16

Odp: Opinie o KTM SMC 690

maciey napisał/a:

Tak jak fistach napisał, po kilku zabawach z przełącznikiem, raczej zbędny.
Przełączanie na wyłączonym silniku. Po włączeniu zapłonu dopiero wczytuje mapę.

Czyli zbędny wydatek.

Co do serwisu co 5 000 km to jest komfort! Idę w stronę SMC m.in. właśnie z powodu rzadkiego serwisu. Poprzednie moto wymagało wymiany oleju (ta sama ilość i rodzaj/jakość) raz w tygodniu.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

17

Ja mam 2010r. Wg producenta powinno być 7,5 tyś.
U mnie serwis był robiony przy 1000km i 4,5tyś. Dalej mam zamiar utrzymać ok 5tyś. interwały międzyserwisowe.
Z tą różnicą, że będę już robił sam.
Olej ok. 130zł za 2litry, 30zł. za filtry. Może dojdą płytki zaworowe. Tragedii chyba nie ma, a silnikowi zrobię dobrze.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

18 Ostatnio edytowany przez fistach (2012-01-24 23:22:27)

to moze odrazu tutaj zapytam, zamiast otwierac nowy temat.

A wiec styka mi powoli 10k i musze zrobic serwis.
Z tego co mi wiadomo to musz zrobic:
-wymiane oleju
-wymiana filtrow
-wymiana swiecy
-sprawdzic luzy na zaworach
-podokrecac niejedna srubke

Bylem w KTM to mechanik powiedzial ze nie ma narazie potrzeby luzow sprawdzac , ze dopiero przy 15.000km.
Co myslicie? Moze jednak lepiej zerknac pod dekiel...

I jeszcze jedna rzecz, mianowicie amortyzatory. Jezeli nic nie cieknie po lagach, to cos serwisowac? (np. wymiana oleju itp)

Bede wdzieczny za kilka wskazowek.

Huska 701 '17

19

Z tą świecą chyba przesadziłeś.
Luzy zaworowe warto sprawdzić przy każdej wymianie oleju, w miarę dobre dojście jest.
A śrubki, to trzeba pilnować i sprawdzać dużo częściej niż co 10tyś. km.

0,654l SMC AKR

Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

20

maciey napisał/a:

Z tą świecą chyba przesadziłeś.

podalem wedlug serwisowki:

http://img689.imageshack.us/img689/3910/ktmgn.jpg

Huska 701 '17

21

Świeca kosztuje jakieś 50zł więc chyba nie majątek. Raz do roku warto wymienić.
A jest to najczęściej przyczyna tego że moto kuleje albo przestaje palić.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

22

Skoro masz serwisówkę to chyba należy zrobić wszystko co tam jest napisane  :-)
To też jest satysfakcjonujące zajęcie.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

23

narazie w 2011 mam wbite 10000km przez sezon - i jedna awarie - odpreznik
nie wiem ile bo na gwarancji ale pewnie w ch*j duzo :)

no i te okolice popychaczy zaworowych sa newralgiczne z tego co czytalem, jesli chcesz to wyszukaj sobie "rocker arm" na SMJ albo thumpertalku

spalanie male tak jak pisali

zajebiste moto :D

Wgrywam mapki do KTM'ów
tel: 797 237 537

24 Ostatnio edytowany przez fistach (2012-01-25 12:07:01)

vilku napisał/a:

no i te okolice popychaczy zaworowych sa newralgiczne z tego co czytalem, jesli chcesz to wyszukaj sobie "rocker arm" na SMJ albo thumpertalku

no powiem ci ze nieciekawie jak poczytalem...
objawia sie glosnym cykaniem podczas pracy silnika na luzie...
U mnie SMC tez glosno cyka, jakby ktos gwozdzie nawrzucal. Choc wiekszosc tak brzmi z tego co slyszalem.
No to musze sciagnac pokrywe i sprawdzic czy rolka popychacza jest podrapana

dla zainteresowanych:
[url]http://www.supermotojunkie.com/showthread.php?99207-690-smc-rocker-arm-and-bearing-problems-..../page2[/url]

Huska 701 '17

25

W głowicy SMC jest tyle luźnych rzeczy, że dziwne byłoby gdyby silnik chodził bezgłośnie.
Dźwigienki zaworowe mają luzy poprzeczne, rolki dźwigienek to samo.
Ramię autodeco lata na wszystkie strony.
Ten silnik musi dźwięczeć.

0,654l SMC AKR

26

amerykance profilaktycznie wymieniaja te popychacze, teraz jak ogladalem te rolki to tez mialem lekko podrapane ale mechanik ktm mowil zeby sie nie przejmowac... no coz zobaczymy

Wgrywam mapki do KTM'ów
tel: 797 237 537

27

Dziwna sprawa z tymi rolkami.Może problem leży z dopasowaniem danej rolki do wałka.Obserwując zdjęcia można zauważyć zużycie tych rolek lecz każde zdjęcie ukazuje różnego rodzaju rysy,wżery.Może nie dopilnowano zbytnio tego elementu i został on zrobiony zbyt miękkiego materiału.Jeśli rolka nie pracuje na całej szerokości krzywki?.Tak jak by rolka była delikatnie skoszona i pracowała na małej powierzchni.A może góra słabo smarowana?

28 Ostatnio edytowany przez cross (2012-01-26 00:15:41)

i dlatego wole dohc o wiele prostrze w konstrukcji i mniej mozliwosci zjebania sie. a ta rolka musi byz z miekszego materialu niz sam walek rozrzadu ... chyba lepiej wymienic  popychacz niz cały wałek ;)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

29

Słuszną uwagę Kemot zauwazył...coś w tym moze byc! moze jakas wada fabryczna, lub nie dopracowanie szczegółów...  A ja mam jeszcze takie pytanko, czy SMC jest dwu-osobowy, chodzi mi o homolgacje? i ile ma gwarancji jak sie nówke kupi, bo tych rzeczy sie nie moge, jeszcze nigdzie doczytac :)

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

30

Dwuosobowy. Dwa lata gwarancji.