1

Temat: DRZ problem? pytanie?

Witam
, chodzi o dziwny hałas dochodzący z okolic zębatki zdawczej coś jakby dźwięk wolnobieżki w rowerze lub jakby coś obcierało gdybym miał opisać ten dźwięk było by to zzzzzzzzzzzzzzz  w raz ze wzrostem prędkości zwiększa częstotliwość występuje przy przyspieszaniu, stałej prędkości jak i hamowaniu a nawet toczeniu motocykla idąc koło niego. Do tej pory nic takiego raczej nie słyszałem w tych okolicach. Zaczęło się po podciągnięciu łańcucha ale po krótkiej jeździe testowej zaraz go popuściłem a powodem był ten dźwięk myślałem że jest za mocno naciągnięty łańcuch  obciera o śrubę mocującą osłonę zębatki zdawczej , wiec popuściłem ustało albo stało się cichsze długo nie musiałem czekać  aż powróci wystarczyło że wziąłem pasażera i zaraz jak tylko ruszyłem zzzzzzzzzzzzz powróciło. Zdjąłem osłonę zębatki, poza różnym syfem typu piach błoto( ostatnio zakopałem się w błocie po wahacz ale potem nic nie hałasowało) wszystko wyglądało ok  popuściłem łańcuch bardziej ale  dalej to samo zauważyłem że nakrętka zębatki zdawczej ma luz tzn mogę ją palcami ruszyć troszkę w lewo w prawo i ma lekki luz tzn mogę ją lekko poruszyć od i do siebie tak ma być??? Czy dokręcić mocniej ?? Może być to przyczyna tego dźwięku czy raczej problem leży w łańcuchu czy może w łożysku wałka zdawczego?? Miał ktoś podobne problemy? Czy tak ma być? a ja popadam w paranoje:)?? To moje pierwsze moto więc jestem zielony w temacie?

DR-Z 400SM K7

2

Odp: DRZ problem? pytanie?

Nie wiem co u ciebie ale ja pare dni temu miałem lekkie zgrzytanie i co się okazało zgrzytac zeczeła blaszka od zamka kanapy ;D
A zębatka luzu mieć nie powinna

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

3

U mnie to coś z okolic zębatki zdawczej sprawdzałem nawet czy bez obciążenia hałasuje tzn przechyliłem moto na stopke tak ze tylne koło było w powietrzu wrzuciłem 1  i dalej hałasowało

DR-Z 400SM K7

4

wywal w ogóle osłonę zębatki i się przejedź
sprawdź też od dołu czy łańcuch jest na rolce czy może pod nią i jedzie po ramie

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

hacker33 napisał/a:

wywal w ogóle osłonę zębatki i się przejedź
sprawdź też od dołu czy łańcuch jest na rolce czy może pod nią i jedzie po ramie

Dzisiaj właśnie jeździłem bez osłony i w dalszym ciągu to samo jeśli chodzi o rolkę pod wahaczem to łańcuch jest nad nią.
   A tą zębatkę dokręcić maksymalnie na sztywno?

DR-Z 400SM K7

6

no zębatkę wypada dokręcić tak aby się nie ruszała

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

[url]http://youtu.be/Oh1cl5SVi1k[/url]
przetaczaniu moto towarzyszy taki dzwiek tyrkotanie podczas jazdy przechodzi w zzzz wcześniej opisane
OCB??

DR-Z 400SM K7

8 Ostatnio edytowany przez SmX (2012-05-09 19:55:39)

Kolego sympatyczny a nie masz ty po prostu przeciągniętej zębatki zdawczej ?  wymieniałeś ją po zakupie ?? a jeżeli dociągałeś wcześniej łańcuch a potem zaczęło zgrzytać mogę też postawić na  łożysko na wałku zdawczej :)

Zrób tak wciągnij moplika na podnośnik zrzuć łańcuch z zębatki , wrzuć luz naci sprzęgło i kręć zębatką w jedną i drugą stronę próbując wyłapać najmniejsze luzy opory każde zachowanie oprócz płynnego obracania się

Pracuję i żyję w Polsce dzięki bogu i rodzicom  było mnie stać na SX 520  :D  i na pamiętne REJU ...o i rinkon 680 .. to dzięki rodzicom i sąsiadce :D

9

SmX napisał/a:

Kolego sympatyczny a nie masz ty po prostu przeciągniętej zębatki zdawczej ?  wymieniałeś ją po zakupie ?? a jeżeli dociągałeś wcześniej łańcuch a potem zaczęło zgrzytać mogę też postawić na  łożysko na wałku zdawczej :)

Przeciągniętej znaczy zużytej?? Wygląda na mało zużytą tak samo jak tylna, nie wiem jak z łańcuchem nie potrafię tego ocenić. Nie przejechałem wiele na mocniejszym naciągu jakieś 500m może.

DR-Z 400SM K7

10

zęby są idealnie proste czy "wieją " w którąś strone ?

Pracuję i żyję w Polsce dzięki bogu i rodzicom  było mnie stać na SX 520  :D  i na pamiętne REJU ...o i rinkon 680 .. to dzięki rodzicom i sąsiadce :D

11

SmX napisał/a:

zęby są idealnie proste czy "wieją " w którąś strone ?

Proste

DR-Z 400SM K7

12 Ostatnio edytowany przez SmX (2012-05-09 20:01:47)

to sprawdzaj łożysko tak jak opisałem może za bardzo przeciągłeś łańcuch i padło wystarczy czasami 500 m po paru dziurach

13

SmX napisał/a:

to sprawdzaj łożysko tak jak opisałem może za bardzo przeciągłeś łańcuch i padło wystarczy czasami 500 m po paru dziurach

jak to sprawdzić?

DR-Z 400SM K7

14

Bonczurski napisał/a:
SmX napisał/a:

jak to sprawdzić?

a spoko już wiem nie doczytałem posta wyżej

DR-Z 400SM K7

15

"Zrób tak wciągnij moplika na podnośnik zrzuć łańcuch z zębatki , wrzuć luz naci sprzęgło i kręć zębatką w jedną i drugą stronę próbując wyłapać najmniejsze luzy opory każde zachowanie oprócz płynnego obracania się"