1

Temat: Amortyzator skrętu KTM 690 SMC R

Panowie, krótkie pytanie. Zaniepokoił mnie post który dzisiaj przeglądałem odnośnie byłego sprzęta Mańka - 690 SMC. Napisane tam było że amorek skrętu w SMC potrzebny jest jak paliwo. Pytanie zatem do użytkowników tego modelu jakie są ich doświadczenia. Czy shimmy w tym modelu jest tak powszechne? Planuję zakup tegorocznego modelu 690 SMC R - który poza kilkoma gratami z Power Parts prawdopodobniej geometrią nie rożni się wcale od 690 SMC. W postach które czytałem napisane było również iż problem mógł dotyczyć ustawienia zawiasów. Pytanie zatem jak to w końcu jest z prowadzeniem tego modelu i problemem shimmy?
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam serdecznie.

2

Odp: Amortyzator skrętu KTM 690 SMC R

szczerze, to jakiegos wiekszego problemu z shimmy nie mialem...
wczensiej smigalem na DRZ400 SM i powyzej 120km/h wpadalo w shimme. ( w tym przypadku na 99% winna byla opona)

Na SMC latam po miescie jak i trase 80km z predkoscia 140-150km/h. Przy wyzszej predkosci SMC wydaje sie byc malo stabilne i kierownica powoli wpada w lekkie drgania.

Kumplowi plynie caly kontener z amortyzatorami skretu do cross i enduro, takze bede mial dostep niedlugo :)
Ja sobie zaloze dla swietego spokoju.

Huska 701 '17

3

Może rzeczywiście warto założyć dla spokoju. Bardzo dziekuję

4 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-01-19 13:55:40)

A kogo ja widzę :)

Prelude, amorek to bardziej "dmuchanie na zimne" jeśli ktoś zamiast kupy siana na dodatki Power Parts wyda kasę na amorek... to zdecydowanie będzie to bardziej opłacalny wydatek. Amortyzator skrętu to nie jest "gadzet" a daję wszystkim słowo iż odwdzięczy się przy codziennej jeździe. Chyba że ktoś całe życie tempem "paradnym" będzie się poruszał.

Jeśli masz do wybory - kupić kilka bezsensownych alu czy carbon dodatków... to chyba lepiej spożytkować tą kasę na amorek skrętu. Dziwi mnie zawsze postawa, że bez wahania ktoś wydaje 2 tysie na dodatki a gdy ma wydać tyle na amorek to jest z tego wielka rozkmina.
Może mało ludzi zdaje sobie sprawę... czym to się je i kiedy się przydaje w codziennym zapier...
To moje zdanie :)

Tak naprawdę może się tu wypowiedzieć i 100 osób i każda powie że jest ok, nic niepokojącego nie dostrzegają.
Ale... czy to oznacza że zawsze i przy każdej prędkości przelecisz na pełnej piździe w złożeniu i bez konsekwencji np. przez rondo Jazdy Polskiej (Armii Ludowej-Waryńskiego) Nie ma chyba drugiego takiego miejsca z większymi dziurami i koleinami.

Prelude, na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć. :D

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

5

swoja droga, az dziwne ze te amory skretu tak sie cenia. Za taki podstawowy do SM trzeba wydac z 1500zl....

Huska 701 '17

6

To zależy jak na to patrzysz :D
jeśli dwa kawałki carbon czy alu badziewia kosztują po 300/400 złotych (i nikt się temu nie dziwi) to przy tych kwotach... czym jest jednorazowy wydatek na amor skrętu który chroni twoją cenną dupę. ???

CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /

7

Dziękuję Sebo, rozwiałeś moje wątpliwości -  a szykowałem już w pierwszej kolejności kasę na komin Akrapa, wygląda  na to że są ważniejsze wydatki.
Pozdrawiam i do zobaczenia wiosną!

8

PRELUDE2000 napisał/a:

a szykowałem już w pierwszej kolejności kasę na komin Akrapa

Akrap tez odgrywa wazna role w kwestiach bezpieczenstwa. Jak cie nie slychac to cie nie widac... niestety... bez glosnego wydechu w miejskiej dzungli ciezko sie przebic. IMO jeszcze wazniejsze niz amor, bo ktos tobie moze zrobic kuku...
Poprostu odpusc power partsy narazie.

Huska 701 '17

9

fistach napisał/a:

Akrap tez odgrywa wazna role w kwestiach bezpieczenstwa

Wiem do czego zmierzasz, wcześniej w 690 Duke miałem pełnego Akrapa ONLY FOR RACE i jak leciałem przez tunel Wisłostradą to reakcja kierowców była jakby puszczali karetkę :) było wiele radości.

10

dukeSebo napisał/a:

... czym jest jednorazowy wydatek na amor skrętu który chroni twoją cenną dupę. ???

Nie taki jednorazowy, bo wymaga regularnego serwisowania, o czym większość użytkowników zdaje się nie wiedzieć.

http://www.bikepics.com/members/cichy929/
CRF 490 sumo & CRF 250 MX

11 Ostatnio edytowany przez PRELUDE2000 (2012-01-19 15:57:16)

cichy napisał/a:

Nie taki jednorazowy, bo wymaga regularnego serwisowania, o czym większość użytkowników zdaje się nie wiedzieć

A z jaką częstotliwością  się go serwisuje i jaki jest tego koszt? Oczywiście rozumiem że w zależności od zaleceń producenta i modelu, ale chodzi mi o jakieś ogólne zalecenia.

12 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-01-19 16:30:44)

cichy napisał/a:
dukeSebo napisał/a:

... czym jest jednorazowy wydatek na amor skrętu który chroni twoją cenną dupę. ???

Nie taki jednorazowy, bo wymaga regularnego serwisowania, o czym większość użytkowników zdaje się nie wiedzieć.

Z tym regularnym to bym nie demonizował... wymiana kilku oringów i strzykawka oleju raz na kilka lat, to chyba nic spędzającego sen z powiek. ;)

Instrukcja straszy raz na dwa lata zgłoś się do najbliższego autoryzowanego serwisu Scota.
Oczywiście nikogo nie namawiam do olania zaleceń producenta ale straszenie ludzi serwisem i zniechęcenie do zakupu amortyzatora... ma chyba poważniejsze konsekwencje, niż spóźnienie się z okresowym przeglądem i zrobieniem go po 3 latach. ;)

P.s. Cichy, nie strasz ludzi. ;)

Cichy lubi w tematach technicznych zawsze dorzucić kilka groszy. :D

Tu sobie poczytaj Prelude.

[url]http://forum.supermoto.pl/topic18810-serwis-amortyzator-skretu.html[/url]

13

dukeSebo napisał/a:

Tu sobie poczytaj Prelude.
[url]http://forum.supermoto.pl/topic18810-se[/url] … kretu.html

Dziękuję :)

14

[url]http://natra.dirtrider.net/backup/damper.htm[/url]

Myślę że serwis amorka nie jest aż tak trudny. Nie trzeba mieć wybitnych zdolności mechanicznych... wystarczy dokładność i precyzja.

15

Rzeczywiście nie wygląda to na skomplikowaną operację.