16

Odp: Piszą o nas :)

Formatujesz w Excelu zgodnie z tym, jak chcesz żeby wyglądało to na stronie. Następnie zaznaczasz fragment, który chcesz opublikować. Wybierasz z menu plik, zapisz jako, opcja "zapisz jako typ" : jednoplikowa strona sieci web. Następnie umieszczasz plik wynikowy na stronie i po robocie. Szacuję robotę na 10 min ;-)

Pozdrawiam,

Jaro

17

Nigdy tego nie robiłem, ale ja wstępnie obstawiałem żeby zapisać w formacie html. W sumie byłem blisko :D
Dzięki Jaro, teraz Crazy nie będzie miał już wymówki :P

18

To jest tabela z mysql'a generowana, więc nie ma tak lekko.

19

No przecież Crazy napisał, że nie wie jak wrzucić plik excela, więc co za różnica skąd on się w tym excelu wziął :D

20

Szwinia, skup się :)

Sztuka polega na tym jak wrzucić zawartość pliku excela w odpowiednie pola w tabeli bazy danych.

Na supermoto.pl tabela z wynikami jest generowana z mysqla, więc taki html z excela jest w obecnej sytuacji nieprzydatny, bo nie ma gdzie go podczepić. Trzeba, by przerobić to torchę w samym portalu, a do tego potrzeba pewnej wiedzy, czyli... czasu.

Poza tym używanie excela do produkcji html jest tak samo dobre jak tworzenie stron internetowych za pomocą worda.

Ja ze swojej strony aby zmniejszyć poziom obciachu mogę usunąć z menu pozycję wyniki. :)

21

No widzisz, ja zrozumiałem, że Crazy do excela zasysa z sql :) A czy można wywalić całkiem tą zakładkę wyniki, albo ukryć w dupu a zrobić nową, czystą, w którą można wpieprzyć co się chce, a przede wszystkim tabele excela zapisaną jako jednoplikową stronę sieci web :D ??
Poza tym nie mam zamiaru się skupiać ... To moje okienko do komentarzy i mogę w nim pisać co mi się tylko podoba ;D

22

MySQL potrafi czytać z formatów CSV, DBF, DIF, w których Excel potrafi zapisywać. W czy więc jest problem ?

PS. Zaraz zrobimy z tego forum forum informatyczne ;-)

Pozdrawiam,

Jaro

23

Jaro napisał/a:

W czy więc jest problem ?

W imię starej zasday "jak się DA, to się zrobi", proponuję ściepę :D

24

Z mojej strony problem wyłącznie jest ze znalezieniem czasu, żeby do tego przysiąść. Nidy wcześniej nie dotykałem się php i mysql.

DAĆ to by trzeba było komuś kto postawi to na nowocześniejszym endżinie. Zarówno portal jak i forum. Chyba, że jest ktoś "pod ręką" biegły w temacie i zrobi to dla dobra sprawy w zamian za słowa uznania. :)

25

kildow napisał/a:

Chyba, że jest ktoś "pod ręką" biegły w temacie i zrobi to dla dobra sprawy w zamian za słowa uznania.

No "Jakub Lidl" sie ofiarowal. Ma poprobowac, tylko trzeba z nim sie spotkac i pogadac.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30