16

Odp: problem z odpalaniem Husqvarna SM570R

tegma napisał/a:

Na moje oko masz spalony cewko moduł. Jak to sprawdzić słowiańskim sposobem ??

wykęć swiecę i kop maszyne, zobacz jaka jest iskra- musi być mocna. ( zapamiętaj jaka była :) )
podnies motocykl na stojaku i zawołaj tate, mame, brata i każ kręcic kołem tak jak byś próbował odpalić na pych. jak iskra będzie większa od tej z kopajki to masz walniety moduł.

Huski maja to do siebie, że często pali im się moduł/ cewkomodu.

A dlaczego tak jest, że jak krecisz kołem to iskra lepsza? Pytam z czystej ciekawosci :)

LC4 Supermoto - hurtownia frajdy i problemów technicznych

17

modulu jeszcze nie sprawdzalem bo siedze sam w garazu .

Wymienilem swiece , iglica ustawiona max na dol (wczesniej zle patrzylem , bylo ustawione max na gore), po kilku kopach motor odpalil , kopcil na bialo i smierdzi paliwem z tlumika + strzela w wydech . Przed tym zabiegiem z iglica bylo praktycznie tak samo , motor pochodzil i dalej nie odpala na cieplym , doslownie 20sek po zgaszeniu go przyciskiem juz nie odpala , ale kopka chodzi ciezej i czasami odbija , tak jak by chcial zalapc .

Zalatwilem tez drugi gaznik , niestety tez zasrane dellorto , model phm38 , z ktm lc4 600 , jeszcze go nie wkladalem , mialem nadzieje ze cos z tym zadzialam ale nic z tego :/ gdzie moge mu zmniejszyc dawne paliwa (oprocz iglicy oczywsice ) ?

I kolejne pytanie , jak sprawdzic zaworek iglicowy ?

dzieki  ;)

18

tak jak obiecałem
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/823/del1p.jpg/]http://img823.imageshack.us/img823/9169/del1p.jpg[/url]
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/849/del2.jpg/]http://img849.imageshack.us/img849/9311/del2.jpg[/url]

SM570R była a teraz???

19

wsadzilem ten drugi gaznik po tym jak go wyczyscilem i pizda , to samo co bylo , tyle ze motor mniej kopcil , pochodzil chwile , zgasilem , odpalil , pochodzil jeszcze chwile i juz nie odpalil nawet po ostrym napier.. w kopke . Kolega od ktorego wzialem ten gaznik mowil ze jego ktm normlanie na tym chodzil , i nie dzialo sie nic zlego .

20 Ostatnio edytowany przez Adrian900rr (2011-08-31 17:02:01)

wlasnie sprawdzilem i iskra jest taka sama jak kopie i jak krece kolem , swieca nowa dobrana wg serwisowki . Dziwne jest dla mnie to ze nawet chwile po zgaszeniu jak sie troche zagrzeje motor juz nie odpala ale mam wrazenie ze chce zalapc , kopka odbija i slychac dzwiek lekki z wydechu . Kolejna dzwina rzecz to ze zimny na ssaniu nie odpali za nic , pali tylko bez ssania . Macie moze jeszcze jakies pomysly ?

21

a jak wygląda świeca po tym jak próbujesz go zapalić na ciepłym silniku ? powinno ją zalewać i śmierdzieć z wydechu benzyną - może od temperatury puchnie przewód lub jakaś uszczelka (kranik, gaźnik) i przestaje dostawać paliwa ?

22

swieca po tym jak probuje odpalic jest czarna , okopcona . Paliwo wg mnie dostaje bo przejewia ochote odpalenia ;)

23

a zawory sprawdzone ??

24

tak , luzy zaworowe ok , sprawdzone z serwisowka .

25

do zapalenia mieszanki paliwo powietrze sa potrzebne 3 rzeczy paliwo mieszanka i iskra.
z ogledzin wynika ze ma za duzo paliwa
mozna sparwdzic to w nastepujacy sposob:
1 odkrec swiece przekopaj moto
2 zakrec paliwo
3 wez strzykawke i wlej 5ml benzyny
4 wkrec swiece
5 kopaj moto az zapali
6 jak zapali odkrec paliwo
moto powinno normalnie pracowac az  do zgaszenia
jak zgasnie wroc do punktu pierwszego

SM570R była a teraz???

26

Ja bym dał iglicę na środek i sprawdził poziom paliwa w komorze pływakowej. Ale w sumie niech się ktoś wypowie kto zna ten gaźnik bo ja takiego na oczy nie widziałem ;)