1

Temat: zabezpieczenia motocykla

w związku z moim niedawnym zakupem 660 SMC,
zastanawiam się jak zabezpieczyć motor.
Okres zimowania mam w garażu z blokadą założoną na przednie koło,
a latem planuję parking strzeżony i dupny łańcuch.
Ale co w momencie gdy zostawiasz moto przed sklepem lub na chwilę przed blokiem, itp ??
Zastanawiałem się nad blokadą przedniego koła chyba Xena, która w momencie gdy ktokolwiek zaczyna ruszać motorem, włącza się syrena.
macie jakieś doświadczenia ??

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

2

Odp: zabezpieczenia motocykla

Musiałbyś mieć stadko amstaffow czy innych pit buli, bo jak mają zlecenie to ukradną wszystko i nie ważne jak masz to zabezpieczone. Jest zlecenie to trzeba działać. Takie blokady to też lipa, bo sobie Ciebie pod sklepem upatrzą to Ci go podniosą i nawet syrena nie jęknie.

READY TO >> TERROR

3

tadzik ludziom motocykle z garażów kradną w ich własnych domach. A Ty myślisz, że uda Ci się zabezpieczyć motocykl przed sklepem?
Te wszystkie dynksa to są dobra na osiedlowe dzieciaki ale nie na złodziei motocykli po fachu.
Zwłaszcza takie 150kg supermoto - pryszcz.
Biorą pod pachę, ładują do termy i alarm sobie wyje... i wyje, ale nikt go nie usłyszy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

czyli z tego wynika, że prowiant trzeba kupować przed odebraniem motoru z parkingu :D

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

5

hacker33 napisał/a:

Zwłaszcza takie 150kg supermoto - pryszcz.

Hacker, jakie 150 kilo! Nie obrażaj mojej byłej suczki, aż takiej nadwagi nie miała i a ja nie wstydziłem się z nią nigdzie pokazć ;P
A tak na serio w temacie tak jak Ci Tadzik mówiłem przelatałem cały sezon bez jakichkolwiek zabezpieczeń i obyło się bez problemów. Może i miałem szczęście a może to poprostu fakt że nigdzie ją na dłużej nie zostawiałem. Najdłużej to chyba na pompie jak była duża kolejka do kasy ;). Jak ma zniknąć to i tak zniknie taka jest bolesna prawda i oby Cię to nigdy nie spotkało. Po prostu trza pilnować jak tylko można.

6

Xene mam, ale nie wiąże z nią większych nadziei. Odstraszy jedynie dzieciaki, i to te bardziej bojaźliwe.
Ogólnie, staram się nie zostawiać moto poza zasięgiem wzroku.
Największy spokój daje AC.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

7

Też właśnie sie zastanawiam nad jakoś blokadą na przyszłe moto, ale widze że to nie ma sensu
A na AC ile trzeba wybulić biorąc wartośc motocykla 15-20 tys?

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

8

Koso napisał/a:

Też właśnie sie zastanawiam nad jakoś blokadą na przyszłe moto, ale widze że to nie ma sensu
A na AC ile trzeba wybulić biorąc wartośc motocykla 15-20 tys?

z tego, co pamiętam jakieś 7-10% wartości sprzęta

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

9

mam ten sam problem

boje sie zostawic moja wrke gdziekolwiek

zastanawiam sie nad dorobieniem stacyjki i kupilem ta blokade na kolo (nic innego nie wymysle ;p )

10

u mnie to jeszcze jest tajemnicze odpalanie - nie każdy wie co i jak :P

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

11

formula, WR bez stacyjki to wielki stres, ja założyłem od razu,  + alarm, disclock ABUS jak parkuję na mieście, łańcuch ABUS, kotwa do podłogi w garażu, im więcej nawet głupawych zabezpieczeń tym lepiej, nawet jeśli wszystkie są do sforsowania to różnica między walką 10s a 2min może być dla złodzieja argumentem żeby poszukać łatwiejszego tematu gdzie indziej

12

kurde... też w XR nie mam stacyjki, będę musiał o czymś pomyśleć

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw

13

Widze ze odwieczny temat. Sam sram w gacie na mysl ze bede musial zostawiac moto na noc w parkingu podziemnym. Ewentualnie moge wstawic do piwnicy, albo do lokalu ktory mam na parterze, co o tym myslicie? Moze i glupio bedzie wygladac przed sasiadami ze moto na "chate" wnosze ale zawsze bedzie mniej stresu

14 Ostatnio edytowany przez tadzik (2012-02-07 21:51:04)

Aleksander.mx napisał/a:

Widze ze odwieczny temat. Sam sram w gacie na mysl ze bede musial zostawiac moto na noc w parkingu podziemnym. Ewentualnie moge wstawic do piwnicy, albo do lokalu ktory mam na parterze, co o tym myslicie? Moze i glupio bedzie wygladac przed sasiadami ze moto na "chate" wnosze ale zawsze bedzie mniej stresu

ja bym na maxa chciał tak mieszkać aby wciągać moto do mojej kawalerki, ale stara kamienica, drewniane schody i 1 piętro,raczej nie dam rady ...
kiedyś kmx'a zimowałem w bloku w piwnicy, to na odkręconej manecie wyprowadzałem go po schodach :D

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

15

Możesz jeszcze spróbować zamontować pstryczek elektryczek gdzieś schowany, co by zapłon wyłączał.
Albo zabezpieczenie rowerowe kopka/gaźnik haha :D

-----------------------------
XT500 -> 625SMC -> WR426 -> EXC200 -> Hornet 600 -> CBR 954RR -> Speed Triple 1200 RS