1

Temat: Supermoto Husqvarna czy warto ?

Witam

Postanowilem stworzyc ten temat ze wzgledu ze jestem coraz bogatszy w doswiadczenia zyciowe i zanim kupie nowy sprzet  tym razem postanowie zapytac mozili jak najwikesza ilosc ludzi ...

W zeszlym roku zrobilem blad , kupilem Yamahe Xtx 125 Sm silnik 4t w pojemnosci 125 i stracilem duzo pieniazkow sprzet kupilem nowy z salonu wiec pomyslcie jakie bylo moje wkur... jak podczas pierwszej przejazdrzki minol mnie autobus ....
Jednym slowem stracilem mase kasy teraz pozbywam sie mojej Xtx i chce kupic inne supermoto  lecz tak jak mowie apropos 125 ja moge kupic tylko 125 poniewaz niemam prawa jazdy . Obecnie mieszkam w anglii a tutaj moge bez prawka jezdzic tylko na 125 . Ja osobiscie choruje na drz 400 sm ale mysle ze gra jest nie warta swieczki bo nawet jak bym kupil te drz predzej czy pozniej mnie zlapaia a w anglii policja jest 100% skuteczniejsza od polskiej policji oni tu moga wszystko lacznie z tym ze jak zlapia mnie bez prawka na tej drz ta ja strace bez odwrotnie juz jej nie odzyskam stalo sie tak mojemu znajomemu  jezdzil gsx-r bez prawka zlapali skonfiskowali i po 14 dniach dostal zaproszenie na zlomowisko gdzie o wyznaczonej godzinie  Dvla(taki niby zarzad ruchu drogowego) komisyjnie zniczyl motor w prasie ...  NIchcialbym tego przezyc ...

Wiec jesli musze miec supermoto w pojemnosci 125 to chyba tylko i wylacznie 2t zeby to cos jezdzilo wiec dlatego myslalem nad husqvarna 125 sm generalnie na tym forum napewno jest wielu profesjonalistow zawdonikow  wiec chcialbym uslsyzec wasze za i przeciw odnosnie husqvarny 125 sm ja nie jestem profesjonalista ani nie urzywam motocykla na codzien takze uwzglednijcie to . Bo wiem ze 2t kojarzy mi sie ze slowami awaria , naprawy , i jeszcze raz naprawy ale ja tak mowie raczej nie bede zajezdrza ltego sprzetu codziennie po 6 godzin jak to robia zawodnicy na treningach , Planuje kupic ta husqe nowa wiec czy te nowe modele to tez tak bedie ze co 30 godzin pierscienie tolk i cala reszta do wymiany ? czy to juz nieco jest ze tak powiem poprawione ? Napiszcie co wiecie panowie

Pozdrawiam

2

Odp: Supermoto Husqvarna czy warto ?

nie sadze abyś sie tu dożo na temat 125'tek dowiedział bo u nas ot malo popularna pojemnosc. a co d oxt150 masz pan racje przerabiałem pare lat temu ten temat  to jest tzw masakra ;)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

3

no niestety. coś za coś.........   duża moc z małego silnika... to połączenie nie przekłada się na żywotność.... nie wiem czy nie lepiej by było kupić jakieś 125 4t i nie wsadzić do niego jakiegoś silnika 250?

husaberg  fe501SM   ktm 990 super duke (sprzedam)

4

hmm tez o tym myslalem wstawic jakis 250  ale mysle ze za sam silnik zaplace tyle co wiecie... nie bedzie to oplacalne ale mowiac o mocy kupujac husqvarne tutaj w anglii na moje zielone prawko ktore uprawnia mnie do jazdy wszystkim co nie przekracza 125 ccm oraz  15 bhp oczywisice kupujac ta husqvarne 125 sm kupie ja zdlawiona zeby ja legalnie sprzedawac na terenie anglii husqvarna sprzedaje ten dwutakt z osiagami 15 bhp 9500 obrotow ale nawet ja to wiem panowie a cobardziej wy ze ten motor niema 15 koni nawet na stronie producenta pisza ze moc to 27 czy jakos tak ja mysle kuic ta husqvarne z calem Kitem od HGS bo gdzie ta huska moze byc zdlawiona ? tylko na wydechu czy membramie czy gdzijeszcze ? no ale wracajac do tematu po takim liftingu ten maly potwor ma prawie 40 koni przy tej wadze to jest jezdrzaca torpeda widzialem co koles wyczynal podobnym motorem honda cr 125 na kolkach supermoto i powiem tylko ała !!!! to nie jechalo to latalo  wiec mysle ze taka husqa mi starczy ja generalnie sie chcce dowiedziec od was czegos wiecej o tej marce czy to nie jest mina  bo niechce wpakowac sie na mine a wiem ze np i jedna i druga jest wloska bo mysle o aprillia  ona tak jak husqvarna jest wloska i kazdy wie ze aprilia do gowno  takze ja chce uniknac ewentualnych bledow :)

5

Hej, moim skromnym zdaniem powinieneś wybrać silnik 2t np. YAMAHE 125 X miałem taki motocykl ostanio do sprzedania była to wersja odblokowana v-max około 120 km/h, naprawde dobre przyspieszenie i bardzo dobre prowadzenie. Co do liczby żywotności takich silników, to one na jednym tłoku przejana do paru tyś km, pod warunkiem że będziesz lał dobry olej do dozownika.
Pozdrawiam radek 101
www.motoport.pl

101

6

no wlasnie radek powiedz mi cos wiecej o silniakch 2t jak to jest czy naserjo nikafil zuzywa sie tak szybko itd ? jak dbac i czy w takiej nowej husqvrnie naserjo tlok do wymiany po 30 motogodzinach ?

7

co ty chrzanisz ;;d;d; jxli miales 125 yamhy w 2 takcie  to bło to DT i jeśli rozblokowane dt leci 120 to je sie fieliks nazywam ;] tyle ot to pociagnie w wercji jak z salony odbierasz ;)

8

no w sumie to tak ...  zgodze sie z crossem moje nedze Xtx 125 jak mowie silnik czolgowy 4 suwowy poleci 110 na prostej a na gorce 120 teez zrobi mialem okazje rozpedzic sie na takiej mega gorce i  zlamalem 120 ale jak mowie na prostej 105-110 bez problemu ale jest jedno ale krotego nie rozumiem ;p na 4 biegu 110 wrzucam piatek i momentalnie leci  w dol 96 km nA OGDZINE NA 5 BIEGU  a motor nie jest zajechany ani nic bo jest 1 wlascicielm z salonu 1700 mil ma przejechane  wiec niema mowy o jakims zlomie poprostu tak zrobiony i tyle rozpedza sie do 4 biegu a potem to juz smiech na sali wogole swoja droga skoro yamaha zdecydowala sie juz zrobic takie gowno jak moj xtx to mogli w skali gowna juz pojsc na calosc i np pojsc w slady royal enfielda i zainstalowac w niej silnik diesla :D to byl by ogien jescze raz podkreslam yamaha xtx to idealny motor ale ... na ryby i na grzyby :D

9

Kolego, wedłóg mnie powinieneś kupić 2t, bo jest większa możliwość wyciśnięcia jakiejś rozsądnej mocy z takiego pojazdu, a na tłoku powinienes zrobić minimum 5 do 7 tyś km. Pozdro radek 101.
www.motoport.pl

101

10

thx radek nie widze tutaj jakis wielkich sprzeciwow ani postow typu NIE SLUCHAJ RADKA wiec widac masz pojecie w temacie i dziekuje ci za odpwoiedz skoro moisz 5 do 7 na tolku to jestem bardzo szczesliwy bo sam mam tego nieszczesnego xtx teraz 11 miesiecy i przejechalem 1700 mil to jest jakies 3000 km wiec jesli bede zmienial tlok czy nikafil i pierscienie co 2 lata spoko na takie naprawy mnie stac postawilem posta bo nastraszyli mnie glupie angole ze jesli sobie kupie silnik 2 t  po kazdej jezdzie bede musial remont bo w anglii generalnie silniki 2t a kto byl w anglii ten wie sa uzywane tylko przez profesjonalistow no i przez dzieci w ich malych skuterkach ale mwoie tu o powaznych maszynach wiec jak mowie tylko zawodowcy uzywaja 2t tuataj wiadomo angol to rasa leniwa do bulu oni jezdrza tylko w 4t bo to niewymaga zdnego wkladu swoja droga to jest tez powod dla ktorego ja kupuje tutaj tylko sprzety prosto z salonu i jestem 1 wlascicielem odradzam kupowanie od angoli czego kolwiek mlynka do kawy bym od nich nie kupil a co dopiero auto czy motor mam w polsce kumpla ktory ma warsztat i mowi ze naprawial juz setki motorow sprowadzonych z uk do polski i powiedzial ze spodkal sie z okazami gdzie mial przejechane po klikanascie tys km bez niczego wymian oleju itd czesto to on byl pierwszym człekiem ktory otwieral pokrywe w tym silniku ...

11

nie "nikafil" tylko nicasil

12

wysilone 125 w 2t  supermoto to bedzie porazka. Jak zechcesz miec z tego 40KM i bedziesz dobrze odwijal to zaopatrz sie w komplet tloków i cylindrów bo bedziesz to czesto zmienial... 

hybryda

13

nicasil powinien wytrzymać ze 3 tłoki

husaberg  fe501SM   ktm 990 super duke (sprzedam)

14

Po przyjezdzie do polski mysle nad zrobieniem szlifu i wstawieniu stalowej tulejki to powninno nieco wzmocnic zywotnosc tego 2 t ale ja nie mysle zeby podkrecac ta huske na maxa  mysle ze te 27 konie powinno mi wystarczyc ale zanim kupie huske chce rzucic okiem na te nowa yamahe wrx 125 co wyjedzie w styczniu  coprawda 4t ale 6 biegow i 9500 obr takze tak tylko lookne coto

15

siemka! co do 2t to moge sie wypowiedziec. jezdze aprilia rs 125 2t, moc okolo właśnie 28 KM. nieprawdą jest to biadolenie o remoncie co 1000 km, jesli bedziesz lał dobry olej do dozownika lub mieszanki i nie garował na zimnym silniku to spokjnie powinienes zrobic 8 tys bez remontu. Byc moze w SM 125 silniki mogą być bardziej wysilone ale nie sądze zebys musial wymieniac tłok czesciej niz 5000 km. Dodatkowo w mojej RS zainstalowalem kit polini 160ccm i motorek zyskal troche na v-max i duzo momentu obrotowego, idzie z gazu na koło, a to przeciez 'plastik'. W lekkim SM 125 to powinno fruwac. Pozdro :)