1

Temat: Jakie koła SM do CRF 450.

Witam, jak w temacie. Jakie koła sm podejdą do CRF 450 R z 2005r. Mianowicie czy ktos juz to przerabiał, np od lc4 po zmianie łożysk lub dorobieniu dystansów ? Jeżeli ktoś wie cos na ten temat prosiłbym o info, jakie koła, co dorobić co dokupić. Zależy mi na tym aby nie kupować za 3500zł. No i nie jakieś tam od cb400..

http://youtu.be/FJhM7Nx-OC0  CRF power :)/ EXC 500

2 Ostatnio edytowany przez samson (2012-03-28 18:26:02)

Odp: Jakie koła SM do CRF 450.

Mi udało się dorwać koła excela za 1100 PLN z UK w przyzwoitym stanie. Takiej oferty już od ponad roku nie widziałem, a szukam drugich na wety ;) Przy dobieraniu kół zwróć uwagę szczególnie na koło tylne, gdzie jest dosyć gruba tylna oś. W tym przypadku pobawiłbym się w inny sposób - nie przerabianiu piasty na grubą oś z crf a dorobieniu cienkiej ośki pod łożyska kół, które uda Ci się kupić i dorobieniu tych klocków wchodzących w wahacz z mniejszą średnicą wewnętrzną.

Jeżeli koła terenowe są Ci zbędne kup sobie same obręcze np. z UK/DE i zapleć w Polsce na swoje piasty. Masz wtedy fajne nowe koła za przyzwoite pieniądze.

Pamiętaj że same koła to dopiero początek, jak kupisz z większą tarczą z przodu (np. 320mm) dochodzi konieczność dokupienia adaptera, później zabraknie mocy przy hamowaniu to zacisk, pompa, przewody a na końcu zabraknie zawiasu ;)

pozdrawiam, samson
www.farmapomyslow.pl

3

Jakbys podał śr Fi ośki przód i tył od CRF byłbym wdzięczny. Rozumiem, miałbym mozliwośc wytoczenia oski wg. własnego projetku, te kostki ustalające też bym sobie ogarnął juz pod nową ośkę. Co z zębatka przód tył, muszą być w lini. Piasta od KTm przykładowo lc4 podejdzie na szerokość?

Chyba że uda mi się znaleść łożyska pasujące w gniazdo felg ktore kupie, oraz na ośke oryginalna od CRF. Nie chce kupować kół w ciemno i walczyć, wolę zapytać i jakos sobie ułatwić scieżkę którą być może będę mieć do przebrnięcia :p

O adapterze pod większą tarczę wiem ; ) martwi mnie tylko fakt iż nie ma go na allegro, jest w komplecie z tarczą.

Jeszcze takie pytanko, wiatrak na chłodnice konieczny do jazdy po mieście ?

4

Wiatrak na chłodnicę jak nie będziesz stawał w korku konieczny nie jest, ale większe chłodnice +30% objętości i mocny korek do chłodnicy zrobią robotę. Na seryjnych w lecie wygotujesz cały płyn chłodniczy na ziemie. Ja mam problem na torze w lecie przy normalnych chłodnicach wystać te 3-4 minuty do startu wyścigu bez wywalania płynu na ziemię.

Ustawienie napędu w jednej linii zębatka przód-tył możesz zrobić dobierając dystanse tylnego koła.

Niemniej jednak wiedząc ile to wszystko zajmie roboty i kasy od razu zachęcam Cie do rozplecenia kół terenowych i dokupienia obręczy SM. Tak będzie szybciej, profesjonalniej no i ile wygodniej...

pozdrawiam, samson
www.farmapomyslow.pl

5

Zgadzam się że będzie taniej,wygodniej,prościej. Tylko chciałbym mieć tez koła enduro do poszalenia na miekkiej drodze bo jest zabawa :)