Temat: DRZ problem? pytanie?
Witam
, chodzi o dziwny hałas dochodzący z okolic zębatki zdawczej coś jakby dźwięk wolnobieżki w rowerze lub jakby coś obcierało gdybym miał opisać ten dźwięk było by to zzzzzzzzzzzzzzz w raz ze wzrostem prędkości zwiększa częstotliwość występuje przy przyspieszaniu, stałej prędkości jak i hamowaniu a nawet toczeniu motocykla idąc koło niego. Do tej pory nic takiego raczej nie słyszałem w tych okolicach. Zaczęło się po podciągnięciu łańcucha ale po krótkiej jeździe testowej zaraz go popuściłem a powodem był ten dźwięk myślałem że jest za mocno naciągnięty łańcuch obciera o śrubę mocującą osłonę zębatki zdawczej , wiec popuściłem ustało albo stało się cichsze długo nie musiałem czekać aż powróci wystarczyło że wziąłem pasażera i zaraz jak tylko ruszyłem zzzzzzzzzzzzz powróciło. Zdjąłem osłonę zębatki, poza różnym syfem typu piach błoto( ostatnio zakopałem się w błocie po wahacz ale potem nic nie hałasowało) wszystko wyglądało ok popuściłem łańcuch bardziej ale dalej to samo zauważyłem że nakrętka zębatki zdawczej ma luz tzn mogę ją palcami ruszyć troszkę w lewo w prawo i ma lekki luz tzn mogę ją lekko poruszyć od i do siebie tak ma być??? Czy dokręcić mocniej ?? Może być to przyczyna tego dźwięku czy raczej problem leży w łańcuchu czy może w łożysku wałka zdawczego?? Miał ktoś podobne problemy? Czy tak ma być? a ja popadam w paranoje:)?? To moje pierwsze moto więc jestem zielony w temacie?