1 Ostatnio edytowany przez SmX (2011-01-05 08:51:42)

Temat: Supermoto a odliczenie jako koszt w firmie

Na pewno jest wielu z was którzy prowadzą działalność lub jeżdżą dzięki sponsorom chciałem rozpocząć dyskusje jak załatwiane są koszty np. reklamy firmy obklejając mociaka logiem sponsora lub jak samemu można na przykład reklamować własną działalność jeżdżąc i pokrywając koszty odpisując sobie je od tych złodziejskich podatków jak wiemy nie kombinując jest się okradanym przez państwo :) macie jakieś doświadczenia pomysły ?
np zakup mociaka na faktue i odlicyanie kosztów expleatacji ;0

ja na przykład zamierzam w blitzie zamówić okleinę z logiem mojej firmy i wrzucić fakturę w koszty

Pracuję i żyję w Polsce dzięki bogu i rodzicom  było mnie stać na SX 520  :D  i na pamiętne REJU ...o i rinkon 680 .. to dzięki rodzicom i sąsiadce :D

2

Odp: Supermoto a odliczenie jako koszt w firmie

Kilku moich kumpli ma moto na firmę i państwo zwraca im Vat za paliwo itd.
Ale nie zagłębiałem się w temat.

3

Supermoto jak każdy inny motocykl możesz kupić na firmę w zależności od interpretacji przepisów przez Twój US możesz odliczyć 100% VAT lub tylko 60% VAT nie więcej niż 6000zł (tak było w 2010). Z paliwem jest tak samo, możesz albo nie możesz odliczać VAT (tutaj musisz prosić o interpretację przepisów). No i wiadomo ze w koszty i odliczać VAT możesz od wszystkiego co jest związane z eksploatacją tego motocykla, kaskami, ubraniami, butami, akcesoriami.

Pozdrawiam

jakubek

4

ja swoją drzete kupiłem na firme. Nie musisz kupic na fakture żeby odliczyć od podatku dochodowego. Może być umowa kupna sprzedaży. Na motocykle jest jednorazowa amortyzacja wiec odrazu cała kwota idzie od dochodu. Wiadomo jak kupisz na umowe to od zakupu VATu nie odliczysz ale ... od eksploatacji jak najbardziej tak. Od paliwa nie odlicza się VATu jeżeli nie masz wbitego w dowód spełnienia wymogów a wymogi spełniają tylko pojazdy z kratką. Oczywiście od dochodu paliwo jak najbardziej odliczysz. Plastrony tak samo wpuszczasz w koszty, części, odzież....