miałem rozwalone więzadło krzyżowe (ACL) i pękniętą łękotkę
napiszę do kolegi, opis operacji zamieszczę tu:
"Z cięcia prostego na wysokości Pes anserinus, po wypreparowaniu striperem pobrano ścięgno mięśnia półścięgnistego, oczyszczona, złożono potrójnie, ubrano w Endobutton i obszyto. Pod kontrolą artroskopu i użyciu celowników opracowano kanał udowy i piszczelowy wiertłem o średnicy 7.0mm. Pod kontrolą artroskopu wprowadzono przeszczep w kanały i w części udowej zablokowano Endobutton'em i dodatkowo kołkiem kostnym, a w części piszczelowej śrubą interferencyjną Biosure. Autograft śródstawowo i śródkanałowo ostrzyknięto autogenicznymi czynnikami wzrostu. Stwierdzono prawidłowe ułożenie przeszczepu podczas ruchu zgięcia i wyprostu stawu kolanowego oraz prawidłowe napięcie. Dreny, szwy warstwowe, opatrunek."
Rehabilitacja:
czas 4 miesiące. 3 tygodnie chodzenia o kulach. przez pierwszy okres rehabilitacji ćwiczenia wzmacniające mięśnie uda oraz łydki, następnie ćwiczenia nad wyprostem i zgięciem kolana oraz w dalszym ciągu ćwiczenia mięśni stabilizujących kolano. mnóstwo było w tym różnorodnych ćwiczeń, wszystkich nie pamiętam. tka to trwało przez prawie 4 miesiące tylko wiadomo im dłużej trwała rehabilitacja tym ćwiczenia były trudniejsze.
również na XT wykończyłem kolano ;)
Kula daje fula :D
http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw