Odp: Przeciwskret
Nie wiem czy wy serio piszecie czy sobie jaja robicie :P
Na tym forum 3/4 wypowiedzi nie jest serio :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Przeciwskret
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem czy wy serio piszecie czy sobie jaja robicie :P
Na tym forum 3/4 wypowiedzi nie jest serio :D
nistety panowie kazdy powie ze przeciwskretem sie lepiej skreca i szybciej mozna sie na kolano zlozyc.a ktos kto pisze ze to jaja niestety nie wie co to wogole jest przeciwskret dlatego zabiera niepotrzebnie miejsce na posty.nie wierze ze gdyby ktos kto o tym slyszal nie sprobowal nigdy tego.niech kazdy sobie popchnie kierownice w prawa strone a zobaczy ze moto sklada sie odrazu w lewy zakret.
pedrosa jaja to już się zaczęły od posta crossa :D a i myślę ,że wszyscy co robią z tego tematu jaja dobrze wiedzą na czym przeciwskręt polega ;)
Muszę się przyznać, że jak zobaczyłem ten temat to pierwsza myśl to, to że przeciwskręt wykonujemy tylko przy slajdzie.
Dopiero jak zobaczyłem filmik od rafhie to się mocno zdziwiłem.
Jestem w szoku bo jeżdżę motocyklami od ponad 20 lat i nigdy o tym nie słyszałem. Do dzisiaj, gdy oblukałem jak pokonuję zakręty, nawet sobie nie zdawałem sprawy, że tą technikę stosuję podświadomie. To jednak prawda, że człowiek się uczy całe życie :)
A gdzie i kiedy robiliście prawko? Idźcie po zwrot kasy!
dlatego .... " a bez tego sie da ??"
chłopaki robili jeszcze prawko na WSK 175 labo MZ 150 a jak wiadomo przeciwskręt wymyślili amerykańscy naukowcy. państwa bloku wschodniego w okresie zimnej wojny nie mogły kupować patentów z zachodu a skopiować się nie udało...
ja późno bo 1998 :), ale zdawałem na jakimś nowiutkim ENDURO!!!! na Bema.
Przeciwskret robicie caly czas jezdzac, i to nieswiadomie.
Poedzcie sobie powiedzmy 20 km/k i skreccie kiere w od razumax w lewo lub prawo. Gleba murowana.
Rzecz w tym ze na pewnych kursach na A uswiadamiaja o przeciwskrecie kursantow a na niektorych nie ;)
Czy tego chcecie czy nie i tak robicie przeciwskret.
Tyle w temacie
Pamiętam jak pierwszy raz siadłem na quada ;D to się źle skończyło. Siadłem na niego, po prawej stronie miałem krzaki po lewej wolny plac:D zgadnijcie gdzie pojechałem:D oczywiście w krzaki:D ciekawe dlaczego xD bo użyłem przeciwskrętu :D nawyki z moto mi zostały:D
Zgadzam się w 100% z przedmówcą "Radziem":
a) już pochylając lekko (~2%) moto przed zakrętem (lub właśnie wchodząc w zakręt), moto jakby samo kładło się do wewnętrznej -czyli już podświadomie wyrównaliśmy kierownicę w stronę przeciwną zakrętu. Teraz jak moto próbuje się kłaść to zauważcie że każdy dopiero wtedy skręca tak jak leci zakręt... a moto samo się prostuje i łagodnie przejeżdza zakręt.
Ładnie prezentuje to pozycja żużlowca w pierwszej fazie kładzenia się w zakręt tylko my akurat już dalej prostujemy (czyt. skręcamy zgodnie z zakrętem) ;) [i nie mówię tu o prostowaniu moto przez dodanie gazu na wyjściu]
b) na prawku naprawdę rzaaaadko ktokolwiek wspomina o przeciwskręcie (może się boją, że ktoś weźmie skręt w przeciwnym kierunku za mocno do serca i poleci na krawężnik)
c) w jakiejś książce o technice jazdy widziałem zamieszczony niezły obrazek wchodzenia w zakręt : najpierw kontra w odwrotnym kierunku do zakrętu (dosłownie moment, 1/10 sek -tj.wybicie moto z pozycji prostej), w tym czasie moto próbuje się kłaść w zakręt -więc przeciwdziałamy temu skręcając kiere w stronę zakrętu (a moto bez dodania gazu próbuje się postawić do poz. pionowej).
(mam nadzieję że więcej wniosłem niż zamotałem |) )
czy to byla ksiazka : przeciwskret - czyli jak pokonywac zakrety . ?
Idźcie chłopaki pojeździć a nie na forum siedzicie :)
czy to byla ksiazka : przeciwskret - czyli jak pokonywac zakrety . ?
-Dobre, dobre :D :P
A tak serio to schemacik naprawdę obrazowo wyjaśniał wszystko; coś ala:
-------^
\
\
,gdzie widok pokazuje ruch kierownicy od góry -pierwszy skręt kiery w odwrotnym kierunku niż zakręt (moto gwałtownie leci ku ziemi) , ale zaraz po tym skręcamy zgodnie z nim (moto samo się prostuje i mamy stabilne złożenie wykonane znacznie szybciej).
Książki... jak ktoś zaczyna to warto spojrzeć na:
-""Technika jazdy motocyklem" (Degelmann René) -choć nie polecam jeśli ktoś śmiga już rok, bo raczej stwierdzi że książka nic dla niego nie wniosła, ale...
-"Motocyklista doskonały. Wyższa szkoła jazdy" (David L. Hough ) -ta pozycja jest naprawdę szczegółowa i mogę ją polecić każdemu (nawet starym wygom).
Wiadomo, że każdy zaraz powie : piep**yć książki, lepiej zalej i w miasto, jednak książka nieźle uświadamia kierowcę co do technik, które ignorujemy, a które mogą uratować dupsko w razie "W".
Dobra -koniec teorii... Pozdr! (czyt.Gazu i Piz*a) :D
Kupcie sobie książki PRZYSPIESZENIE i PRZYSPIESZENIE 2 autor Keith Code. Traktują o szosówkach ale dobre są.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Przeciwskret
Wygenerowano w 0.044 sekund, wykonano 63 zapytań