1

Temat: DRZ 400 SM a buty offroad ;)

Hejo, żeby za bardzo nie robić bałaganu i nie spamować pomyślałem ze upieke dwie pieczenie przy jednym ogniu - ładnie się przywitam i napiszę co mnie ostatnio gnębi może ktoś będzie potrafił pomóc ;-)

Tak więc, witam wszystkich, mam na imię Arek, jestem z Gorzowa Wlkp. i od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem w/w moto i prawa jazdy kat. A. Jak nie trudno się domyślić jest to mój pierwszy moto i dopiero zaczynam swoją przygodę z dwoma kółkami, bakcyla złapałem od szwagra który moto jeździ od 12 lat ;-)

No ale do rzeczy.. Powoli jestem na etapie kompletowania stroju do moto bo chociaż specjalnie stary nie jestem (24 lata) to do tematu staram się podejść z głową i zamiast jeździć w kasku za 2 stówy, bojówkach i traperach wolę sobie nieco odłożyć i należycie się zabezpieczyć - moto może i demonem szybkości nie jest ale staram się je traktować z należytym szacunkiem i respektem bo chociaż staż marny to była okazja żeby się przekonać, że to czego uczą na kursach a to czego uczy życie na trasie choćby nie wiem jak krótkiej to dwie zupełnie inne rzeczy ;)

Kupiłem ostatnio buty - Axo Boxer, wcześniej jak wspomniałem jeździłem w najzwyklejszych timberlandach i chociaż jeździ się wygodnie to niestety ochrona - zerowa.
Niestety nie miałem za bardzo wcześniej okazji butów potestować i powiem szczerze, że gdy je założyłem żeby się kawałek przejechać to włos mi się na głowie zjeżył.. To że są sztywne to jeszcze pół biedy - rozumiem że but się musi ułożyć, potrzebuje czasu żeby trochę popracować ALE - kompletnie mi nie idzie w nich operowanie skrzynią biegów.. Żeby wbić wyższy bieg musze naprawdę odwalić iście alpejską kombinacje, zdarzyło się nie raz, że wbijałem luz zamiast dwójki albo pomimo 2,3 krotnych starań dalej jechałem na tym samym biegu. Przyzwyczaiłem się do trzymania buta pod/nad dźwignią skrzyni biegów zaś w tych butach w tym konkretnym motocyklu nie jestem nawet w stanie wcisnąć tam choćby palca - chyba że przysunę się znacznie do zbiornika i ułożę stopę niemal pionowo. Kompletnie nie mam pomyslu jak sobie poradzić w takiej sytuacji - czy jest na to jakiś sposób/patent? Istnieje możliwość zmiany wysokości czy odległości samej wajchy skrzyni biegów w stosunku do podnóżka? Niestety nie stać mnie na buty Sidi Crossfire gdzie każda część wydaje się pracować.. Trochę mnie to zdemotywowało bo na dzień dzisiejszy słabo sobie wyobrażam jazdę w tych butach i martwi mnie, że wydałem 4-5 stów na coś co wydaję się powodować więcej problemów i stresu w jeździe aniżeli poprawiać bezpieczeństwo.. Jakieś pomysły?

2

Odp: DRZ 400 SM a buty offroad ;)

Mam takie samo Axo już dwa sezony i też miałe problem . U mnie wystarczyło podnieść dzwignie zmiany biegów .

motoslide.com

3

Cześć. Co prawda mamy tu specjalny dział zwany PRZYWITALNIĄ, ale nie chce mi się już po raz kolejny o tym wspominać ;-)).
Musisz się przyzwyczaić ale najpierw spróbuj wyregulować dźwignię zmiany biegów. odkręć śrubkę zabezpieczającą, zdejmij wajchę zmiany biegów i załóż ją o ząbek wyżej. Będziesz miał więcej miejsca pod dźwignią, ale do redukcji będziesz musiał podnosić całą stopę z podnóżka.
Dasz radę.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

Dźwignia powinna być ustawiona na wysokości podnóżka, bądź odrobinę wyżej. Też nie mogłem się przyzwyczaić, kilka jazd i biegi same wchodzą.

5

Okej, spróbuje ogarnąć temat, dzięki bardzo za odpowiedzi, już mi się to forum podoba i cieszę się, że pierwszy wybór padł na supermoto właśnie ;-) Przywitalnie widziałem ale nie chciałem za bardzo spamować tam się witając a potem tutaj pisać o problemie zamiast wszystko zawrzeć w jednym poście. Niemniej jeszcze raz przepraszam za kłopot i dzięki za podpowiedź ;-)

6

fillord napisał/a:

Dźwignia powinna być ustawiona na wysokości podnóżka

powinna to być tak , żeby było wygodnie , a jeśli nie może buta tam wsadzić to co mu po jakiś "ksiązkowych radach"

motoslide.com

7 Ostatnio edytowany przez babel (2011-12-12 21:02:08)

Przyzwyczaisz się - ja wprawdzie mam jakieś Alpinki - jak chcesz to ci pyknę fotkę jak mam dźwignie w swoim DRZ cie
Bartesm jak nikt może potwierdzić co dają takie buty po ostatnim lataniu :)

8

babel napisał/a:

Bartesm jak nikt może potwierdzić co dają takie buty po ostatnim lataniu :)

Masz 100% racje , te buty uratowały mi nogi juz kilka razy przed poważnymi skutkami gleb .
Wczoraj gdyby nie buty napewno moja prawa kostka razem ze stopą była by w kiepskim stanie .
W Warszawie na rundzie Gymkhany też buty uratowały mi kostke i sródstopie chociaż i tak miałem obolałą noge wted , ale co by dopiero było gdybym jechał w jakiś szmaciankach .

motoslide.com

9

No toteż właśnie ;-) Na razie obyło się bez większych gleb, tylko pojedyncze głupie sprawy w stylu nieco piachu i zbyt mocno wciśnięty przedni hamulec, koło się uśliznęło i mi się moto na noge przewalił jak fiknąłem na bok, kostkę tylko lekko poobcierałem ale sytuacje są różne a nogi tylko dwie w dodatku obie potrzebne ;)

Babel - Jeśli to nie problem to pewnie - bardzo chętnie zobacze jak to u Ciebie wygląda jak będziesz miał chwilę czasu to fotą nie pogardze ;-)

10

Dobra jutro zrobię fotkę

11

jako byly posiadac Axo boxerow, moge potwierdzic twoje zmartwienia, na poczatku but jest zupelnie jak gips, zero czucia, jednym slowem nic. [url]http://www.youtube.com/watch?v=3HkfCaDGiCs[/url] ja zrobilem cos na styl tego goscia i buty zaczely jako tako sie sprawowac, nie zniechecaj sie do nich bo to naprawde dobre buty, mi trzymaly 3 lata katowania w terenie, teraz moj kolega w nich lata i nadal okej. troche wiary i wszystko powinno byc ok

12 Ostatnio edytowany przez figiel (2011-12-13 00:48:38)

mi patałach furą tzn. oponą najechał na małe palce jak bym w klapkach jechał to by pewnie zajebiście bolało, kiedyś przestawiłem dźwignię to biegi jakoś z dupy wchodziły i musiałem powrócić do ustawienia "seryjnego", przy tej temp to ciężko buty rozjeździć, chodź po domu ile wlezie ! , a do biegów da radę się przyzwyczaić

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

13

Masz tak jak mam ustawione - ale ja latam off i lubię mieć możliwość szybkiej redukcji - dlatego dźwignia jest na równo ze stopką.
Kombinowałem ją podnosić ale mi nie pasowało - pewnie jak kto się przyzwyczai

http://p1.bikepics.com/2011%5C12%5C13%5Cbikepics-2315741-full.jpg

14

Ja mam OXTARY I  to samo torba i jeżdze w starych ścigantowych

15

A ja to mam odwrotnie - jak czasami na myjkę jadę np w adidaskach to jakoś źle mi się jeździ - kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem. Nie wyobrażam sobie latania po "krzakach" w inny butach jak endurowe (mam Alpinki tech 4)