16

Odp: Jaki Lap Timer wybrac?

Jaro napisał/a:

Crazy,

założyłem, że skoro pytanie jest o laptimer, to pomiar ma być precyzyjny. Do pomiaru sekund wystarczy zegarek mojego dziadka ;-)

Przechodzisz w skrajnosc.
Dokładnośc w okolicach 1/10 sekundy oraz pomiar predkosci i czasow poszczególnych odcinkow to dobra oferta w cenie 0 zł. Przy 2-3 kółkach jedna trajektorią można dostać odpowiedź czy jest ona szybsza niż wcześniejszy tor/sposób jazdy. A o to chodzi.
Dokładność co do setnych w kwocie od 1250 zl to jest jakas pomyłka przy obecnej cenie elektroniki.
A wydatek ponad 2000 zł na "okrążeńmierzacz"  z satysfakcjonującą ilością danych to kompletna pomyłka.

bdsm.cyp napisał/a:

no chłopaki???? a nie można zaufać panu kostkowi????

Nie chodzi o pomiar czasu na zawodach a na treningach, kiedy "szukasz" prędkości.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

17

Crazy,

nie przechodzę w skrajność, tylko piszę o tym co się sprawdzi na WYŚCIGACH. Rozumiem, że Tobie chodzi przede wszystkim o treningi i doskonalenie jazdy. Tu sprawa z zastosowaniem urządzeń typu GPS wygląda trochę inaczej. Niestety tylko trochę inaczej. Nadal problemem jest precyzja pozycjonowania, która też wpływa na pomiar czasu. Jeżeli czujnik raz się pomyli o 5 m do przodu a drugi raz o 5m do tyłu, to już będzie 10m, a co za tym idzie pomiar czasu przejazdu przez punkt pomiaru będzie mylny. Szczególnie jest to problem przy zachmurzonym niebie.

Kolejny problem to wizualizacja. Aby kontrolować czas podczas jazdy, i móc wyciągać wnioski i korygować swoją technikę i tor podczas jazdy, bardzo ważne jest aby urządzenie pomiarowe było jednocześnie dobrze przymocowane, chronione przed uszkodzeniami, widoczne i czytelne. Mam wątpliwości, czy palmtop czy komórka spełni te wymogi. A jeśli nie, to pozostaje wykorzystać to urządzenie jako logger i obserwować wyniki na PC po treningu. Wartość takiego pomiaru i wnioskowania po fakcie jest jednak dużo mniejsza.

Zgadzam się z Tobą, że cena za tak proste z punktu widzenia elektroniki urządzenie jak laptimer jest astronomiczna. Ale takie są prawa ekonomii - popyt kreuje cenę. Jak wiadomo popyt na takie urządzenia nie jest wielki.

Pozdrawiam,

Jaro

18

Chodzi mi tylko o treningi.
Zadajac pytanie o lap timer spodziewalem sie, ze za 1200 zl dostane duzo wiecej niz oferuje darmowe oprogramowanie.

Oczywiscie moglbym podjac dyskusje, ze 10 m na prostej starowej to 1/3 sekundy, ze po kilku okrazeniach i usrednieniu blad jest pomijalny, ze Wojcik uczy na treningach pokazujac i analizujac po paru kólkach wyniki jazdy na laptopie ... ale nie o to chodzi.
Widze, ze za "tysiaka" nie kupie nic, w moim mniemaniu, wartego tych pieniedzy.
A 1000 zl to co najmniej 20h jazdy w terenie z instruktorem. :)

Crazy pozdrawia

19

Racja Crazy,

na pewno lepszą inwestycją od zakupu laptimera jest nauka techniki jazdy z dobrym instruktorem, ale to już inny wątek dyskusji.

Pozdrawiam,

Jaro

20

W kazdym razie, jak rozpracuje ten program to chetnie, któregoś razu dam Ci swoj telefon pod pazuche i porownamy wyniki z lap timerem.

Crazy pozdrawia

21

He, he, za późno. Już go sobie ściągnąłem, zainstalowałem na komórce, podłączyłem GPS przez bluetooth i rano testowałem jak działa w korkach w drodze do pracy :-) Co prawda to nie tor wyścigowy, ale żeby zapoznać się z działaniem programu dobra okazja. Całkiem fajny sofcik i do tego darmowy !!! Do analizy danych po treningu może być całkiem interesujący.

Pozdrawiam,

Jaro

22

szukam lap timer-a możecie coś doradzić ?

TM

23 Ostatnio edytowany przez paolo (2013-03-31 10:23:09)

.