Siemanko ! Nie spodziewałem się ,że kiedyś na tym forum padną pytania o takiej tematyce , jestem w stanie nieco pomóc gdyż interesuję się nagłośnieniem i budową kolumn juz od kilku lat... mam za sobą trochę własnych udanych konstrukcji ...no to lecimy
achozen napisał/a:Witam! Mam sprawe tego rodzaju że dostałem w 'prezencie' 2 głosniki alpine'a SPG13C2 o mocy 200W. Teraz moje pytanie, nie znam się za bardzo na tych watach itd, ktoś może mi doradzić, powiedzieć jakie radyjko by uciągnęło te dwa głośniczki?
Bede bardzo wdzięczny za odpowiedzi ludzi którzy się znają bo ja jestem zielony w tym temacie ;)
Z góry dziękówka!
do twoich głośniczków wystarczy zwykłe radio aczkolwiek większość głośników zagra lepiej gdy jest lepiej kontrolowana ale o tym zaraz , wymienione przez ciebie zaliczył bym raczej do "głośniczków do deski" bez obrazy oczywiście . Kabel 2,5mm>2 to lekka przesada dla wymienionych głośniczków ale lepiej niech prąd ma odpowiedni przepływ niż ubogi więc lepiej dodać te pare zł i być spokojnym o "przepustowość" kabla ale te 2.5mm to zdecydowanie za wiele na te pierdzidła wystarczy 1/1.5mm>2 .
sabek_d napisał/a:50w rms czyli zwykle radyjko będzie ok zasada jest taka żeby głośniki miały 2x więcej niż radio/wzmacniacz, wtedy jest najlepsza sprawność
aby sprawdzić ile naprawdę mają głośniki tzeba by je przemierzyć i po tym dopiero otrzymamy realne cyferki bo to co wypisują producenci na opakowaniach sprawdza się chyba w 2% hehe ,nastepnie dobrać do tego napędzik ale to co piszesz ,że głośnik ma być 2 razy mocniejszy niż radio/wzmacniacz to niezła brednia nie wiem gdzie się tego nauczyłeś lub przeczytałeś ale jest raczej odwrotnie aby głośnik w pełni wysterować i aby nie grał "prostokątami" a przede wszystkim był kontrolowany i co za tym idzie ładnie brzmiał potrzeba nieco więcej mocy niż moc rms głośnika o czym z reszta jak widzę napomniał nieco Misa ; )
Jery jakiego masz pikapa ? Wrócę z pracy to mogę ci polecić coś sprawdzonego i w miarę rozsądnych cenach , o dziwo technika idzie nieźle do przodu i są już głośniki basowe którym wystarcza zeledwie 5 L objętości obudowy aby już naprawdę ładnie basiło w aucie/domu : ) nie chwaląc się mam dwie sztuki w domu i robią naprawdę niezłą robotę przy czym nie zajmują miejsca , nieco kombinacji i pomysłowości i taka skrzynka wejdzie nawet do malucha a wtedy to już wszyscy wożeni goście mieli by niezłego gula dodam tylko ,że jedna sztuka ww. głośnika nie ma się raczej co równać do wszelkich subów w kinach domowych itp rozwiązaniach przynajmniej tych z którymi miałem do czynienia także chyba warto się pokusić tym bardziej za taką śmieszna cenę jak by co to pisz pw PZDR
[url]http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html[/url]