1

Temat: DRZ kopci

Witam!

Mam problem, niedawno kupiłem drz i niestety coś kopci, na zimnym i ciepłym silniku, raczej biały dym. W drz jest założona sportowa końcówka, ale kolanko i gaźnik seria od wersji sm.  Może to być przez niewyregulowany gaźnik, seryjne dysze? jakieś inne propozycje, rady co posprawdzać ?

Pozdrawiam

2

Odp: DRZ kopci

I po co sam kupowales? Opcje sa trzy:
1. Uszczelniacze zaworowe
2. Pierscienie
3. Tlok i cylinder

1. Tanio
2, Drozej
3. Duzo drozej

Wydech nic do tego nie ma

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

3

Moto ma przejechane niecałe 15 tys mam nadzieje że nie tłok i cylinder. Sprawdzę jutro kompresje, czy tylko pozostaje moto odstawić i rozbierać silnik ?

4

Pamiętaj że jak masz DRZ S lub sm to wg ciężko sprawdzić kompresję - one mają autodekompresator - tak sobie teoretycznie myślę .
Jest jeszcze jedna ewentualność kopcenia białym dymem- płyn chłodniczy dostaje ci sie na cylinder - to tak raczej z samochodów - ale teoretycznie jest taka możliwość.

5

Trudno mi określić czy to taki czysty biały dym, na pewno nie taki jak w 2t przy zimnym silniku. Nie ma reguły raz kopci więcej, raz prawie w ogóle. Musi gdzieś brać ten olej bo już 2gi raz dolewałem tak 150-200 ml.

6

Dokładnie jak pisze babel - sprawdź dokładnie jaki kolor masz tego dymu?
Biały - płyn z chłodnicy
Niebieskawy - olej

Sprawdź jak wyglądają oba płyny i jaki jest ich poziom.
Kopci cały czas, nawet jak zrobisz z 10km? Czy to wszystko oceniasz na postoju?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Co ile km dolewasz ten olej?
Jaki dolewasz olej?
Jaki olej lał poprzedni właściciel?
Wymieniałeś już w nim wszystkie płyny i filtry? Jeżeli tak to jak wyglądały? Jaki miały kolor?
Czy dymienie jest zależne od temp. na zewnątrz?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

obstawiam płyn chłodniczy ...

life's 2 short 2be slow

9

Sprawdziłem płyn chłodniczy jest ok. Dym kolor niebieskawy wiec jednak olej. Kopci podczas postoju i podczas jazdy, przy redukcji, zmianie biegów. Przy postoju na ciepłym silniku na wolnych obrotach nie kopci ale jak się przygazuje to wypuszcza dosyć sporą chmurę. Dzisiaj sprawdziłem jeszcze tą kompresje jest na poziomie 9 barów, wg serwisówki 9,5 barów, wiec chyba nie jest źle? Zalany był olejem półsyntetyk motul 10w40, taki sam dolewałem. Płynów nie zmieniałem, był robiony serwis jakieś 2 tys kilometrów temu, regulacja zaworów, wymieniany napęd itp. Przed sezonem niby był wymieniany olej, sprawdzałem jak on wygląda i nie był zużyty wiec narazie przez weekend majowy chciałem polatać więc go zostawiłem.

10

jak wierdziela tyle oleju i kopci na niebiesko, to na pewno pierscien...

oby pierscien... bywa rowniez pekniety tlok itp...

Huska 701 '17

11

jeśli kopci przy obciążeniu/jeździe to ciągnie olej tłokiem, jeśli kopci tylko przy odpuszczaniu obrotów/hamowaniu silnikiem a przy obciążeniu nie, to ciągnie prowadnicami zaworów

12

no nic, pozostaje rozebrać silnik i naprawić. Dam znać co i jak było. Dzięki za rady ;)

13

hanskloss napisał/a:

jeśli kopci przy obciążeniu/jeździe to ciągnie olej tłokiem, jeśli kopci tylko przy odpuszczaniu obrotów/hamowaniu silnikiem a przy obciążeniu nie, to ciągnie prowadnicami zaworów

Mam problem z łykaniem oleju ale o tym nie słyszałem.
To teraz mam pytanie do kolegów, którzy jechali za mną: kopci mi przy odpuszczaniu czy jak daję w pi...e

Najlepsze MOTO to SUPERMOTO

14

przy odpuszczaniu ... yyy jak zmieniasz bieg bez sprzęgła

life's 2 short 2be slow