1

Temat: Co poza motocyklem ? Początki

Witam serdecznie.
Jestem tu nowy, jednak śledzę portal już od jakiegoś czasu.
W marcu, czyli już za niecały miesiąc planuje zakupić supermoto.
Z racji niskiego doświadczenia postanowiłem wybrać Suzuki DRZ 400 SM .
    Teraz pytania:
  1. Jakich wydatków na początek (poza motocyklem) powinienem się spodziewać?
     Dodam, że posiadam Kask MX, Gogle MX, spodnie MX i kurtkę motocyklową, zbroje i rękawiczki MX.
  2. Jakich kosztów eksploatacyjnych powinienem się spodziewać.
Zamierzam jeździć motocyklem na codzień. 
Czyli używać go jako ogólny środek transportu.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

2

Odp: Co poza motocyklem ? Początki

Jak chcesz mieć AC, to przesadnie tanio na samym starcie już nie będzie... Poza tym, to opony, napęd, filtry, oliwa. Warto mieć jakieś buty motocyklowe. Spodnie MX też do jazdy miejskiej mogą do końca nie być najlepsze, bo słabo wybaczają ewentualne spotkania z asfaltem. Jak kupisz dobrą sztukę, to inwestować nie będziesz w nic poza tym co zużywa się w trakcie eksploatacji. Pewnie Kildow,Brzoza i Radek będą mogli napisać coś więcej, bo mają/miał DR-Z.

3

Na asfalt to polecam skóry!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

"1. Jakich wydatków na początek (poza motocyklem) powinienem się spodziewać?"

SM w mieście to mandaty mandaty i jeszcze raz mandaty

Husqa SM 450 R 08`, Husqa CR 250 82`,  Beta Zero 125 91`

5

Az taki hardcore w 3City z mandatami? Wydaje mi sie ze w wawie caly czas to jest polowanko ale na szybkie plastiki...

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

6

W Wawie drogówka zakupiła teraz 30 sztuk  BMW do ganiania z videorejestratorem  :D

SMR 505

7

chyba 3... Dziś rano oglądałem program, że na ten rok to nawet wyjazdy interwencyjne radiowozami będą musieli ograniczać bo kasy na paliwo nie mają.

8

aa no chyba... tu też poszukali oszczędności.... http://moto.money.pl/wiadomosci/motocykle/artykul/motocykle;bmw;na;sluzbe;w;policji,245,0,420597.html

czyli 11 a nie 30 ktoś mi jakąś bujdę wcisnął....hehe co ktoś Ci opowiada podziel przez 3 i wyjdzie prawda...

SMR 505

9

Wracając do tematu, to Szwinia Ci dobrze radzi Romio, jeśli nie masz butów to koniecznie je kup!

yamaha xt660x

10

maciejwra napisał/a:

czyli 11 a nie 30 ktoś mi jakąś bujdę wcisnął....hehe co ktoś Ci opowiada podziel przez 3 i wyjdzie prawda...

Maciej:) widzę że fan american pie:) hehe

11

A co do butów to jakie polecacie na początek? Sam bede musial sie zaopatrzyc w jakies na ten sezon.
PS W umiarkowanej cenie :)

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

12

NA butach nie oszczedzaj. A widok sruby w czyjejs kostce bardzo przyspiesza droge butow ze sklepu do Twojej moto-garderoby.

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

13

A jakieś konkretne sprawdzone modele?

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

14

Jamam sportowe Nitro NB101 i za tą cenę mogę polecić. Mam jeszcze crossowe Bull - nie pamietam modelu, ale jest tylko jeden. Nie polecam, twarde (plastikowe) niewygodne.

15

Nie polecam Alpinestars Vector. Porobiłem dziury w podeszwach po 15 minutach na torze! Trudno się było w nich przyzwyczaić do zmiany biegów, wyczucie tylnego hama = 0, wymagały długiego "przełamywania". Za te pieniądze można kupić dużo lepsze .
Najlepiej kup takie z zawiasem w stawie skokowym, jeśli nie mają wymiennych ślizgów UPEWNIJ SIĘ że można do nich kupić podeszwę. Każdy porządny szewc je Tobie wymieni.
Nie wiem ile chcesz wydać kasy, ale mój typ na następne zakupy to GAERNE SUPERMOTO, albo SIDI CROSSFIRE.

radzio napisał/a:

A co do butów to jakie polecacie na początek? Sam bede musial sie zaopatrzyc w jakies na ten sezon. PS W umiarkowanej cenie :)

W INTER MOTORS mają duże obniżki, a jeśli nie dostaniesz nic ciekawego to pod koniec marca w Berlinie na Berliner Motorrad Tages można trafić dobre okazje.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"