1

Temat: Homologacja

Witam. Czaje sie na jakis nowy motor na nowy sezon, no i raczej chcialbym kupic cos innego niz ktm, ze wzgledu na cene. Myslalem o nowej kawie 250 z dwoma wtryskiwaczami, ale mniejsza o to. Prawdopodobnie wybor padnie na crossowke, no i zaczynaja sie schody. Chcialbym cos takiego zarejestrowac, zeby poruszac sie rowniez po drogach publicznych. Wiem ze kilka osob na forum ma crossowy zerejestrowane. Mozecie sie wypowiedziec co musze zrobic krok po kroku aby dostac blache? Slyszalem rowniez ze fury z zagranicy jest latwiej zarejestrowac, czy to prawda?

2

Odp: Homologacja

Masz temat street legal RMZ tam jest wszystko opisane, z tego co czytałem nie jest wcale tak łatwo :)

Husqy SMR-R 450

3

Nic tam nie ma o rejestracji crossowy, jest tylko napisane ze kupil RMZ-te zarejestrowana i cos odnosnie tlumika oraz cylka. Czekam dalej na jakies info, najlepiej od tych co mieli z tym stycznosc

4

Jest jakos tak, ze diler moze jeden model motocykla rocznie zarejestrowac, jako testowke. Skoro jest to motocykl do testow, to aby przyszly klient mogl sie nim przejechac to musi miec homologacje. Stad glownie biora sie crossowki z homologacja (np. moja).
Są też jakieś opcje z rejestracja fur z zagranicy ale tego tematu nie znam.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

5

Wszystko możesz zarejestrować, jako SAM. Musi spełnieć tylko wymagania. Opisane masz to na googlach, niestety koszty są sporawe.

6

SnowMoto napisał/a:

Wszystko możesz zarejestrować, jako SAM

na SAM-a nie mogą być rejestrowane pojazdy produkowane seryjnie

sprzedam części :
DRZ 400 , KTM EXC 400 / 520 / 525
zamienię koła enduro na koła SM
gg 6777220

7

Pojazdy określane jako SAM to pojazdy zbudowane przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej konstrukcji. O ile dowiedziesz produkcji ramy, bądź daleko idącej modyfikacji- możesz się starać. Z doświadczenia wiem, że się da w ten sposób.

8

no to moze bede gadac z dealerem

9

A nie ma jakiegos pakietu homologacyjnego? Slyszalem ze w KTM-ie mozna cos takiego dostac np. do SXF-ow badz SMR-ow. Kilka motorow na allegro jest tak zarejestrowane

10

O ile się orientuję w pl prawie, to importer sprowadza pojazd z daną homologacją (w samochodach to osobowe/ ciężarowe). Można zmienić homologację pojazdu po przerobieniu zgodnie z wymogami homologacji (występuję o to i dokonuje zmian importer). Dla samochodów osobowych (przy zmianie na ciężarowe- kratka case) był to jednorazowy koszt około 70 000 plnów. Zakładając, że dla moto będzie to połowa ceny, to i tak śmiem wątpić, żeby importer w coś takiego inwestował. Oczywiście pojazd musi być przystosowany przez producenta do doposażenia w odpowiednie akcesoria, umożliwiające zmianę, otrzymanie homologacji (tak przynajmniej jest w furkach, w moto pewnie podobnie, ale głowy nie dam sobie uciąć).

11

Obstawiam, że usłyszysz to co ja usłyszałem jak chciałem zamówić tabliczkę znamionową w Rapidzie.
Że jest z tym dużo papierkowej roboty, że długo się czeka, dużo kosztuje itp itp i że im się po prostu nie chce w to bawić:)

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12

W UK łatwo rejestruje sie crossy, wiec możesz kupić zarejestrowanego już MX i może wtedy łatwiej będzie go zarejestrować w PL?

Nie bardzo rozumie tylko po co komuś sxf lub smr na drogę, gdyż te nowe sprzęty nie nadają sie do tego za bardzo...

13

W uk jest day light reg. czyli motocykl do jazdy dziennej. w polsce zarejestrują ci wszystko co było zarejestrowane za granicą.

mozesz tesz kupiś jakieś enduro z rejestracją np. KLX, RMX, TE lub coś w tym stylu. jest trochę cięższe od typowego MX ale świetnie daje radę w terenie. no i nie ma problem ze wspomnianą wyżej tabliczką znamionową, bo bez tego ciężko będzi przepchnąć na przeglądzie (tylko po znajomości).

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"