1

Temat: Husqvarna Te450 a SM 450

Witam.
Jestem nowy na forum i chcialbym zasiegnac porady. Chcialbym jak najszybciej przeksztalcic moje Te450 na SM. Z roznic ktore sam potrafie dostrzec widze ze SM ma 17" kola( bardzo odkrywcze) tarcze hamulcowa z przodu 320 mm nacinana tylna tarcze hamulcowa inny blotnik i inna pompe hamulca przod.
Czy jesli zaloze do siebie 17" kola tarcze z pompa + adapter pod zacisk blotnik i zebatki takie jak w SM bedzie jeszcze jakas roznica pomiedzy tymi motocyklami czy nie. Zastanawia mnie fakt ze SM ma inne przelozenia. Czy bierze sie to z innej skrzyni biegow czy cala roznice powoduja inne zebatki?
Jesli ktos ma jakies sugestie prosze piszcie!
A i jeszcze jedno. Zawieszenie jest to samo ale SM ma inny skok. Jak osiagnac taki efekt u mnie? Mniej oleju? Poza tym jak fabrycznie tzn na ile klikniec jest ustawiony tylny zawias i przedni w SM.

Pozdrawiam

2

Odp: Husqvarna Te450 a SM 450

Zawieszenie TE rozni sie od wersji SM sprezyna-to na pewno.
ALe wymienione przez Ciebie zmiany i "doklikanie" endurowego zawieszenia na poczatek powinno w zupelnosci wystarczyc.
Skrzynia sie nie przejmuj. Jest OK. Zebatkami sie dopasujesz do toru.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

3

Dzieki za info z tymi przelozeniami uspokoiles mnie troche. Jeszce jedno pytanie co do kol bo teraz mam etap poszukiwania 17". Szukac oryginalnych do Husqvarny SM czy mozecie polecic jakies inne dobre lekkie szprychowe kola. Zalezy mi zeby idealnie pasowaly bez zadnych dystansow innych osi itp itd... Chce zeby pasowalo jak w oryginale.
I czy z kwota 3000 zl na ten cel jestem w stanie kupic dobre kompletne kola tj obrecze szprychy i piasty?

Pozdrawiam

4

Nie da rady aby kola pasowaly bez dystansów. Nawet w fabrycznych kolach enduro masz dystans jeden z przodu a dwa z tylu.
Szukaj kół o średnicy "fi" 25 pod ośkę (o ile pamietam tak jest w husce) i szerokosci piasty tak jak masz w kolach enduro. Nie musza byc z Huski

P.S. Wybierz w lewym menu na stronie głownej dzial "Motocykle" i poczytaj o mojej husce przerobionej na SM.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

5

Jak szukasz kół do husky to masz tu
http://moto.allegro.pl/item566971816_felgi_kola_supermoto_oryginalne_husqvarna_od_ss.html
sprzedawca pewny

6

Skrzynia jest o tych samych przełozeniach, rózni sie jedynie końcowym przełozeniem zebatka zdawcza-tylne koło.
Ogladając brata TE, i moją SM zauwazyłem jescze ze na oko SM ma ciut dłuzsze dźwignie od tylnego zawiasu, konkretnie te boczne "długie kości"- co przekłada sie na obniżenie wysokości sprzeta.

Husqa SM 450 R 08`, Husqa CR 250 82`,  Beta Zero 125 91`

7

za 3000zł mam do sprzdania czarne obręcze excela oryg., husqvarny + tarcza +pompa+zacisk oryg. husqvarna tylko adaptera brak. Mam te510zrobiona na supermoto, trochę historii ma juz za soba wiec chetnie sluze pomoca. Jak co pisz na PW

8

MendeZ napisał/a:

za 3000zł mam do sprzdania czarne obręcze excela oryg., husqvarny + tarcza +pompa+zacisk oryg. husqvarna tylko adaptera brak. Mam te510zrobiona na supermoto, trochę historii ma juz za soba wiec chetnie sluze pomoca. Jak co pisz na PW

Powiedz midalej aktualna jest Twoja propozycja? I czy poza brakiem adaptera pod zacisk masz w tym zestawie dystanse do kol? i napisales tarcza ale ktora przod czy tyl?

Pozdrawiam

9

Jeżeli nadal chcesz przerobić swoją TE na SM to napisz do mnie na GG 8809197. Mój kolega chce przerobić swoją SMR450 na TE. Podam Ci jego dane i pogadacie i może się dogadacie.

HUSQVARNA TE250 '08

www.ProMX.pl - odzież, części  i akcesoria off-road
GG 8809197

10

siemka
podłącze sie pod temat
tez mam te450 z 2007
co jest konieczne aby przeobrazić te w sm
jadąć od przodu :
koło - tarcza - adapter do zacisków
czy konieczna jest wymiana pompy hamulcowej i zacisków ???
na jakiej piaście i jaka opona może być wsadzona wiem ze to zależy od półek a z tyłu od szerokości wahacza
z tyłu:
koło - z tarzczą
trzeba zmieniac tylni zacisk ???
jakie rozmiery kół??
no i oczywiście napęd
mówimy  o amatroskiej jezdzie sm jak sie fest spodoba i zacznie coś wychodzić to zostana poczynione odpowiednie inwestycje
proszę o podpowiedz z jakie sprzęty mogą byc dawcami

aha ma ktoś na zbyc licznik ????