1

Temat: Cos na temat prawka kat.A ??

Tak jak w tytule- wie ktos cos na temat nowelizacji przepisów w nowym roku odnosnie wieku w ktorym bedzie mozna zdawac na kat. A?  mam 22 lata chcialem isc na prawko na wiosne ale slyszalem ze od nowego roku prawko ma byc od 24 roku zycia? Wie ktos cos w temacie moze cos?

525 EXC

2

Odp: Cos na temat prawka kat.A ??

Pocztajcie-  [url]http://moto.wp.pl/kat,121,title,Za-24-punkty-nie-stracisz-prawka,wid,12897819,wiadomosc.html[/url]    tylko nie pisza kiedy to maja wprowadzic

525 EXC

3

Wątpie w jakies nowe przepisy . Jednak jesli sie martwisz zapisz sie na kurs teraz i nic Ci nie będą mogli zrobić po nowym roku bo prawo nie działa wstecz . Jeszcze raz powiem to prawko od 24 lat juz wprowadzają i wprowadzają ja sie dygałem , ze nie zdąże bo jestem z grudnia ,a tu przepisów jeszcze nie ma , a ja prawojazdy od roku mam .

motoslide.com

4

tak jak Bartek pisze idź teraz się zapisz i ci nie mogą nic zrobić. Ja robię teraz prawko na A i już się zapisałem a egzamin i jazdy mi koleś mówił że będę miał na wiosnę bo teraz w śniegu to ciężko by było :P  Idź teraz bo od nowego roku będzie podwyżka prawka o 22% vat.

5

Zapisz się teraz i rozpocznij kurs - część teoretyczną i sprawa załatwiona. Może być podwyżka, na pewno będzie stopniowane prawo jazdy (od momentu wprowadzenia rozporządzenia):
A1 od 16 roku życia za zgodą rodziców lub opiekunów na moto do 125 cm i mocy do 11kW
A2 od 18 roku życia na moto o mocy do 35kW i jakimś tam stosunku masy do mocy (nie mogą być blokowane motocykle przekraczające dwukrotnie moc 35kW)
A od 20 roku życia pod warunkiem posiadania przez 2 lata kategorii A2
     od 24 roku życia bez wymaganych niższych stopni prawa jazdy

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

6

gierwi napisał/a:

Zapisz się teraz i rozpocznij kurs - część teoretyczną i sprawa załatwiona. Może być podwyżka, na pewno będzie stopniowane prawo jazdy (od momentu wprowadzenia rozporządzenia):
A1 od 16 roku życia za zgodą rodziców lub opiekunów na moto do 125 cm i mocy do 11kW
A2 od 18 roku życia na moto o mocy do 35kW i jakimś tam stosunku masy do mocy (nie mogą być blokowane motocykle przekraczające dwukrotnie moc 35kW)
A od 20 roku życia pod warunkiem posiadania przez 2 lata kategorii A2
     od 24 roku życia bez wymaganych niższych stopni prawa jazdy

A wiadomo kiedy to ma wejść w życie??

7

Co do prawka to dość obszernie jest to opisane na forum ścigacz.pl, ja w tym roku przez wakacje prawko machnołem :D , ale przyznam szczerze że się bałem że obejmą mnie nowa przepisy :/ , ale teraz to już spoko.
Te przepisy mają chyba wejść od nowego roku, ale nie dam sobie ręki za to ciachnąć. Co do zapisania się teraz, jeśli masz taką możliwość to szybko korzystaj, bo później możesz mieć kłopot. Wynikać to będzie z tego że w naukach jazdy albo nie będą pewni co do późniejszych możliwości zdawania egzaminu na starych przepisach, albo się rozmyślą i na zimę nie zapiszą na kat.A. Już pomijam kwestie kosztów, bo cena kursu na pewno pójdzie do góry. Mają wprowadzić jakiś kurs dla kierowców którzy przekroczyli 24 pkt. no i oczywiście kasę na taki kurs, a ma on trwać trzy dni, wyszarpią z wpływów z egzaminów. Takie chore prawo mamy :)

Suzi dr350s '93
Urzęduje na żywiecczyźnie ;)

8

Niestety moge dopiero zacząć w maju dlatego sie martwie ze wejdą przepisy ograniczające do 35 kw choć i to jest dużo

9

Zawsze możesz kupić coś zablokowanego. Z resztą 35kW to ok. 50KM więc większość streetmoto się w tym mieści.
Projekt rozporządzenia został przegłosowany w piątek tydzień temu. Kiedy wejdzie w życie, nie wiem.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

10

exc 530 ma fabrycznie w dowodzie wpisane 11kw ;D

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

11

Bo po prostu tyle ma

zanim się go nie odblokuje :D

12

O tych zmianach co roku robi się głośno przed wiosną. Prawda jest taka że wchodzi to już od kilku lat i wejść nie może. Nie pamiętam dokładnie ale pierwszy raz słyszałem to chyba jakieś 3 lata temu albo i dawniej. Nie ma co panikować.

13

Landryss25 napisał/a:

O tych zmianach co roku robi się głośno przed wiosną. Prawda jest taka że wchodzi to już od kilku lat i wejść nie może. Nie pamiętam dokładnie ale pierwszy raz słyszałem to chyba jakieś 3 lata temu albo i dawniej. Nie ma co panikować.

teraz juz weszło ;)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

14

35kW To jest idealny ogranicznik, szkoda tylko, że będzie trzeba robić 2gi raz prawko żeby mieć A (o ile się nie mylę)
Przez 2 lata na 48-konnej maszynie się nauczą przynajmniej. Dobra sprawa bo nie będzie litrów na pierwsze moto (teoretycznie).
Dobrze, że prawko mam za sobą :D

-----------------------------
XT500 -> 625SMC -> WR426 -> EXC200 -> Hornet 600 -> CBR 954RR -> Speed Triple 1200 RS

15

Hmmm czyli mozna juz teraz zapisac sie na kurs kat. A ? Choc dopiero jakos w marcu/kwietniu bedzie mozna zdawac ? ( chcialbym odrazu machnac A i B ) Odp szybko bo to moja ostatnia nadzieja ! ;)

W piatek ta sprawa byla juz w sejmie zatwierdzona czyli lipa , od 1 stycznia moze juz wejsc w zycie ...