wniosku bym lepiej zrobil te prawo jazdy i jezdzil an swoim motocyklu niz na czyimś mam sie zabić (a można i na skuterze:D)

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

12

Ja też na początku próbowałem pertraktować, ale na nic się to zdało. Temat stał się tabu od kiedy w rodzinie zdarzył się poważny wypadek z udziałem mojego brata ciotecznego, który niestety stracił nogę na motocyklu (wjechał w niego samochód, którego kierowca łudził się iż zdąży przed nim skręcić w lewo).

13

No to musisz po swojemu działać.
Jak zdasz potajemnie prawko i potajemnie kupisz motocykl to już nie za wiele beda mieli do gadania :)

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

14

Dokładnie, postawienie ich przed faktem to jedyna opcja. Sądzę, że swoją determinacją dam im do zrozumienia, że inaczej się po prostu nie da.

15 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-05-09 22:32:17)

Cześć.
Myślę iż wielu z nas miało podobne przejścia z rodzicami. Różni nas jedynie wiek ale bez względu na niego, przeżycia z tych "początków" mamy podobne (w twoim wypadku dopiero będziesz te doświadczenie i wspomnienia zdobywał).

Mnie matka swego czasu wykupywała z okolicznych komisariatów i to wszystko w tajemnicy przed ojcem :)
A ja zajeżdżałem kolejne MZetki.
Dla odmiany mojemu koledze matka cięła opony nożem, robiła wszystko by ten przestał narażać swe zdrowie. hehe... to na nic, wszyscy byliśmy jak w transie, jak na heroinowym głodzie.
Jeździliśmy całymi dniami, gdy brakowało pieniędzy na wachę... nocami spuszczaliśmy z Żuków. Liczyła się tylko jazda. :)

Piękne wspomnienia :)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR