1

Temat: częsta wymiana oleju w singlach - z czego wynika

Zawsze mnie to ciekawiło, dlaczego w crossach/singlach trzeba tak często zmieniać olej.

Z czego to wynika ??

Zakładam, że jakieś supermoto o pojemności 450 ma 60 koni, to daje 130 koni z litra

Dla porównania taki przykładowy wyczynowy ścig ma pojemność 600 i 130 koni - co daje 216 koni z litra (35 koni na cylinder ale o pojemności 150cc)

W szlifierkach olej zmienia się co 6 tys km lub co rok. Natomiast z tego co tutaj czytam, w SM musiałbym zmieniać olej w maszynie 2 razy w miesiącu, bo w tygodniu robię około 100km na same dojazdy do roboty...

Czy nie jest to lekką przesadą ? Z czego wynika ta zużywalność oleju w wyczynowych singlach ?

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

2 Ostatnio edytowany przez moto (2011-12-14 10:28:11)

Odp: częsta wymiana oleju w singlach - z czego wynika

Jest go mało (0.5 do 1litr) wiec szybko traci swoje właściwości; pod wpływem temperatury oraz zanieczyszczeń (ścierające sie części silnika). Przynajmniej tak mi sie wydaje :D

Na szczęście trawa to 30 minut bo tak sa skonstruowane żeby byl łatwy/szybki dostęp.

Nie wyczynowy singiel np; mój ktm 690 smc, ma więcej oleju i jeździ bez serwisu 6tys km :D

3

moto napisał/a:

Jest go mało (0.5 do 1litr) wiec szybko traci swoje właściwości; pod wpływem temperatury oraz zanieczyszczeń (ścierające sie części silnika). Przynajmniej tak mi sie wydaje :D

Na szczęście trawa to 30 minut bo tak sa skonstruowane żeby byl łatwy/szybki dostęp.

Nie wyczynowy singiel np; mój ktm 690 smc, ma więcej oleju i jeździ bez serwisu 6tys km :D

siemano! mam 690 sm 2007 napisz mi coile mam zmieniac ten olej..? kupilem 2mies temu i nie mam pojecia pozdro 600
london HOONIGAN

4

W tych rocznikach olej z filtrami co 5 tyś. km

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

5

tłok nie wie czy czy lata np. w 1000 czteropaku czy w 250 singlu,  wałem może bardziej łomocze, częsta wymiana oleju w wyczynie wynika z małej ilości głównie, olej szybciej traci właściwości - rwą się wiązania, w WR450 1 litr książkowo co 1000km, ja zmieniam co ok 600 -sama radość i pewność że silnik ma co trzeba a kieszeni nie urywa,  + zabieg trwa 10 minut

6 Ostatnio edytowany przez Fikoł (2011-12-15 00:13:59)

no u mnie w wr-450 olej przy 600km zaczyna ciemny się robić a w tym modelu wałki rozrządu spoczywają na odlewie głowicy więc jeśli słabe będzie smarowanie i się zatrze to głowica do wymiany :) przejechane 700km. Stówkę jeszcze zrobie i rozbieram silnik (wymiana łożysk balansera). PW podobno kiepsko działa więc tutaj zapytam się Ciebie hanskloss - czy wymieniałeś już łożyska na balanserze ? Jeśli tak to czy szukałeś zamienników czy z aso brałeś ?

7

Zawsze jest coś kosztem czegoś... ja i hanskloss lubimy częste zmienianie oleju. zmieniam co 400/500 km. :)
Wymiana twa 10 min. z przerwą na papierosa ;)
Już się nie mogę doczekać kiedy znów będę mógł tak często zmieniać olej... nie wiem jak zniosę zimę, co ja będę zlewał i co nalewał. Z przyzwyczajenia nalewając wodę na herbatę... odliczam równe miarki ;)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

8 Ostatnio edytowany przez hanskloss (2011-12-15 13:09:58)

dukeSebo, mamy podobne podejście do ceremonii zmiany oleju, dobrze jest też zastosować odpowiedni podkład muzyczny co podkreśla wagę czynności ;)
Fikoł, ja mam 4500 przebiegu i bezstresowo, silnika nie rozpoławiałem, wymieniałem tylko tłok i wałek pompki wody z uszczelniaczami, kupuj oryginalne to nie będziesz się martwił czy dobrze zrobiłeś a spokój ducha jest bezcenny,  nie słyszałem o problemmach z łożyskami balansera, słyszałem o luźnym spasowaniu końcówki wałka pompy wody z wałkiem balansera ale na to jest patent, moja WR jest 2007 alu rama i silnik przeszedł kilka zmian względem poprzednich lat, Ty masz stalową czy alu?

9 Ostatnio edytowany przez Fikoł (2011-12-15 18:29:21)

Jak miałem wyjęty silnik to sprawdzałem i wałek miał już mały luz na łożysku od strony pompy wody.
a co to za patent na ten luz wałka ? Stalowa rama 2004r.
Ps napisz na PW żeby już offa nie robić ;)

10

hmm w sumie, to dajel dość często :-) daje 4L na 2000km :P ale tragedii nie ma :-)

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450