1

Temat: Jaki pierwszy motor? Prosze o pomoc.

Witam.

Dopiero co odebralem prawko, takze doswiadczenie z motycyklami minimalne.
Chcialbym zebyscie mi pomogli dobrac cos, na czym bede mogl zaczac  bezpiczna jazde.
Nie chce na poczatek wydawac zbyt duzo...max 7000 zl.

Moje dwa typy to:
- MZ 125
- KTM LC2 125 SM

Czy ta pojemnosc nie za mala na poczatek? Mam 183 cm,78 kg.
Ktory z tych motorów lepszy na poczatek?
Dzieki za pomoc.
Kuba

2

Odp: Jaki pierwszy motor? Prosze o pomoc.

Z tą pojemnością to troszkę chyba przesadziłeś:)
Skoro zrobiłeś właśnie prawo jazdy to na pewno jeździłeś już 250ccm.
Więc dlaczego właśnie chcesz malutkie 125ccm?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

Ale może kolega zrobił A1 ??

4

Kolega ma 25 lat, więc wnioskuję że ma kategorię A hehe

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

;]
Dokladnie kategorie A.
Czyli jednak 125 ccm to za malo na poczatek...
Wiec jaka poj. na start? Chcialbym sie nauczyc dobrze jezdzic od podstaw, a nie walczyc z moca.
Moze macie jakies typy na SM w 250 ccm. Pamietajcie jednak ze moj skromny budzet to okolo 7000 zl.
Dzieki za pomoc.

6

XT 600, TT 600, DR 650 można je tanio dostać, niektóre już na małych kołach. Poza tym dużo używanych klamotów jest do nich. Pewnie że to żadne typy do lansowania, ale do nauki-jak najbardziej.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

ja zaczynam od 640 i nie narzekam z wyborem.....

http://p0lish.wordpress.com

8

p0lish napisał/a:

ja zaczynam od 640 i nie narzekam z wyborem.....

No ale nie za 7 koła?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

9

Ja na swojej 125 z p0lish'em i jeszcze jednym endurakiem sobie rade dawałem :-D A jak chce zacząc od 125 w 2T to wydaje mi sie ze dobrze, ma to lepszego kopa od przykładowej CBF 250 4T ktorą sie smiga po placu manewrowym. Masa pierdzika jest niewielka a nauczyć sie mozna bardzo wiele np. atomowe starty lub cos z mechaniki. A jak to ogarnie całkowicie to moze sobie sprzedac i kupic cos innego za miesiąc, dwa, pół roku. Chyba ze jakas DRZ 400 ale to juz musisz przynajmniej 3, 4 tys dołożyć.

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

10 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2012-01-07 12:51:28)

delete

motoslide.com

11

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!

Czyli uwazacie ze 125 za malo, a jesli juz to 2t?
Kolega ktory polecil mi 600 na poczatek...troche mnie ta pojemnosc przeraza...nie chcialbym sie zabierac za jazde od d..y strony.

W zwiazku z tym ze mam ograniczony budzet, moze najlepszym wyjsciem jest kupic DR350 i dokupic male kola?

Chce pojezdzic na czyms mniejszym sezon, a pozniej to juz cos docelowego.
Dzieki za pomoc.

12

Ja nie dlatego że chcę się Ciebie pozbyć. Uważam że 2T 125 wymaga większej wprawy. Te 600 o których pisałem to łagodne sprzęty. Oddają moc liniowo ( ok. 40-45 KM) i łatwo się na nich jedzie. Poza tym Twoje wymiary pozwolą Tobie wygodnie na nich jeździć. DR 350 to bardzo dobry wybór (zapomniałem o niej trochę) szczególnie jeśli idzie o jazdę w terenie i w mieście,  podczas weekendowych wycieczek może się dość szybko znudzić na asfalcie.IMO
P.S. Dlaczego od dupy strony? Kurs ukończony i prawo jazdy chyba masz?

13 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2012-01-07 12:54:41)

delete

motoslide.com

14

Dlaczego od dupy...tak mi sie powiedzialo...troche czasu musialo minac zanim doroslem do motorow. Rozsmieszali mnie po prostu moi znajomi dla ktorych przekladnikiem umiejetnosci byla czesto pojemnosc motoru na ktorym jezdzili. A technika jazdy byla czesto mizerna.

Jeszcze raz dzieki za rady. Skupie sie chyba na DR350, poszukam jakieis dobrej u nas, a moze sciagne zza granicy.

Jeszcze jedno jaki jest przykladowy koszt opon do SM do takiego modelu?

15 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2012-01-07 12:54:35)

delete

motoslide.com