1

Temat: jak rozpoznać wersję

witam, pytanko odnosnie wersji mojej Husqi 610 sms rok prod 2000

jak poznac czy to wersja z pompą oleju czy bez? motor posiada filtr oleju i jest to wersja z samym elektrycznym rozrusznikiem bez kopa

i czy jest jakas różnica w rodzaju oleju z pompą/bez

2

Odp: jak rozpoznać wersję

jesli ma filtr oleju to pompa tez jest, , z tego co widze na miniaturce zdjecia masz taki silnik jak mialem w swojej, na deklu od strony sprzegła masz dwa srebrne dekielki, pod jednym jest filtr oleju, pod drugim pompa.       a roznica modelu z pompa i bez jest taka ze wersja bez pompy wymaga duzo czestszych wymian oleju.

525 EXC

3

Ja mam wersj na kopajsie i bez filtra oleju, nie wiem czy dobrze rozumiem ale to czy jest czy nie ma pompy to umownie chyba , bo mimo tego ze filtra brak, to moja huska posiada pompke oleju, tylko z taka różnica, ze wersja z filtrem pompuje na głowice, a bez na doł korby (tak jest u mnie).

4

Te z rozrusznikiem zawsze mają pompę. Te z kopką po lewej i bez rozrusznika mają pompę od '98, ale z racji częstych przekładek i błędów w dokumentacji lepiej weryfikować. Te z pompą po prawej stronie silnika mają taki dekielek mocowany na 2 śruby z którego wychodzi przewód do podstawy cylindra. Te bez pompy mają tam dużą śrubę wkręconą bezpośrednio w karter.
Te silniki dosyć mocno różnią się od siebie jeśli chodzi o dół. Kartery, wały, korby są inne. Nie wiem jak z koszem sprzęgła, skrzynia prawdopodobnie taka sama.
Silniki z rozrusznikiem to już zupelnie inna bajka i chyba tylko tłok i głowicę po drobnych modyfikacjach da się zastosować w "bezrozrusznikowych" (ale w drugą strone już gorzej jeśli chodzi o głowicę). W nich dosyć często lecą sprężyny na koszu sprzęgła, no i korby, choć dużo rzadziej niż w tych drugich silnikach. Modele z rozrusznikiem były produkowane obok "zwykłych" jakoś w okolicy lat 98-2000.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...